ראשי אוניברסיטאות המחקר (ור"ה) הודיעו הבוקר (שני) כי החליטו לאמץ את הגדרת האנטישמיות של IHRA, כלי בינלאומי לזיהוי ומאבק באנטישמיות. ההגדרה קובעת: “אנטישמיות היא תפיסה מסוימת של יהודים, שיכולה להתבטא בשנאה כלפיהם. ביטויים מילוליים ופיזיים של אנטישמיות מכוונים כלפי בני אדם יחידים — יהודים או שאינם יהודים — ו/או כלפי רכושם, וכן כלפי מוסדות של קהילות יהודיות ואתרים דתיים”. אימוץ ההגדרה יסייע להילחם ב-BDS, וגם במחקרים אנטי-ישראלים בתוך האקדמיה.
על פי הודעת ור"ה, "המהות האקדמית, החינוכית והמחקרית של אוניברסיטאות המחקר הישראליות מושתתת על החירות, על חופש הביטוי, ועל פתיחות לכל הקבוצות המגזרים והמגדרים המרכיבים את החברה הישראלית, תוך שהן מוקיעות ופועלות שלא לתת מקום לאנטישמיות ולכל ביטוי שנאה אחר".
בהחלטה זו מצטרף ועד ראשי האוניברסיטאות לשורה ארוכה של מוסדות וארגונים ישראליים ובינלאומיים אשר אימצו את ההגדרה ופועלים בדרך זו. הגדרה זו אומצה עד כה על ידי 45 מדינות, מעל 550 גופים ציבוריים, מאות מוסדות להשכלה גבוהה ברחבי העולם, כולל אוניברסיטת בן גוריון ואוניברסיטאות מובילות בבריטניה ובארצות הברית, וכן ארגונים בינלאומיים משמעותיים נוספים. לפני כשבוע אימצו גם המכללות בישראל את ההגדרה, וכעת כאמור היא מגיעה לועד ראשי אוניברסיטאות המחקר.
הכי מעניין
את המהלך הובילה התאחדות הסטודנטים הארצית, יחד עם אגודות הסטודנטים, ששלחה מכתב בנושא כבר לפני ארבעה חודשים. סיון קורן, יו"ר התאחדות הסטודנטים והסטודנטיות הארצית מסרה היום: "אימוץ הגדרת IHRA על ידי ור״ה הוא מהלך חשוב שמציב קו גבול ברור: אין מקום לאנטישמיות באקדמיה הישראלית – לא בהכחשה, לא בהסוואה, ולא במסווה של שיח פוליטי. בזמן שסטודנטיות וסטודנטים בארץ ובעולם מתמודדים עם שיח עוין והדרה הולכת ומתרחבת, ההחלטה הזו מעניקה למוסדות כלים להתמודד באחריות ובבהירות עם המציאות המורכבת.
"בשנה שבה ישראל עומדת בראש IHRA, ולנוכח הניסיון שצברנו בהתאחדות דרך שיתופי הפעולה עם התאחדות הסטודנטים האירופית (ESU), ברור עד כמה מהלך כזה חיוני. אנחנו מברכים את ור״ה על ההחלטה, עדיף מאוחר מאשר לעולם לא. אימוץ ההגדרה איננה רק עמדה מוסדית – זוהי אמירה ערכית ונדרשת במיוחד בימים אלו."