בג"ץ: החלטת הממשלה הצפויה לפטר את היועמ"שית לא תיכנס לתוקף מידי

עם זאת, השופט סולברג דחה את הדרישה להוציא צו שימנע דיון בממשלה וקבלת החלטה על פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, "המועד ההולם לבחינה שיפוטית של הטענות הוא לאחר שתתקבל החלטה סופית אצל הרשות המוסמכת"

סירבה להשתתף בהליך: "בלתי חוקי". בהרב־מיארה | צילום: אורן בן חקון

סירבה להשתתף בהליך: "בלתי חוקי". בהרב־מיארה | צילום: צילום: אורן בן חקון

תוכן השמע עדיין בהכנה...

שופט בית המשפט העליון, נועם סולברג, קבע בהחלטה שניתנה אתמול (שישי) כי היה ותחליט הממשלה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, החלטה זו לא תיכנס לתוקף באופן מידי. החלטת השופט סולברג ניתנה לאחר שביום חמישי בשעות הערב הונחה על שולחן הממשלה הצעת החלטה מטעמה של ועדת השרים בראשותו של השר עמיחי שיקלי, הממליצה לממשלה לסיים את כהונת היועצת.

בפתח החלטתו דחה השופט סולברג את בקשת העותרים להוציא צו שימנע דיון בממשלה בהצעה לסיים את כהונת היועצת והבהיר, "כאמור בהחלטתי מיום 13.7.2025, בהתאם להלכה הפסוקה, המועד ההולם לבחינה שיפוטית של טענות העותרים לגופן הוא לאחר שתתקבל החלטה סופית אצל הרשות המוסמכת. הממשלה טרם קיבלה החלטה בנדון; משכך – איני רואה לנכון ליתן את הצו המבוקש, ולמנוע את קיום הדיון".

עם זאת, סולברג ציין כי "כפי שטוענים העותרים, שינוי עובדתי מסוים אכן חל, במובן זה שאמש פורסמה הצעת החלטה של ועדת השרים", בראשותו של השר עמיחי שיקלי, אשר צפויה לעלות להצבעה כבר ביום ראשון הקרוב. בהצעת ההחלטה נכתב, בין היתר, כך: "מחליטים [...] להניח על שולחן הממשלה בישיבתה הקרובה את נושא סיום כהונתה של עו"ד גלי בהרב-מיארה כיועצת המשפטית לממשלה". 

הכי מעניין

עם זאת החליט השופט סולברג שלא לאפשר את כניסת ההחלטה הצפויה לתוקף כשהוא מציין בין היתר את "הקשיים שעליהם הצביעו העותרים (בפרט באשר לסד הזמנים)", את "סיכויי העתירה הלכאוריים", וכן את "טיב הסוגיה שעל הפרק, על השלכותיה הנלוות". 

"מובהר בזאת כי ככל שתחליט הממשלה על פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, ההחלטה לא תיכנס לתוקף מיידי, על מנת שתינתן שהות מספקת לעריכת ביקורת שיפוטית", קבע השופט והוסיף, "ככל שהמשיבים יראו לנכון להגיב לנטען בבקשות, יוכלו לעשות כן עד יום 20.7.2025, שעה 09:00".

מהתנועה לאיכות השלטון, שבקשתה למנוע קיום דיון והצבעה בממשלה על הדחת היועצת נדחתה, נמסר כי "אנו מברכים על החלטת השופט סולברג שמבטיחה כי החלטת הממשלה על פיטורי היועצת המשפטית לא תיכנס לתוקף מיידי, ובכך מאפשרת לבית המשפט לבחון את חוקיותה לפני יצירת מעשה בלתי הפיך. החלטה זו מהווה הכרה בחומרת המצב ובצורך למנוע פגיעה בלתי הפיכה במוסד הייעוץ המשפטי ובשלטון החוק, ומאפשרת בחינה שיפוטית ראויה של המנגנון הפסול שיצרה הממשלה. התנועה תמשיך להוביל את המאבק המשפטי להגנה על עצמאות מוסד הייעוץ המשפטי ועל מערכת האיזונים והבלמים במדינת ישראל".