אחרי השביתה: כללית עתרה לבג"ץ נגד המהלך של מנכ"ל משרד הבריאות

הקופה עתרה נגד החלטת משרד הבריאות למנות ועדת בדיקה שתדאג לכללי ממשל תאגידי בהירים, אחרי שמנכ"ל רביעי עזב את תפקידו בתוך חמש שנים

קופת חולים כללית | יוסי אלוני, פלאש 90

קופת חולים כללית | צילום: יוסי אלוני, פלאש 90

תוכן השמע עדיין בהכנה...

קופת חולים כללית עתרה היום (ראשון) לבג"ץ בבקשה למתן צו על תנאי לשר הבריאות ולמנכ"ל המשרד, כדי שינמקו את הקמת ועדת הבדיקה החיצונית לקופה שתבחן את התנהלות הדירקטוריון ומי שעומד בראשו, יוחנן לוקר, כדי להבטיח כללי ממשל תאגידי בהירים. הקופה ביקשה גם צו ביניים וצו ארעי להקפאת מימוש ההחלטה על הקמת הוועדה הבודקת, עד שהעתירה תוכרע.

לטענת כללית, משרד הבריאות לא הציג לה ליקויים מפורטים ולא נקבעה לה תקופה מוגדרת לתיקון שלהם, ובכל זאת הקופה בחרה לנקוט ביוזמתה בפעולות כדי לגבש המלצות לשיפור עבודת הדירקטוריון מול ההנהלה, שימור מנהלים ובחינת נסיבות עזיבתם. למרות זאת, הקופה טענה, מנכ"ל משרד הבריאות פעל בניגוד לחוק לסכל את הפעולות האלה, ולפני שאפשר לה להשלים את הטיפול הפנימי, הוא המליץ לשר הבריאות להפעיל את הסמכויות החריגות שבסעיף 37 ולמנות ועדה בודקת, דבר שלטענת שירותי בריאות כללית מעיד על התנהלות הנגועה בשיקולים זרים של ניסיון השתלטות גורמי שלטון על הקופה.

באופן כללי, קופות החולים מתנהלות באופן עצמאי ולמשרד הבריאות נתונות סמכויות פיקוח ובקרה. כשמופעל סעיף 37, לשר הבריאות מוקנים אמצעים קיצוניים שמאפשרים התערבות בניהולה הפנימי של הקופה.

הכי מעניין

אלא שלפי העתירה, לפני התערבות חיצונית של שר הבריאות בניהול הקופה, על מנכ"ל משרד הבריאות היה להציג בפני הקופה פירוט של הליקויים הנטענים ולקבוע לה תקופה לתיקון הליקויים. רק כאשר היה עולה שהקופה אינה מתקנת את הליקויים, לאחר שתי פניות שנעשות אליה וזמן שנקבע לה, ניתן היה לשקול הקמת ועדה בודקת.

עוד כתבות בנושא

העתירה טוענת שהקמת ועדה בודקת, מבלי שהושלמו התנאים המקדמיים הקבועים בחוק להקמתה, מהווה התערבות משמעותית בניהולה של הקופה, שפוגעת באופן חמור בעצמאותה הניהולית ושוללת מהקופה את הזכות לטפל בליקויים הנטענים באופן פנימי ועצמאי, ובכך יוצרת משבר, פוגעת בתדמיתה ומסבה נזק כבד לכל המעורבים.

עוד טענו בכללית כי מדובר ב"מחטף" וכי החלטת שר הבריאות התקבלה יום אחד בלבד אחרי שקיבל את המלצת המנהל, ויום אחד בלבד לפני שהודיע על החלטת שרי ש"ס ובהם שר הבריאות לפרוש מהממשלה. כללית אף מייחסת כוונות זדון להחלשת הדירקטוריון שלה. "באופן שנראה כי נועד לסרס את הדירקטוריון, להרתיע אותו מביצוע תפקידיו ולאפשר השתלטות שלטונית על הכללית".

"החלטת שר הבריאות למנות ועדה בודקת היא חסרת תקדים", אמרו בכללית. "הסמכות למנות ועדה כזו לא הופעלה מעולם בעבר. במקרים הספורים שבהם מנכ"ל משרד הבריאות שלח פנייה, התנהל דו-שיח ענייני, ובסופו של דבר גובשו פתרונות בהסכמה - כך ששר הבריאות מעולם לא הפעיל את סמכותו למנות ועדה בודקת מכוח סעיף זה ביחס לאף קופה אחרת".