משלחת המשא ומתן הישראלית שיצאה בשבוע שעבר לדוחא, נותרה שם בשלב זה – אף שהדד ליין שהציבה ישראל לארגון הטרור חמאס, הסתיים לכאורה עם עזיבת הנשיא האמריקני טראמפ את המזרח התיכון ביום שישי.
נראה כי ההיערכות הישראלית המשמעותית למהלך מלחמתי עצים בעזה, הביאה לנכונות ראשונית של חמאס לשוב אל שולחן המשא ומתן. כמו גם, האפשרות כי ניסיון החיסול של מנהיג חמאס ברצועה, מוחמד סינוואר, צלח. סינוואר שנכנס לתפקיד לאחר שישראל חיסלה את אחיו יחיא סינוואר, נחשב כגורם סרבן לעסקה, ולכאורה, עם חיסולו אמור הלחץ של המדינות המתווכות על חמאס להיות יעיל יותר.
מנגד, בישראל – גויסו מילואים ונדרכה המלחמה לחיסול ארגון הטרור, באופן שדורש הכרעה לכאן או לכאן.
הכי מעניין
גורם ישראלי תיאר אמש, מוצאי שבת, כי ראש הממשלה נתניהו עמד בקשר רציף במשך כל השבת עם צוות המו״מ בדוחה, כמו גם עם השר רון דרמר ועם השליח האמריקני סטיב ויטקוף, וזאת לדברי הגורם "כדי להניא את החמאס מסרבנותו, ולקדם עסקה לשחרור חטופינו. פעילות זו נמשכת גם בשעות אלה. על-מנת למצות את המאמצים לשחרור חטופינו, ראש הממשלה הנחה את צוות המו״מ להישאר בשלב זה בדוחא", תיאר הגורם. נתניהו שוחח אתמול גם עם מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו. רוביו אמר אמש בריאיון ל-CBS כי ללא הסכמה של חמאס – הציפיה היא כי ישראל תמשיך בפעולותיה הצבאיות בעזה.

לוחמי צה"ל ברצועת עזה, מאי 2025 | צילום: דובר צה"ל
מבחינת ישראל, המתווה שנמצא על השולחן הוא מתווה וויטקוף: הפסקת אש לפרק זמן של כחודש וחצי, שחרור בתחילתה של 10 חטופים, שהם מחצית מהחטופים הנמצאים בחיים וכן שחרור מחבלים הכלואים בישראל. במהלך ימי הפסקת האש, אמור להתקיים משא ומתן על סיום המלחמה, שיכלול את השבת כל החטופים ופירוק ארגון הטרור חמאס מנשקו.
חמאס הודיע בסוף השבוע שעבר, כי לאחר שחרור עידן אלכסנדר, הוא מצפה שארה"ב תהיה מחויבת להכנסת סיוע הומניטרי לרצועה. תכנית חלוקת המזון האמריקנית, שאמורה לחלק את הסיוע באופן בו יגיע אל תושבי עזה, מבלי שהוא ייפול בידי חמאס, טרם יצאה לדרך.
משפחות החטופים מפורום תקווה הוציאו אמש הודעה לפיה הם מתנגדים לעסקה שתכלול שחרור חלקי. "אנו דורשים מראש הממשלה ומשר הביטחון, המשיכו את הפעלת הלחץ עד לכניעה מלאה של חמאס והשבת כל החטופים יחד".