משרד הבריאות הודיע היום (שלישי) על השקת רפורמה מקיפה במתכונת ההתמחויות לבוגרי לימודי הרפואה. הרפורמה מתמקדת בשני מהלכים מרכזיים: הראשון הוא שינוי מבני שכולל קיצור ומיקוד של תקופת ההתמחות והגדרה מחודשת של הסבבים. השני - מהלך חינוכי להגדרת מיומנויות נדרשות, בניית כלי הערכה מקצועיים וטכנולוגיים וקורסי הכשרה לבוגרי מוסדות לא מוכרים.
כחלק מהרפורמה, שתחל בספטמבר ותתבצע באופן הדרגתי, תקופת ההתמחות תקוצר משנה ל-9 חודשים, תוך קיצור הסבבים במחלקות כירורגיה וילדים. כמו כן, החודש במחלקות טיפול נמרץ ובהרדמה יהפוך לחודש "סלקטיב" במקצועות הליבה ויבוטל חודש החופש המרוכז. במקומו ימי חופש ייפרשו לאורך ההתמחות, כמקובל בשאר המקצועות. הרפורמה משמרת גם מתן גמישות לבתי החולים בקביעת סדר הסבבים בהתמחות, וכן צפויה להישמר האפשרות למסלולים ישירים במחלקות פנימית, ילדים וכירורגיה.
לדברי משרד הבריאות, במסגרת עבודת המטה לגיבוש הרפורמה, נבחנו וניתנו המלצות לגבי החינוך הרפואי, מבנה ההתמחות, הערכה ושיפור ועוד, ולראשונה נוצר רצף קוהרנטי בין הדרישות הקליניות בלימודי הרפואה והנושאים למיקוד בהתמחות. המשרד גם מסדיר גם את ההגרלות להתמחויות, כך שאלו המיועדות לבוגרי מוסדות אקדמיים בחו"ל ייקבעו לשני מועדים קבועים מראש, כדי להבטיח את רציפות המתמחים שמתחילים התמחות לאורך השנה.
הכי מעניין
עוד כוללת הרפורמה הרחבה של מערך ההערכה והמשוב, כך שכל המתמחים יוערכו באופן שוטף על בסיס שאלונים ממוחשבים ושיחות משוב מובנות. בנוסף, יינתן דגש על שיפור הכשרתם של בוגרי מוסדות לא מוכרים, כמו קורסים ייעודיים והכשרה מקדימה. בנוסף, יפותחו ויחוזקו יחידות ההוראה בבתי החולים שיסייעו בהדרכה וליווי לצורך הטמעת תהליכי ההערכה והמשוב שייכנסו לתוקף.
הרפורמה תיושם באופן הדרגתי כדי למנוע עומס יתר על בתי החולים. בהמשך, משנת 2027 ואילך, ייבחנו הקלות למתמחים שביצעו תפקיד של "מסייע לרופא" הלימודים.
כמו כן, תישקל הפיכת שני החודשים האלקטיביים לאופציונליים עבור מתמחים שיהיו מעוניינים בכך, בהם כאלו שעוד לא מצאו את תחום ההתמחות שלהם, תוך מתן דגש להרחבת המענה בפריפריה.
לדברי שר הבריאות אוריאל בוסו, "המתווה החדש מייצג איזון עדין בין הקלה ביורוקרטית לחיזוק מקצועי. הוא כולל קיצור ממוקד של תקופת הסטאז', והטמעת כלים חדשניים שיבטיחו למידה משמעותית והתפתחות מקצועית מיטבית. במקביל, אנו מחזקים את כלל מערכת הבריאות באמצעות חלוקה מאוזנת של כוח האדם הרפואי במרכז בנגב ובגליל".
ארגון המתמחים "מרשם" הגיב להודעת משרד הבריאות ומסר: "זהו צעד חשוב ונכון שיאפשר הקלה גם על הרופאות והרופאים וגם על העומס במערכת הבריאות. קיצור הסטאז' יכניס רופאים נוספים מוקדם יותר למערכת שצריכה אותם במיוחד לאור המלחמה, גיוסי מילואים והצרכים הגדלים בתקופה המאתגרת הזו. הסטאז’, כפי שמתקיים כיום, הוא שלב ארוך במתכונתו הארכאית – ומדינות רבות כבר ביטלו או קיצרו אותו משמעותית. קיצורו מסמן התקרבות לגישות המודרניות בעולם הרפואה, וחשוב שנמשיך בכיוון של הכשרה איכותית, ממוקדת ויעילה יותר, לטובת ציבור הרופאים והמטופלים כאחד".