טקס האזכרה הממלכתי לחללי פעולות איבה בארץ ובחו"ל יתקיים כבכל שנה ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות האיבה, בהר הרצל, בירושלים.
השידור יחל בשעה 13:00
בשנת 1963 חוקקה הכנסת החמישית את "חוק יום הזיכרון לחללי מלחמת הקוממיות וצבא-הגנה לישראל", והוסדרו בו מנהגיו ומועדו. הסיבה הנפוצה שנחקקה בתודעה הלאומית בקביעת תאריך יום הזיכרון לפני יום העצמאות היא לתזכורת גבורת הנופלים שנתנו את נפשם למען הארץ, ועקב סיבה זו שחלחלה עמוק לתוך התודעה הישראלית, נקבע הדבר על ידי הכנסת בחוק, שבתחילתו נאמר:
הכי מעניין
בשנת 1997 החליטה ממשלת ישראל שגם חללי פעולות האיבה יוזכרו ביום זה, תוך הפרדה בין טקס הזיכרון הממלכתי לחללי מערכות ישראל לטקס הזיכרון לחללי פעולות האיבה. המחלוקת בשאלות אלה עודנה נמשכת.
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה: חוק, משמעות ומנהג
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ולחללי פעולות האיבה הוא יום זיכרון לאומי במדינת ישראל, אשר נקבע ליום ד' באייר או בסמוך לו, בהתאם ללוח השנה העברי. יום זה מוקדש להנצחת זכרם של הנופלים במערכות ישראל ולזכר אזרחים שנספו בפעולות טרור, החל מראשית ההתיישבות הציונית ועד היום.
מוסדות המדינה והחברה הישראלית מציינים את היום בטקסים ממלכתיים, עצרות-עם, צפירות דומייה, הורדת דגלים לחצי התורן, הדלקת נרות זיכרון, וביקורים המוניים בבתי העלמין הצבאיים. גם מוסדות חינוך, בתי כנסת, וערוצי התקשורת מוקדשים ליום זה בתכנים מיוחדים. סמל היום הוא פרח "דם המכבים", אשר מחולק במדבקות הנענדות על דש הבגד.
הצמידות בין יום הזיכרון ליום העצמאות, שנקבעה כבר בצו צה"ל בשנת 1950, נועדה להמחיש את הקשר הישיר בין הקרבת החיים לבין הקמת המדינה ושמירת ריבונותה. בשנת 1963 עוגן המועד בחוק "יום הזיכרון לחללי מלחמת הקוממיות וצבא-הגנה לישראל", בו נאמר כי "ד' באייר הוא יום זיכרון גבורה ללוחמי צה"ל שנתנו נפשם על הבטחת קיומה של מדינת ישראל".
בשנת 1997 החליטה ממשלת ישראל לכלול ביום זה גם את חללי פעולות האיבה, תוך הבחנה בין הטקסים לזכר חללי צה"ל והכוחות הביטחוניים לבין אלו לזכר האזרחים. נושא ההפרדה ממשיך לעורר דיון ציבורי עד היום.
מניין חללי מערכות ישראל מ-1860 ועד ערב יום הזיכרון תשפ"ה (2025) עומד על 25,420. מניין האזרחים שנרצחו בפעולות איבה עומד על 5,229, מהם 934 מאז ה-7 באוקטובר 2024. הראשון בנופלים שנמנה ברשימה הוא אהרון הרשלר, שנרצח בירושלים בשנת 1873.