שופט בית משפט השלום בתל אביב, איתן קורנהאוזר, הרשיע הבוקר את פרש המשטרה שי פרץ בעבירה של תקיפת מפגינה במהלך מילוי תפקידו, לאחר שתועד מצליף במפגינה במהלך הפגנה נגד הרפורמה שהתקיימה לפני כשנתיים בתל אביב. על פי כתב האישום שהגישה המחלקה לחקירות שוטרים, במהלך פינוי מפגינים שחסמו את נתיבי איילון, רכב פרץ לעבר המתלוננת, וכתוצאה מכך סוסו דרך על רגלה. בהמשך, הצליף בה פעם אחר פעם באמצעות המושכות.
פרץ כפר באשמה וטען שפעל מתוך הגנה עצמית ובהתאם לסמכותו החוקית, אך לאחר שמיעת כלל הראיות בית המשפט הרשיע אותו. "לא התבסס ספק סביר לפיו המתלוננת היוותה סכנה מוחשית לנאשם או לסוסו בעת שהנאשם פעל כפי שפעל. על אף דברים אלה ודברים נוספים שיפורטו מיד, גם אם הייתה מתקבלת טענת ב"כ הנאשם לגבי קיומו של ספק סביר בדבר סכנה מוחשית ביחס לשתי הצלפות יתרת המושכה בשלט, הרי שלא ניתן כל הסבר מניח את הדעת לצורך בהצלפה השלישית, בגופה, לאחר שהנאשם כבר הסיט את הסוס ממנה ושב והעמידו בניצב לה. לא ברור איזו סכנה מוחשית נשקפה לנאשם בשלב זה. עוד יצוין, כי לא מצאתי מדוע בסוגיה זו של סכנה מוחשית לנאשם, יש לתת משקל בין היתר לאירוע מוקדם יותר באותה הפגנה, בו נראתה המתלוננת בנתיבי איילון מרימה את השלט לכיוון זנבו של סוס, אירוע שהנאשם לא היה מודע לו עד שלמד עליו לאחר ההפגנה".

מפגינים נגד הרפורמה המשפטית חוסמים את נתיבי איילון, יולי 2023. | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90
"אם לא די בכך, הנאשם עבר ריענון שנתי, ומידי שבוע אימונים... כך, הנאשם אף אישר כי יש לו שליטה מלאה על סוסו, גם אם אינה 'אבסולוטית'... עוד יש לציין כי הנאשם אישר שהכיר היטב את סוסו, עמו הוא נמצא במשך כשנתיים. מקצועיות זו, ניכרת היטב בסרטונים בהם תועדו פעולות הפרשים ופעולת הנאשם, תוך שליטה מלאה בסוסים, דוגמת האופן בו נצפה פועל הנאשם בעת שהיכה לעבר המתלוננת באמצעות יתרת המושכה... בהתחשב במפורט לעיל, קשה לראות כיצד פעולותיה של המתלוננת היוו סכנה מוחשית לנאשם ולסוסו, אף אם הסוס הוא 'חיה פחדנית' כפי שנטען", ציין השופט.
הכי מעניין
בסיום הכרעת הדין הוסיף השופט קביעות עקרוניות בנוגע למצופה משוטרי משטרת ישראל, "אין ספק, כי מכלול הנתונים שהוצגו מציב תמונה מורכבת מצד הנאשם במהלך האירוע. מן הסתם – תשישות פיזית כתוצאה מעבודה קשה וממושכת; התשה נפשית (ניתן לשמוע בתיעוד קללות ונאצות המוטחות בו ובחבריו השוטרים); עייפות החומר והרוח. אין ספק כי עבודתו של שוטר היא עבודה קשה, סיזיפית ומאתגרת. כל אלה הם נתונים בעלי משקל, שיש להרהר בהם בכובד ראש. אולם, התוצאה אינה יכולה להישען על קיומו של 'אפקט מצנן' בקרב שוטרים ואף לא להתחשב בו. הקו אותו יש למתוח צריך להיות חד וברור... החובה היסודית והבסיסית המוטלת על שוטרי ישראל, היא לכבד את זכויות הפרטים בחברה, ולפיכך מתחייבת הקפדה על גבולות חדים ובלתי מתפשרים של שימוש בכוח. טשטוש גבולות אלה, יצירת עמימות בין מותר לאסור, בין משמעתי לפלילי, אזור דמדומים אפור של שימוש בכוח – עלולים לפגוע פגיעה קשה בתפקוד המשטרה ובאמון הציבור בה".
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: לאחר שנקבל את גזר הדין, נשקול עניינו של השוטר במישור המנהלי, כמקובל