שלושת חברי ועדת החקירה הקבועה של מועצת זכויות האדם של האו"ם בנושא ישראל, התפטרו באופן מפתיע מתפקידם. כך, דיווח אתמול (שני) מנכ"ל ארגון UN Watch שעוקב אחר פעולות ארגוני האו"ם וההטיה נגד ישראל.
ועדת החקירה הקבועה, COI, שהוקמה במאי 2021, קיבלה מנדט מורחב לזמן בלתי מוגבל לצורך בדיקת כל האירועים ב"שטחים הכבושים הפלסטינים, מזרח ירושלים וישראל", כולל "שורשי הסיבות לאפליה השיטתית ודיכוי על בסיס זהות לאומית, אתנית, גזעית ודתית". הוועדה הפכה לגורם בינלאומי מרכזי שעסק בהכפשת ישראל והוביל בדיעבד מהלכים בינלאומיים נגדה, גם אם הצהרתיים בלבד באופיים.
יו"ר ועדת החקירה, נאווי פילאי, לשעבר הנציבה העליונה של האו"ם לזכויות אדם, תלתה השבוע את התפטרותה, כך לפי הדיווח, בסיבות הנוגעות לגילה ולבעיות רפואיות. אולם שני עמיתיה לוועדה, מילון קוטארי וכריס סידוטי, התפטרו אף הם מתפקידם.
הכי מעניין
מנכ"ל UN Watch, הלל נוייר, אמר כי מדובר ברגע מפנה משמעותי בכל הנוגע להטיה הממוסדת של האו"ם נגד המדינה היהודית. "השבוע הדומינו החל ליפול", כתב נוייר ברשת X. "ראשית, מזכיר המדינה האמריקני מרקו רוביו קיבל את ההחלטה ההיסטורית להטיל סנקציות על פרנצ'סקה אלבנזה, דווחת האו"ם הפרו-חמאסית. כעת, אדריכלי האינקוויזיציה האנטי-ישראלית של האו"ם נמלטים מהספינה. הגלגל מתהפך".
נוייר הוסיף בשיחה עם "מקור ראשון" כי "השלישיה הזו - נאווי פילאי, מילון קוטארי וכריס סידוטי - בכלל לא הייתה צריכה להתמנות". לדבריו, "המורשת שלהם היא מורשת של עיוות, דמוניזציה ואי-כבוד. עזיבתם אינה רפורמה, אלא בקרת נזקים. הודות לשר מרקו רוביו וארצות הברית, התנהלות גורמי או"ם כאילו הם חסינים מכל תגובה, מתחילה להיסדק. פרנצ'סקה אלבנזה הייתה חוד החנית במלחמה של האו"ם נגד ישראל. עכשיו, אחרי שהיא נמצאת תחת סנקציות אמריקניות, אחרים מסתכלים מעבר לכתף בחשש. הפחד מכך שהם יתבקשו לשאת באחריות סוף סוף נכנס למשוואה".
עוד אמר נוייר כי הוא מקווה שהדבר יביא לסופה של הוועדה. "להחליף שלישיית אנשים מוטים בשלישיית אנשים אחרים שסובלים מחוסר איזון, לא יפתור את הבעיה", הוא הסביר. "זו הייתה ועדה שהפגמים שלה בלתי ניתנים לריפוי – גם במנדט שניתן לה וגם באופן בו הוציאה אותו לפועל. יש לפרק אותה. זו לא ועדת חקירה אלא אינקוויזיציה".
בין הדוחות שחברי הוועדה הגישו בשנים האחרונות נכלל דוח שקבע כי ישנו יסוד סביר להניח כי "הכיבוש הישראלי" אינו חוקי לפי המשפט הבינלאומי, וכי ישראל מבצעת פשעי מלחמה. חברי הוועדה, בראשות פילאי קראו, לעצרת הכללית של האו"ם לבקש חוות דעת בנושא מבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, חוות דעת שאכן ניתנה. הדבר יצר מהלך מתגלגל, שכן בהמשך לחוות הדעת של בית הדין בקיץ שעבר, הרשות הפלסטינית דרשה להטיל סנקציות ואמברגו נשק נגד ישראל, החלטה שזכתה לרוב בעצרת האו"ם.
בנוסף, בחודש מרץ האחרון, שנה וחצי אחרי שמחבלי חמאס ביצעו פשעי אונס מחרידים נגד ישראלים בעוטף עזה, הוועדה בראשות פילאי האשימה דווקא את ישראל בשימוש באלימות "מינית ומגדרית" כשיטת לחימה בעזה, בדוח שאותו כינה אז שר החוץ גדעון סער "עלילת דם".