הסוף להמתנה ולחוסר הוודאות: מערכת חדשה מאפשרת ניטור אוטומטי של יעילות טיפולים אונקולוגיים באמצעות PET-CT, הרדיולוג מקבל תשובה תוך דקות. ד"ר דרור מלכה: "מדובר בפריצת דרך – כך נוכל להגיב מהר יותר לטיפול שלא עובד"
מדובר בפטנט בתחום הדימות הרפואי שהוגש לאחרונה על ידי ד"ר דרור מלכה מהפקולטה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה ב-HIT מכון טכנולוגי חולון ובשיתוף עם פרופ' טימה דוידסון, מנהלת היחידה לדימות היברידי במכון לרפואה גרעינית במרכז הרפואי שיבא. המערכת מסייעת לרדיולוגים לייעל ולדייק את קריאת התוצאות של בדיקות PET-CT.
פיתוח ישראלי חדשני מציג מערכת אוטומטית שמביאה בשורה משמעותית לעולם האונקולוגיה: ניטור מהיר, מדויק ואובייקטיבי של השפעת הטיפול על הגידול הסרטני באמצעות ניתוח ממוחשב של סריקות PET-CT. המערכת פותחה מתוך צורך ממשי של צוותים רפואיים לעקוב אחרי תגובת המטופל לטיפול באופן שוטף ומבוסס נתונים, ולהימנע מהסתמכות בלעדית על הערכה סובייקטיבית של הדמיות.
הכי מעניין
המנגנון שפיתחו החוקרים מבוסס על אלגוריתמים מתקדמים של עיבוד תמונה ובינה מלאכותית, המסוגלים להשוות בין סריקות שבוצעו לפני ואחרי טיפול ולהבליט שינויים מרכזיים בפרמטרים קליניים חשובים – בהם נפח הגידול, רמות הפעילות המטבולית (SUV) וצפיפות הרקמה (HU). בנוסף, המערכת מפיקה "מפת חום" גרפית, שמסייעת לרדיולוגים ולאונקולוגים לזהות שינויים חריגים במהירות רבה ובדיוק גבוה.
לדברי ד"ר דרור מלכה מהפקולטה להנדסת חשמל ואלקטרוניקה ב-HIT מכון טכנולוגי חולון: "כשאנחנו עוקבים אחרי תגובת גידול לטיפול כימותרפי או ביולוגי, כל שינוי קטן עשוי להשפיע על המשך קבלת ההחלטות הרפואיות. המערכת החדשה הזו נותנת לרופא כלי עזר אובייקטיבי, מהיר ואמין, שמפחית את מרחב הטעות האנושי ומקצר את הזמן עד להתאמת הטיפול. מדובר בפריצת דרך של ממש בתחום הרפואה המותאמת אישית".
המערכת נוסתה במחקר קליני שכלל חולי סרטן מסוגים שונים, ביניהם לימפומה, סרטן ריאה ומלנומה, והראתה יכולת זיהוי שינויים עם רגישות של כ-92% וספציפיות כמעט מלאה. מעבר לדיוק, התהליך חוסך שעות עבודה יקרות של צוותים רפואיים ומאפשר קבלת החלטות טיפוליות מושכלות ומבוססות מהר יותר.
היזמים מדגישים שהמערכת מתוכננת להשתלב בקלות במערכות הבריאות הקיימות, ותוכל בעתיד לשמש גם בקהילה – במרפאות אונקולוגיות ובבתי חולים כלליים – כחלק מתפיסה רחבה יותר של ניטור מותאם אישית ושיפור רצף הטיפול.
"במקום להמתין לפענוח ידני שיכול לקחת ימים, הרופא מקבל תוך דקות תמונה ברורה על מה עבד – ומה לא. זה שינוי תפיסה שמעמיד את המטופל במרכז ומאפשר תגובה טיפולית מהירה יותר, שלפעמים יכולה להיות ההבדל בין הצלחה לכישלון בטיפול," מוסיף ד"ר מלכה.
המערכת צפויה להיכנס לשימוש קליני נרחב בישראל כבר בחודשים הקרובים, במקביל להיערכות לכניסתה לשווקים בינלאומיים.