על הגב של נכי צה"ל: מכון צומת מותח ביקורת על אגף השיקום

משאף קנאביס שיותאם לשבת, פיתוח מותאם לשבת לחייל שאיבד את ידו וכיסאות גלגלים חשמליים – במכון צומת טוענים שאין תקשורת ואין שיתוף פעולה מצד הצבא

מחלקת שיקום בתל השומר. | אבישג שאר־ישוב

מחלקת שיקום בתל השומר. | צילום: אבישג שאר־ישוב

תוכן השמע עדיין בהכנה...

נכי צה"ל שומרי שבת, ובהם פצועים קשה ממלחמת חרבות ברזל, נתקלים בקשיים ניכרים מצד אגף השיקום במשרד הביטחון: לפי גורמים המעורים בפרטים, האגף מסרב לשתף פעולה עם מכון צומת, המוביל בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לשמירת שבת, ומתעלם מצורכיהם ההלכתיים של הנכים.

הבעיה קיימת זה שנים אך החריפה בחרבות ברזל, שנפצעו בה חיילים רבים הזקוקים לפתרונות כאלה. אחד המקרים הבולטים הוא של חייל שנפצע קשה וזקוק למשאף קנביס לטיפול בכאבים. החברה שפיתחה את המשאף ביקשה ממכון צומת ללוות את התאמתו לשבת, אך סירבה לממן את התהליך. גם אגף השיקום סירב להשתתף במימון, והותיר את החייל להסתמך על שמן קנביס בשבתות – חלופה יעילה הרבה פחות.

במקרה אחר, פצוע איבד את ידו השמאלית ואת רוב אצבעות ידו הימנית, והוא זקוק לבידה משוכללת כדי להתנקות באופן עצמאי. אגף השיקום מסרב לסייע במימון פיתוח פתרון מותאם לשבת, ומותיר את המשפחה חסרת אונים.

הכי מעניין

בעיה אחרת נוגעת לכיסאות גלגלים חשמליים. לא כל כיסא ניתן להתאמה ל"פיקוד שבת", ובמכון צומת ביקשו שוב ושוב מאגף השיקום לעדכן מראש את הנכים שומרי השבת בנוגע לדגמים מתאימים. האגף לא עשה זאת, וכתוצאה מכך נכים נאלצים להשתמש בכיסאות שאינם מותאמים לשבת. "זו פעולה פשוטה שהייתה יכולה לחסוך סבל רב, אבל היא לא נעשית", אומר גורם במכון צומת.

שיקום בבית החולים שיבא תל־השומר. | גטי אימג'ס

שיקום בבית החולים שיבא תל־השומר. | צילום: גטי אימג'ס

הקשר בין מכון צומת לאגף השיקום מתנהל באופן חד־צדדי: המכון פונה בבקשות, אך לא מקבל מענה או הזמנות למציאת פתרונות. אגף השיקום מעולם לא יזם פנייה למכון צומת לקבלת מידע על עגלות נכים או מוצרים אחרים המותאמים לשבת. "אין תקשורת, אין שיתוף פעולה", טענו במכון.

במכון מעלים שלוש טענות עיקריות. הראשונה היא אי הנגשת מידע על פתרונות טכנולוגיים לשמירת שבת, כמו כיסאות גלגלים חשמליים, מעלונים או מדרגונים, שמוגבלים ממילא ודורשים התאמות ייעודיות. השנייה היא הקשחת התאמות לשבת, כולל סירוב לממן פתרונות קריטיים לפצועים קשים. השלישית היא הימנעות מלדרוש, במכרזים הנשלחים לספקים, מכשירים מותאמים לשומרי שבת, בניגוד לגופים אחרים במשק.

הבעיה אינה חדשה. "זה נמשך כבר כמה שנים, אבל המלחמה החריפה את המצב", אומר גורם במכון. מספר הפצועים שומרי השבת גדל, והצורך בפתרונות טכנולוגיים מותאמים הפך דחוף מתמיד. אך התנהלות אגף השיקום נותרה ללא שינוי, והנכים ממשיכים לשלם את המחיר.

הגורמים הללו קוראים לאגף השיקום לפעול בדחיפות לתיקון המצב. בין ההצעות: הקמת ערוץ תקשורת רשמי עם מכון צומת, הקצאת תקציב ייעודי לפיתוח פתרונות לשומרי שבת, ועדכון תנאי המכרזים לדרישה למכשירים מותאמים. 

"אין ספק שאגף השיקום עושה עבודת קודש למען הפצועים, ובפרט במלחמה הנוכחית", מסר ראש מכון צומת הרב מנחם פרל למקור ראשון. "עם זאת, הכרחי לתת מענה לפצועים הרבים שהם שומרי שבת, ולאפשר להם עזרי נגישות מותאמים לשבת בהתאמה לאורח חייהם, כמקובל בגופים גדולים אחרים במשק. יש לאגף השיקום יכולת לעשות זאת, ואף ללא הוצאות גדולות. צריך רק רצון, שלצערי עד כה לא מצאנו אותו".

מאגף השיקום במשרד הביטחון נמסר בתגובה: "לאגף השיקום במשרד הביטחון קיימים מגוון פתרונות עבור פצועי ופצועות צה"ל השומרים שבת, והם מותאמים לפצועים בתהליך התאמת הטיפול בבית במקרה הצורך. כשלא קיים במכשיר רפואי מנגנון שומר שבת, יימצאו פתרונות חלופיים לרווחת הפצוע".