בתי החולים זועמים: דו"ח של משרד הבריאות הודלף מבלי שנערכנו

דוברת משרד הבריאות אמרה להגנתה שגם היא נחשפה לדו"ח מהתקשורת. בבתי החולים טוענים כי גם הדו"ח עצמו חלקי מאוד כי חלק מבתי החולים לא משתפים עימו פעולה

תוכן השמע עדיין בהכנה...

המתחם התת-קרקעי בבית החולים רמב"ם. | רמב"ם

המתחם התת-קרקעי בבית החולים רמב"ם. | צילום: רמב"ם

הבוקר סערו הרוחות בקרב צוותי בתי החולים לאור פרסום דו"ח הזיהומים השנתי בשניים מכלי התקשורת.

עיקר התלונה של בתי החולים היא שמשרד הבריאות לא העביר להם את הדו"ח לעיון טרם פרסומו על מנת שיוכלו ללמוד אותו ולהיערך אליו. זאת, למרות הסכם ברור מול משרד הבריאות כי פרסום דו"ח לתקשורת או לציבור תמיד יהיה אחרי העברתו לבתי החולים זמן סביר לפני כן. במקרה זה, לא רק שלא קיבלו אותו, אלא שאף לא ניתנה להם התרעה מראש טרם פירסום הדו"ח בנושא. חלק מדוברי בתי החולים קיבלו את הדו"ח שעות לאחר פרסומו בתקשורת. לאחר שהותקפה, טענה דוברת משרד הבריאות להגנתה כי לא קיבלה את הדו"ח בעצמה וגם היא נחשפה אליו רק באמצעות הפרסומים בתקשורת.

שני כלי תקשורת פרסמו אתמול (יום א') דו"ח שנתי מטעם משרד הבריאות, שעניינו כמות הזיהומים הנרכשים בבתי החולים השונים בישראל, בהם חיידקיCPE  העמידים לתרופות. משרד הבריאות העביר את הדו"ח אל בתי החולים אתמול רק בשעות אחר הצהריים, והודלף במקביל או מיד לאחר מכן, מבלי ששאר מערכות בתי החולים נערכו להשלכות הפרסום, ומבלי לעדכן את בתי החולים כי פורסמה כתבה בנושא.

הכי מעניין

יש לציין שמשרד הבריאות כגורם ממשלתי שתחת פיקוחו פועלים המוסדות הרפואיים, מחוייב לבתי החולים ולמאמציהם לשמור על המוניטין שלהם בקרב הציבור. כאשר דו"ח משמעותי מעין זה מתפרסם באופן שפורסם אתמול, לדוברויות בתי החולים, הגוף שאמון על שמירת שמו הטוב של המוסד הרפואי, אין זמן להיערך לתגובה ראויה על נתונים שפורסמו, לתדרוך עיתונאים בנושא, או כל פעילות אחרת המתבקשת בעבודת הדוברות.

בהקשר זה יש לציין גם כי נכון לשעות הצהריים של היום שלמחרת (שני) דו"ח זה אינו מופיע באתר הרשמי של משרד הבריאות, ולא ניתן לקבל את הדו"ח באופן ישיר מדוברות משרד הבריאות אלא רק בפניה אל בתי החולים. יש לציין גם שדו"ח הזיהומים של משרד הבריאות פורסם השנה באיחור. דו"ח הזיהומים של משרד הבריאות פורסם השנה באפריל, בעוד שמדי שנה הוא מפורסם בחודש מרץ.

בתי החולים מעלים ביקורת גם לגבי האתיקה המקצועית של משרד הבריאות, שבחר לפרסם דו"ח למרות שידוע לו מראש כי לא כל בתי החולים בישראל מופיעים בדו"ח זה או מנותחים בו. מסתבר כי חלק מבתי החולים העבירו נתונים חלקיים או חסרים, אחרים כלל לא נמדדים בדו"ח. כך שלמעשה הדו"ח אינו משקף כלל את התנהלות בתי החולים בישראל ורמת הזיהומים שבהם. ניתן לומר, כי דירוג בתי החולים על פי מפת הזיהומים אינו רלוונטי לאור חוסר שיתוף הפעולה של חלק בתי החולים עם מחבריו.