"איך יכול להיות שאתם כמשרד, כרגולטור, לקחתם תפוח אדמה לוהט על סף פיצוץ עם כל מיני הבטחות שהבטחתם, והעברתם אותו לקופות שעכשיו יסתדרו?", כך תקף אתמול חבר הכנסת יעקב אשר את נציג משרד הבריאות בוועדת הבריאות שהתכנסה לצורך דיון על רפורמת מכשירי השיקום והניידות.
בועדה, הודה נציג משרד הבריאות כי היה הליך של משא ומתן על תעריפי שירות ואספקה מול בתי המלאכה במשך מספר שנים לפני כניסת הרפורמה לתוקף, אלא שהליך זה לא מוצה, ובמקום לפתור אותו, משרד הבריאות הותיר את העניין על כנו, והנושא כולו, יחד עם הסכסוך הכלכלי, הועבר באמצעות רפורמה לטיפול קופות החולים בתחילת חודש אפריל. התוצאה: כבר יותר מחודש שילדים עם נכויות קשות לא מקבלים סדים שרק בעזרתם הם יכולים ללכת. הספקים מסרבים לייצר את הסדים בתעריפים הקודמים, מתעלמים מבקשות קופות החולים לפשרות מסוגים שונים. ההורים המיואשים אף הציעו לשלם לספקים באופן פרטי, אלא שגם להם סירבו בתי המלאכה.
באפריל האחרון עברה האחריות על מכשירי שיקום וניידות מורכבים כגון כיסאות גלגלים ממונעים וסדים ממשרד הבריאות אל קופות החולים במסגרת הרפורמה באביזרי שיקום וניידות. אלא שיישומה נתקל בקשיים רבים. למרות שחלפו מעל שנתיים וחצי מאז שפורסמו התקנות בעניין, הקופות טרם השלימו חתימת הסכמים עם ספקים לגבי כל האביזרים שהועברו לאחריותם. יותר מחודש הורים לילדים שמוגבלים בתנועה, שיש להם צורך במכשירי עזר אורתופדיים לשם תמיכה, קיבוע מפרקים ותיקון עיוותים, נאלצים 'להסתדר' עם סדים ישנים ולא מותאמים שאינם מסייעים בתיקון הניידות של הילדים, ובמקרים רבים אף פוגעים בו. כאמור, למרות הצעותיהם לספקים לשלם להם באופן פרטי, הם נתקלו בסירוב. ההורים המיואשים זעקו בועדה ואמרו כי הגבלת התנועה איתה נאלצים הילדים להתמודד פוגעת באופן אנוש בהתפתחותם העתידית.
לאחר שנחשפו האינטרסים של בעלי המלאכה בוועדה והטענות כלפיהם מצד ההורים וקופות החולים, גאיה עופר מאגף תקציבים של משרד הבריאות תקפה אותם בחריפות: "מצב כזה שבו יש חוסר הסכמה לספק את השירות אפילו בפרטי באף אחת מהקופות, כשהקופות מציעות העלאה של עשרות אחוזים, הוא מצב שהוא חסר תקדים ואנחנו רואים אותו בחומרה, בטח כשאנחנו שומעים פה גם טענות על חשש להתאגדות ואלה דברים שנבדוק אותם. לא ייתכן שלא יינתן שירות, זו באמת סיטואציה חסרת תקדים"
לאחר משא ומתן של ארבע שעות גיבש יו"ר הוועדה פשרה שעשויה לסיים את הסבל של הילדים הנכים. על פי הפשרה, משרד הבריאות יגבש תוכנית לרצף טיפולי שתעניק כלים כגון צו, משא ומתן או פיקוח מחירים וכן ייקבע תעריף ממנו לא ניתן להפחית. בטווח הזמן הזה הספקים יחלו לעבוד ובחמשת החודשים הללו יקבלו מהקופות העלאה של 30 אחוזים מהתעריף הקיים.