אחרי 76 שנים: אותר חלל צה״ל ארתור גסנר ז"ל שמקום קבורתו לא נודע

טוראי ארתור גסנר ז״ל, פרטיזן שעלה לארץ לאחר קום המדינה נפל בקרב בפעילות צה״ל במזרח חבל לכיש באפריל 1949. ראש אכ"א: "צה"ל לא שוקט על שמריו גם לאחר זמן רב"

תוכן השמע עדיין בהכנה...

המפגש של קצינת משאן ראשית וראש חטיבת הנפגעים הנפגעים, תת-אלוף עדנה איליה עם אחייניתו של ארתור גסנר ז״ל ומשפחתה | דובר צה"ל

המפגש של קצינת משאן ראשית וראש חטיבת הנפגעים הנפגעים, תת-אלוף עדנה איליה עם אחייניתו של ארתור גסנר ז״ל ומשפחתה | צילום: דובר צה"ל

במסגרת חקירה של הענף לאיתור נעדרים בצה"ל, נקבע כי החלל ארתור גסנר ז״ל קבור בקבר אחים ברחובות לצד שני חבריו למחלקה; גבריאל מגנאג'י ז״ל וקלמן צ׳פניק ז״ל.

טוראי ארתור גסנר ז״ל, נפל בקרב בפעילות צה״ל במזרח חבל לכיש באפריל 1949 ומקום קבורתו לא נודע. לאחר חקירה מאומצת בהובלת הענף לאיתור נעדרים בחטיבת הנפגעים של צה"ל, שנמשכה למעלה מחמש שנים, אותר מקום קבורתו.

עוד כתבות בנושא

ב־20 באפריל 1949, במסגרת מבצע יזום של חטיבת "הנגב" בגזרת גבעות לכיש-אמציה (אזור הכפר דוויימה), נתקלה מחלקה מגדוד 8 בקבוצת מסתננים. ההתקלות התפתחה לקרב ממושך ועיקש, בסופו נפלו שנים-עשר לוחמי צה״ל, שלושה מתוכם הוגדרו נעדרים: טוראי ארתור גסנר ז״ל, טוראי גבריאל מגנאג'י ז״ל וטוראי קלמן צ׳פניק ז״ל.

הכי מעניין

טוראי ארתור גסנר ז״ל, בן לאסתר וישעיהו. נולד בצ'כיה ב- 1925, היה לוחם בפרטיזנים במלחמת העולם השנייה. עלה לארץ בשנת התש״ט, ונפל חודשים ספורים לאחר מכן ב-כ"א בניסן תש"ט, 20 באפריל 1949 , בקרב בשעת פעולת סריקה בסביבות דווימה שבנגב. בן 24 בנופלו. הותיר אחריו אח.

ארתור גסנר ז"ל | צה"ל

ארתור גסנר ז"ל | צילום: צה"ל

בעקבות מאמצים מודיעיניים ודיפלומטים, התברר כי גופותיהם נלקחו על ידי ערביי האיזור למערה בכפר אידנא, שהיה אז בשטח ירדני. ב- 06 במאי 1949, יצא כוח צה״ל למבצע ייעודי לאיסוף שלושת החללים מהכפר אידנא. כעבור מספר חודשים נקבע כי שניים מהחללים הם טוראי גבריאל מגנאג׳י ז"ל וטוראי קלמן צ׳פניק ז"ל ואילו טוראי ארתור גסנר ז"ל הוגדר כחלל צה״ל שמקום קבורתו לא נודע.

בשנת 2020 חודשה החקירה בעניין היעדרותו של טוראי ארתור גסנר ז"ל, והוקם צוות חקירה מיוחד (צח"ם), שביצע פעולות חקירה רבות ומגוונות לאיתור מקום קבורתו של ארתור ז״ל. החקירה כללה ניתוח מסמכים, תחקור עדים, ניתוחי קרקע וביצוע סקרים ארכיאולוגים. כל אלה הובילו למסקנה כי שלושת הלוחמים שנעדרו ובהם ארתור גסנר ז"ל, נקברו יחד בקבר אחים ב- 06 במאי 1949 בבית העלמין ברחובות.

בני משפחתו, ובהם אחייניתו של ארתור ז״ל, קיבלו בשבוע שעבר עדכון מקצינת משאבי אנוש ראשית וראש חטיבת הנפגעים, תת-אלוף עדנה איליה אודות סיום החקירה. בתקופה הקרובה ייסגר המעגל לאחר 76 שנים, ויתקיים טקס להוספת כרית מצבה על שם ארתור גסנר ז״ל לקבר האחים ברחובות בו קבורים גבריאל מגנאג׳י ז״ל וקלמן צ׳פניק ז״ל.

מהשבעה באוקטובר, המערך לאיתור נעדרים פעל בשטח הרצועה לטובת מאמצי איתור חטופינו ובמקביל המשיך במאמצים לאיתור חללי צה"ל שמקום קבורתם לא נודע, תוך תחושת מחויבות עמוקה לכלל המשפחות השכולות ומשפחות החטופים. גם בימים אלו צה״ל ממשיך וימשיך לפעול להשבת השבויים, הנעדרים והחללים.

אחייניתו של ארתור גסנר ז״ל ומשפחתה | דובר צה"ל

אחייניתו של ארתור גסנר ז״ל ומשפחתה | צילום: דובר צה"ל

מדברי ראש אגף כוח האדם, אלוף דדו בר כליפא: ״לאחר 76 שנים ובתום חקירה מעמיקה ומקצועית, נפלה בחלקנו הזכות לקבוע  כי ארתור גסנר ז״ל, הנעדר האחרון מהפעולה בבית גוברין ב-1949, טמון בבית העלמין הצבאי ברחובות יחד עם חבריו לנשק קלמן צ'פניק וגבריאל מגנאג'י זכרונם לברכה. כה חשובה ההזדמנות להביא עולם על תיקונו בסוגיה רבת שנים, בייחוד בעת הזאת חשוב לזכור ולפעול כך שיידעו כולם כי צה"ל לא שוקט על שמריו גם לאחר זמן רב, ועמל להביא מזור למשפחות החללים ואת אחרון הלוחמים לקבר ישראל. יש לנו מחויבות עליונה ומוסרית להשיב את החטופים והנעדרים וכך נמשיך לפעול״.