"בעורף נראה כאילו אין לחימה משמעותית בעזה אבל זה לא נכון"

נוכח הקריאות להפסיק את המערכה בעזה, המפקדים בשטח נחושים להכריע את חמאס. בסיור לאורך מסדרון מורג שנסלל כעת הם מתפעלים מההתייצבות הגבוהה של משרתי המילואים, ומתרשמים שהפסקת הסיוע מחוללת שינוי

תצפית על תל־סולטאן שבדרום רפיח | ללא

תצפית על תל־סולטאן שבדרום רפיח | צילום: ללא

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בכניסה למסדרון מורג אני פוגש את רב־סרן במילואים י'. בשגרה, הוא ראש מחלקה בהסתדרות הציונית העולמית וגם בכיר בהנהגה העולמית של תנועת בית"ר. בחצי השנה הראשונה של המלחמה הוא לחם בעזה כמפקד פלוגה. לאחר מכן עבר להיות קצין ניווט בחפ"ק של מפקד אוגדה 36, תא"ל מורן עומר, והשתתף בתמרון בלבנון. כעת הוא משתתף עם האוגדה בתמרון המחודש בעזה, המכונה מבצע "עוז וחרב".

אני שואל את י' במה התמרון הנוכחי שונה מקודמיו. "הצבא הרבה יותר מוכן והמשימה יותר ברורה ומדויקת", הוא משיב. ציר מורג עובר בין רפיח לחאן־יונס; ברפיח הם כמעט לא נתקלו בהתנגדות, משום שמחטיבת חמאס בעיר נותרו מעט מאוד מחבלים, אך בחאן־יונס המצב שונה.

למרות החיכוך הנמוך עם האויב, הערנות של הלוחמים גברה בימים האחרונים בעקבות האירוע בצפון הרצועה בשבת שעברה. מחבלים הגיחו ממנהרה, ירו אר־פי־ג'י על כוח איסוף קרבי ופצעו שתי לוחמות; לאחר כחצי שעה הופעל מטען צד נגד כוח החילוץ, וממנו נהרג הגשש רס"ב גאלב נסאסרה. "האירוע בשבת הדליק הרבה נורות והגביר את הזהירות", אומר י'.

הכי מעניין

גאלב נסאסרה ז"ל | דובר צה"ל

גאלב נסאסרה ז"ל | צילום: דובר צה"ל

י', בן 44, שירת מאז 7 באוקטובר מעל מאתיים ימים. לפרק שירותו הנוכחי אין כרגע צפי סיום. הוא חש את העומס, ובכל זאת חשוב לו להעביר מסר חיובי מהחזית. "בעורף זה נראה כאילו אין לחימה משמעותית בעזה, אבל זה לא נכון. הצבא נלחם פה לפי מה שמתבקש ממנו. הוא יכול להפעיל יותר כוח, וברגע שהוא יקבל פקודה הוא גם יילחם בעוצמה גדולה יותר ויגייס אוגדות נוספות אם יהיה צורך".

רגע לפני שאנחנו נפרדים הוא מבקש להתייחס לדברים שכתב עיתונאי "הארץ" ותושב נחל־עוז אמיר תיבון, לאחר האירוע בשבת. תיבון טען שהמשך המלחמה פוגע בשיקום וחזרת היישובים, וקרא להחזיר את החטופים בפעימה אחת ולסיים את המלחמה. "תושבי העוטף לא יחזרו לבתיהם אם הפיצוצים יסתיימו וחמאס יישאר בעזה", אומר י'. "צריכים לסיים את העבודה – להחזיר את החטופים ולהשמיד את חמאס, שתי משימות מאוד ברורות".

את שתי המשימות הללו, שנאמרות בדיבור אחד, שמענו ביום שני השבוע מכל המפקדים הבכירים שפגשנו במסדרון מורג ובשכונות של רפיח. כולם דיברו על שחרור החטופים כמטרה העומדת לנגד עיניהם כל רגע בתמרון הנוכחי, מתוך תפיסה שהלחץ הצבאי יוביל למשא ומתן שיביא לשחרורם. החשש לשלומם של החטופים אינו מגביל את אזורי התמרון, אמר לנו גורם בכיר, אלא את אופן הפעלת האש. בין 59 החטופים יש גם שמונה חיילים של אוגדה 36, שמתמרנת כרגע בדרום הרצועה. לא צריכים להסביר לנו כמה חשוב להשיבם, אומרים לנו באוגדה; אנחנו רוצים את זה בכל ליבנו.

שמים אצבע

את הנסיעה על ציר מורג התחלנו בהאמרים פתוחים על דרך נוחה, אך לאחר נסיעה קצרה, כשחצינו את ציר טנצ'ר, ציר האורך המפורסם שחוצה את הרצועה מדרום לצפון, עברנו לנמ"רים ממוגנים בשל החשש ממנהרות שטרם נחשפו.

תא"ל ברק חירם: "בכל יום שעובר חמאס מפסיד נכסים – לוחמים, בכירים ותשתיות, וגם הוא מבין שהמשחק בנפשות שלנו לא מקדם אותו ולא יאפשר לו לנצח אותנו"

דובר צה"ל | תא"ל ברק חירם

ציר מורג, שנכבש בשלושת השבועות האחרונים והפך ל"מסדרון", הוא למעשה האצבע הרביעית בתוכנית חמש האצבעות של יגאל אלון. בראשית אייר תשכ"ח, החודש לפני 57 שנים, הגיש אלון, סגן ראש הממשלה דאז, הצעת החלטה להקים שני יישובים בין רפיח לעזה כדי לפצל את הרצועה דרומה מהעיר עזה. ההצעה הזאת התפתחה בהמשך ל"תוכנית האצבעות" שהוצגה שלוש שנים לאחר מכן, ונועדה לשבור את הרצף הערבי של רצועת עזה באמצעות אצבעות יהודיות של יישובים.

הפעילות הצבאית הנוכחית בעזה אומנם לא נועדה בשלב זה לצורכי התיישבות, אבל היא בהחלט מתחילה להיות דומה לתוכנית האצבעות. אחרי הנוכחות הצבאית בבית־חאנון – האצבע הראשונה, ציר נצרים – האצבע השנייה, וציר פילדלפי – האצבע החמישית, נוספה כעת במסדרון מורג האצבע הרביעית, שנועדה לחצוץ, צבאית, בין חאן־יונס לרפיח.

אוגדה 36, שהגיעה מהצפון לכבוש את המסדרון החדש, כוללת בתמרון הנוכחי את חטיבת גולני, חטיבת השריון 188 וחטיבת האש 282. לאחר פריצת הציר לאורך 12 קילומטרים שנמשכה כשבוע, החלו הכוחות למסד את הציר עם סוללות משני צדדיו. התהליך, שנמשך כמה חודשים בציר נצרים, נעשה בקצב הרבה יותר מהיר בציר מורג. שישה קילומטרים מהציר כבר היו ממוסדים השבוע. הוא הולך ומתרחב בהדרגה, ובמקומות מסוימים רוחבו מגיע כבר לשני קילומטרים. אחרי פריצת הציר, שניתקה את חטיבת רפיח של חמאס מחטיבת חאן־יונס שלו, מטרת הכוחות של אוגדה 36 ואוגדת עזה היא להשמיד את מה שנותר מתשתיות האויב בעיקר בשכונות של רפיח, אך גם בשכונות הדרומיות של חאן־יונס. התמרון הקודם של צה"ל התבצע בעיקר בחלקים הצפוניים של חאן־יונס, והגדוד הדרומי של חמאס בעיר עדיין קיים. המחבלים מנסים לנצל את תת־הקרקע כדי לנסות להפתיע את צה"ל כשהוא במצב סטטי, אך בינתיים, על פי המפקדים בשטח, צה"ל נמצא בתנועה דינמית כל הזמן ומקשה על המחבלים להפתיע אותו. אחד המפקדים דימה את ההתארגנויות של המחבלים לקיני צרעות שלא מבחינים בהם עד שלא דורכים עליהם.

ציר מורג | אלישיב רייכנר

ציר מורג | צילום: אלישיב רייכנר

זו לא הלחימה הראשונה של צה"ל בכוחות חמאס ברפיח, אבל בתמרון הקודם צה"ל לא הגיע לכל השכונות וכעת הוא שואף להשלים את העבודה. ההערכות מדברות על 100־150 מחבלים שנותרו מתוך חטיבה שהחלה את המלחמה עם יותר מאלפיים מחבלים. חלקם הושמדו, וחלקם ברחו לאזור המואסי. המטרה היא להבטיח שלא נחזור למרחב הזה שוב, אמרו לנו המפקדים הבכירים שפגשנו. חמאס מנסה לבנות את עצמו מחדש מהר ככל שניתן, אבל כשהמחליף של המחליף של המחליף מושמד, רמת הפיקוד והשליטה יורדת באופן משמעותי. יש ניסיונות גיוס באמצעות כסף, אבל מדובר בנערים בני 15 והרמה המקצועית בהתאם.

שאלת שחיקת כוחות המילואים עלתה מיד בתחילת הסיור. אנחנו מנסים שלא לפרוץ את גרף המילואים שלנו ולגייס מעבר לתכנון השנתי, מבהיר לנו אחד המפקדים הבכירים. "יש לנו אתגר אדיר עם אנשי המילואים שמשתייכים לחטיבות הסדירות שמופעלות כל הזמן, אבל המדהימים האלה מגיעים כל פעם מחדש".

בתוך מסדרון מורג אנחנו פוגשים את מפקד חטיבת גולני, אל"מ עדי גנון. 114 חיילים איבדה החטיבה שלו מאז 7 באוקטובר, ורבים מלוחמיה נפצעו. המחשבה עליהם ועל תושבי העוטף שנרצחו, מחדדת היטב את המשימה היומיומית. למרות המחירים הכבדים והתמשכות המלחמה, בחטיבה מדווחים על אחוזי ביקוש גבוהים במיוחד בגיוס מרץ האחרון. "הגענו לאחוזים הכי גבוהים שהיו לנו אי פעם, ועברנו גם את מג"ב".

מחלונות אחד הבתים אנחנו צופים באזור המכונה "אמבטיה", שבו פועלת בימים אלו החטיבה החומה. תוך כדי התדריך של המח"ט נמשכות התקיפות של צה"ל בשכונת ג'ניינה ברפיח, ופטריות עשן גדולות מתרוממות באוויר. "הלחץ שלנו משאיר לאויב המכותר שתי אופציות – או להרים ידיים או להילחם ולמות", אומרים לנו המפקדים. בתחום התת־קרקעי הספיקו חיילי גולני לטפל רק באזור הזה במנהרות באורך 1.8 קילומטרים. 

שאבורה שבורה

אנחנו יוצאים ממסדרון מורג ונכנסים שוב לרצועה, הפעם דרך ציר פילדלפי, ומתקרבים לפאתי רפיח, למקום שעד ההתנתקות שכן בו מוצב גירית. מפקד אוגדת עזה תא"ל ברק חירם מדווח על המתקפה המחודשת של כוחותיו על חטיבת רפיח. בניגוד לסבב הקודם, הפעם הלחימה מתמקדת בפגיעה בתשתיות של חמאס באופן שיקשה על שיקומו. עד כה פגשו הכוחות מעט מאוד מחבלים, אבל ההערכות הן שבימים הקרובים החיפוש אחריהם יוביל לחיכוך רב יותר. מולנו שכונת תל־סולטאן, שבה התחבא בעבר יחיא סינוואר ובה הוחבאו גם ששת החטופים שנרצחו על ידי חמאס וגופותיהם נמצאו באוגוסט האחרון. רוב הגדוד המקומי הצליח לברוח בלחימה הקודמת של צה"ל בשכונה. בתמרון הנוכחי כבר נלכדו עשרות מחבלים. אומנם הלחימה כעת בעצימות נמוכה ביחס למכת הפתיחה של התמרון, כדי למצות אפשרות לעסקה, אבל כולם כאן מדברים על הכנה למהלומה גדולה יותר בהמשך.

כתבנו סמוך להריסות שכונת שאבורה

כתבנו סמוך להריסות שכונת שאבורה | צילום:

הפסקת הסיוע ההומניטרי, נאמר לנו, היא דרמטית בתמרון הנוכחי. גורם צבאי בכיר טען שכל משאית שמדינת ישראל תכניס, תממן חטיבה שלמה של מחבלי חמאס למשך חודש. בתמרון הזה הניצחון על חמאס לא יתבטא רק במספר המחבלים ההרוגים, אלא בפגיעה במשכורות של חמאס וביכולות השליטה שלו בתושבים. ציפייה נוספת היא שהבכירים שנותרו בחמאס ייפגעו הפעם לא על ידי כוחותינו אלא על ידי האזרחים. התקווה הזו נתלית באירועים כמו זה שקרה לאחרונה, כאשר שוטר חמאס נורה למוות על ידי אזרחים בפנים גלויות. "לפני שנה אזרחים לא העזו להרים יד על שוטר חמאס. לפני חצי שנה הם הוציאו להורג בפנים מכוסות, ועכשיו הם עושים את זה בפנים גלויות. זה מוכיח שאנחנו בכיוון הנכון".

אנחנו פוגשים את אל"מ י', מפקד חטיבת המילואים המשוריינת 205, שאחראית לרוב ההרס שאנחנו רואים מסביב. הוא מספר שלא חסרים לו טנקים ולוחמים, ושלמרות העומס המצטבר על אנשיו ששירתו בממוצע כבר 300 ימים, המפקדים והלוחמים מתייצבים. לדבריו, לאימון שלפני הלחימה הנוכחית הגיעו יותר מ־90% מאנשי המסגרות הלוחמות. בפעילות המבצעית עצמה נמצאים בכל זמן נתון בין חצי לשני שליש מהלוחמים, כדי לאפשר גמישות גם לביצוע המשימה וגם לניהול חיי משפחה ועבודה.

בהמשך אנחנו נוסעים עם תא"ל חירם לשכונת שאבורה שבמרכז רפיח. מדובר בקומץ מבנים שנבנו על שטח שנותק ממחנה הפליטים רפיח בעת הקמתו בידי אונר"א בשנות החמישים המוקדמות, לאחר מלחמת העצמאות. מהשכונה הזאת חולצו בפברואר 2024 החטופים פרננדו סימון מרמן ולואיס הר, שנחטפו מניר־יצחק. שאבורה, כשמה כן היא, שבורה כולה בימים אלו. צוות הקרב כאן משתייך לחטיבת גבעתי, שלוחמת פה כבר כחודש וחצי. רב־סרן ע', הסמג"ד של גדוד רותם בחטיבה הסגולה, מספר על השמדת תשתיות מסיבית ללא היתקלות במחבלים. "חמאס פחדן. אנחנו לא רואים אותו ולא מרגישים אותו. שאבורה ריקה לגמרי. אנחנו מוצאים בתוך הבתים את האמל"ח של המחבלים שהם זרקו וברחו". סרן נ', מפקד פלוגה מבצעית בגדוד רותם של החטיבה, מספר שאירועי 7 באוקטובר עומדים כל הזמן לנגד עיניהם של הלוחמים. "תשאל כל לוחם שלי, הוא יגיד לך שהוא קם בבוקר כדי להשיב את החטופים ולהשיב את הביטחון למדינת ישראל".

תא"ל חירם מסכם את הסיור שלנו באמירה שמבצע "עוז וחרב" נועד להבהיר לחמאס שהזמן אינו משחק לטובתו. "בכל יום שעובר חמאס מפסיד נכסים – לוחמים, בכירים ותשתיות, וגם הוא מבין שהמשחק בנפשות שלנו לא מקדם אותו ולא יאפשר לו לנצח אותנו. אנחנו מאוד מפוקסים במטרה להשיב את החטופים, וזו המחשבה שעוברת לנו בראש בכל פעולה, אבל הדרך לשם עוברת בעוד לחץ על חמאס ועוד לחימה. זו לחימה שיכולה להתעצם בכל רגע ולהביא לכך שבסופה גם נחזיר את החטופים וגם נכריע את חמאס. אני מאמין שלחץ צבאי ומדיני, וגם הפעולות שנעשות בתחום הסיוע, יצליחו יחד לייצר את הלחץ הדרוש".

חירם נשאל על הקריאה שמשמיעים גורמים שונים בישראל להפסיק את המלחמה כדי להשיג עסקה. "זו דעה לגיטימית, אבל כמפקד אוגדת עזה, שאחראי גם על הלוחמים וגם על אזרחי הנגב המערבי, המלחמה נועדה בראש ובראשונה להשיב את החטופים אבל גם כדי למנוע עוד חטופים בעתיד, ואנחנו לא יכולים לסיים אותה ללא היעד של הכרעת חמאס. אנחנו כבר מזהים סימנים של שבירה בצד השני. הכרעה סופית לא תקרה מחר בבוקר, אבל אנחנו בכיוון המאוד נכון".

ל' בניסן ה׳תשפ"ה28.04.2025 | 08:28

עודכן ב