ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין קיימה ביום רביעי דיון נוסף בנוגע לחוק הגיוס, והתמקדה בסנקציות האישיות שהופעלו נגד משתמטים וביעילותן. בפתח הישיבה אמר יו"ר הוועדה ח"כ יולי אדלשטיין כי יתקיימו עוד כמה דיונים אחרונים "כדי לכסות את כל החומר הרלוונטי ולשמוע את כל הגורמים, ואז נעבור לכתיבת טיוטת החוק". לפי מקור שנכח בדיון, "אדלשטיין ביקש רעיונות לסנקציות אישיות נוספות, למעט מניעת היציאה מהארץ. כבר הגיעו אלינו דיווחים על עורכי דין חרדיים שפועלים להוציא מהכלא את המשתמטים שנעצרים בנתב"ג".
לפי נתוני הלמ"ס שהוצגו בדיון, גודל מחזור הגיוס המורכב מבני ה-18 החרדים נמצא במגמת עלייה - בשנת 2017 היו 9,584 חרדים במחזור גיוס, בשנה שעברה כבר היו 13,428, וב-2030 מספרם צפוי להאמיר ל-17,950. "באכ"א טוענים שצריך סנקציות אישיות שבאמת ישפיעו על היום-יום של אותם משתמטים חרדים", אומר גורם ביטחוני. "אולי אפשר לחשוב על סנקציות כמו המעונות, רישיון נהיגה וקצבאות, שיבינו שהם מפסידים משהו וזה יגרום להם להתלבט. היציאה מהארץ זה לא משהו שמאוד נוגע בו ומשפיע עליו. צריך להשתמש בכלים שיגבירו את כמות המתגייסים, כי כרגע צה"ל לא עומד ביעד גיוס החרדים".
סא"ל אביגדור דיקשטיין, ראש ענף חרדים בחטיבת תכנון ומנהל כוח אדם באגף כוח אדם, דיווח לוועדה על נתוני גיוס החרדים: "בסך הכול יצאו 18,915 צווים כאשר 232 התגייסו בפועל, מתוכם 57 לתפקיד לחימה", שהם 0.3 אחוזים מתוך כלל הצווים שיצאו.
הכי מעניין
לפי דיקשטיין, 1,840 מהחרדים שלא התייצבו לצו ראשון כלל נמצאים תחת צו 12 שמהווה בפועל צו עיכוב יציאה מהארץ. 962 מהם הוכרזו משתמטים ו-68 קיבלו פטור מסיבות שונות. מינואר 2025 עוכבו 340 מלש"בים בנתב"ג, 18 בכניסתם לארץ ו-322 ביציאתם, מתוכם נמנעה יציאה של 100 אנשים, אך רק כחצי מהם חרדים. "נכון לעכשיו הסנקציה המשמעותית והאפקטיבית היא נתב"ג", קבע סא"ל דיקשטיין, "אין כרגע סנקציה אחרת. יש יכולת לעשות מעצרים, אבל זה לא אפקטיבי בקצה. האם מי שנתפוס אותו ונכניס אותו לניידת יתגייס בסוף? מספר החרדים שגויסו עומד כרגע על 1,721. הצבנו לעצמנו יעד של 4,800 ואנחנו לא נגיע לשם. יש מגמת עלייה, אבל היא לא מספיקה ולא מתאימה לצורך המבצעי הגדול מאוד".