מיגרנה נחשבת לאחת מהפרעות העצבים השכיחות והמשמעותיות ביותר בעולם, אך בעוד רבות נכתב ונחקר על השפעתה על נשים, גברים הסובלים ממיגרנה נותרים לעיתים קרובות בצל. הסטיגמה החברתית והתפיסה שמיגרנה היא "מחלה נשית" והקושי להודות בכאב - כל אלה הופכים את ההתמודדות של גברים עם מיגרנה למורכבת במיוחד.
בעוד שנשים סובלות ממיגרנה בשיעורים גבוהים יותר, גברים אינם חסינים. מחקר אפידמיולוגי מקיף שנעשה בישראל מצא כי בשנת 2022 שיעור הסובלים ממיגרנה בקרב נשים עמד על 8.0%, בעוד שבקרב גברים השיעור היה 2.4%. בארצות הברית הנתונים דומים: עד 17% מהנשים סובלות ממיגרנה מדי שנה, לעומת 6% מהגברים.
למרות הפערים שנמצאו בין נשים וגברים, החלה לאחרונה מגמה עולמית מדאיגה של עלייה במספר הגברים המאובחנים וגם בקרב בני נוער. מחקר מצא כי בין השנים 1990 ל-2021, חלה עלייה של 58% במספר הסובלים ממיגרנה ברחבי העולם, כאשר הגידול המהיר ביותר נרשם בקרב גברים. עם זאת גברים פחות מאובחנים ומטופלים מאשר נשים.
הכי מעניין
למה גברים מתביישים להודות בכאב?
אחת הסיבות המרכזיות לכך שמיגרנה בקרב גברים נותרת לעיתים בלתי מאובחנת ולא מטופלת היא הסטיגמה החברתית. גברים רבים חשים מבוכה להודות שהם סובלים ממיגרנה, מחשש להיתפס כחלשים או לא גבריים. מחקר שפורסם ב-2023 מצא כי גברים נטו יותר מנשים לחוש בושה בשל כאבי ראש או מיגרנה, ואף דיווחו על תחושת דחייה חברתית .
התפיסה הרווחת שמיגרנה היא "מחלה של נשים" מחמירה את המצב. גברים עלולים להימנע מלפנות לטיפול רפואי או לקחת ימי מחלה "בגלל כאב ראש", מה שמוביל להחמרת התסמינים ולפגיעה באיכות החיים. הסטיגמה הזו אינה רק חברתית, אלא גם רפואית: מחקרים מצביעים על כך שגברים עם מיגרנה מדווחים על נכות תפקודית נמוכה יותר, מה שעלול להוביל לאבחון חסר ולטיפול לא מספק.
מיגרנה אינה רק כאב ראש חזק; היא עלולה להשפיע על כל תחומי ואיכות החיים ועל התפקוד היומיומי בעבודה, בבית ובהקשר החברתי. בקרב גברים, מיגרנה יכולה להוביל לבעיות בריאותיות נוספות, כולל חרדה, דיכאון, ואפילו סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם. בנוסף, גברים הסובלים ממיגרנה עשויים לחוות פגיעה בתפקוד המקצועי והחברתי, במיוחד כאשר הם נמנעים מלקחת ימי מחלה או לפנות לטיפול.
כדי להתמודד עם תופעה חוסר המודעות ותת טיפול במיגרנה בקרב גברים, יש צורך בשינוי תפיסתי וחברתי. הכרה בכך שמיגרנה אינה מחלה מגדרית, אלא מצב רפואי המשפיע על גברים ונשים כאחד, היא הצעד הראשון. העלאת המודעות הן בקרב הציבור והן בקרב אנשי מקצוע רפואיים, יכולה לסייע באבחון מוקדם ובמתן טיפול מתאים.
בנוסף, חשוב לעודד גברים לשתף בחוויותיהם, לפנות לטיפול רפואי ולדעת שלבקש עזרה אינו סימן לחולשה, אלא לצעד אמיץ לקראת בריאות טובה יותר.
כיוון שהמיגרנה היא מחלה לכל דבר, המגבילה אותנו בתפקוד היום יומי, חשוב להבין שאין צורך לסבול ושקיימים היום מגוון טיפולים חדשניים וייעודיים לטיפול במיגרנה חלקם נמצאים בסל הבריאות. המיגרנה נוצרת עקב שחרור חלבונים מסוימים המשפיעים על כלי הדם, מרחיבים אותם וגורמים לתאים דלקתיים להגיע לאזור. הטיפולים החדשים מכוונים לחלבון ה CGPR המעורב בתהליך זה ותפקידם למנוע את ההפעלה שלו. סוג ראשון של טיפולים הן התרופות האקוטיות שנועדו לשכך את הכאב ואין בהן את החשש להחמרת כאב הראש (Medication Overuse Headache). בנוסף, קיימים טיפולי מניעה, שנועדו למנוע ולהפחית את שכיחות ועוצמת ההתקפים. טיפולים אלו יעילים וכמעט שאין להם תופעות לוואי כך שהם מאפשרות איכות חיים טובה יותר לחולי המיגרנה.
אין ספק שמיגרנה בקרב גברים היא תופעה אמיתית ומשמעותית, אך לעיתים קרובות מוסתרת מאחורי מסכות של בושה ושתיקה. הגיע הזמן להאיר את הנושא, לשבור את הסטיגמות ולהעניק לגברים הסובלים ממיגרנה את התמיכה והטיפול הראויים להם.