שופט בית המשפט העליון, נועם סולברג, דחה היום (ראשון) את בקשת העותרים בשלוש העתירות נגד פיטורי היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, להוציא צו ביניים שימנע מהממשלה לזמן אותה לשימוע בפני ועדת השרים בראשות השר עמיחי שיקלי. בשבוע שעבר היועצת הצטרפה לבקשה להוצאת הצו בעמדה שהוגשה מטעמה על ידי מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה.
בפרקליטות טענו בשם היועצת כי על אף הכלל שלפיו ביקורת שיפוטית מתקיימת רק לאחר קבלת החלטה מנהלית סופית, במקרה זה, עצם הותרת החלטת הממשלה בתוקף, "מקרינה על כלל מערך הייעוץ המשפטי לממשלה, ועל כלל בעלי התפקידים העצמאיים שפועלים כשומרי סף בשירות המדינה".

השופט נעם סולברג | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90
לדברי הפרקליטות, "המסר הנובע מההחלטה – המכוונת כלפי הסמכות המשפטית הבכירה, העומדת בראש התביעה הכללית ואשר חוות דעתה המקצועית מחייבת את היועצים המשפטיים בכלל משרדי הממשלה – הוא כי על גורמי התביעה והייעוץ המשפטי, שאמונים על שמירת האינטרס הציבורי ועל שלטון החוק, להיות כפופים לרצונות הדרג הפוליטי, שברצותו יוכל לשנות ולסיים את כהונתם, תוך התעלמות ממנגנונים שהיו קבועים קודם לכן ביחס לדרך סיום הכהונה".
הכי מעניין
השופט סולברג קבע כי הממשלה תוכל לזמן את היועצת לשימוע. "הכלל המושרש – שאף הופעל אך לאחרונה – הוא כי בית משפט זה אינו נדרש לטענות הנוגעות לעניין מסוים בטרם התקבלה החלטה סופית של הרשות המוסמכת לגבי אותו עניין", הסביר סולברג. "אם כך הם פני הדברים באשר לדחיית עתירות על הסף, מובן כי הם תקפים, מקל וחומר, שעה שעסקינן בבקשה למתן צו ביניים, שכן ברי כי בהעדר החלטה סופית, אין מדובר בצעד בלתי הפיך. לפיכך, לא ראיתי ליתן צו ביניים בשלב זה. מובן, כי ככל שיחול שינוי במצב הדברים העובדתי, ניתן יהיה לשוב ולפנות בבקשה מתאימה".
בכך קיבל השופט את עמדת השרים יריב לוין ועמיחי שיקלי, שהוגשה הבוקר לבג"ץ, לפיה אין מקום להוצאת צו ביניים. לדבריהם, "הבקשה להוציא צו ביניים נגד ממשלת ישראל למניעת קיומו של שימוע, לפני שהוא התקיים, הינה חריגה ביותר ונוגדת את כלל היסוד לפיו, ביקורת שיפוטית היא בדיעבד, לאחר קיומו של ההליך, ולא בטרם קיומו. אף מטעם זה, דין הבקשות להידחות".