נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו סעדו יחד אמש (ב') בזמן שדנו בנושאים החמים ביותר במזרח התיכון, מהסדרה בעזה ושחרור החטופים ועד למלחמה עם איראן והרחבת הסכמי אברהם.
נתניהו פתח את המפגש במחווה לטראמפ, והראה לו מכתב ששלח ובו הוא ממליץ עליו לפרס נובל לשלום. "אתה ראוי לו", אמר נתניהו. טראמפ קרא את המכתב בחיוך והשיב: "כשזה בא ממך, זה מאוד משמעותי".

נתניהו מעביר לטראמפ את מכתב ההמלצה לוועדת פרס נובל | צילום: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP)
במהלך המפגש עלה נושא המלחמה באיראן והתקיפה האמריקנית שהסבה נזק עצום למתקנים האיראניים התת-קרקעיים במבצע "פטיש חצות". טראמפ התגאה במבצע, והשווה את ההחלטה שלו לאשר את התקיפות האוויריות באיראן להחלטתו של הנשיא טרומן להטיל פצצות אטום על יפן במלחמת העולם השנייה: "טרומן חסך הרבה לחימה וגם זה חסך הרבה לחימה".
הכי מעניין
שני המנהיגים ישבו לסעוד בחדר הכחול בבית הלבן לצד יועציהם הבכירים. נתניהו צפוי להישאר בוושינגטון עד יום חמישי, ובמהלך ביקורו ייפגש עם סגן הנשיא ג'יי-די ואנס, יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון, ושר ההגנה פיט הגסת'.
ביקורו הנוכחי של נתניהו בבית הלבן הוא השלישי מאז כניסתו של טראמפ לתפקיד בפעם השנייה לפני כחצי שנה. אף שהמפגש הזה היה אמור להיות מצומצם יותר, בסופו של דבר הוא נפתח לתקשורת. במהלך המפגש, שבו ניכרה הסכמה רחבה על הטווח הקצר, עלו גם חילוקי דעות לגבי פתרונות לטווח הארוך.
על סדר היום בפגישה עמדה בין השאר השאלה כיצד לוודא שאיראן לא תוכל לחזור ולהפעיל את תוכנית הגרעין שלה. כחלק מהדיון הודיע טראמפ שצפויות שיחות נוספות עם איראן כבר בשבוע הקרוב. נתניהו, לעומת זאת, הבהיר שהמתיחות מול טהרן עודנה בעיצומה. "התקיפות באיראן הביאו לניצחון היסטורי", אמר. "אני מאמין שכבר עכשיו הן שינו את פני המזרח התיכון. אני מקווה שאיראן לא תבחן שוב את נחישותנו – זו תהיה טעות".

ראש הממשלה בנימין נתניהו בארוחת ערב עם נשיא ארה"ב טראמפ בבית הלבן | צילום: EPA/AL DRAGO
לקראת הפגישה שלשום הצהיר טראמפ שארה"ב שואפת להשיג הסכם "קבוע" עם איראן: "הם יצטרכו לוותר על כל הדברים שאתם מכירים היטב", אמר, וטען כי התקיפות גרמו "להשמדה מוחלטת" – טענה הסותרת את חלק מהערכות גורמי המודיעין.
באשר למצב עזה, טראמפ הביע אמש אופטימיות: "אני חושב שאנחנו קרובים להסכם. יש סיכוי טוב לעסקה עם חמאס כבר השבוע בנוגע לחלק מהחטופים".
כאשר נשאל על האפשרות למימוש תוכנית שתי המדינות, השיב טראמפ: "אני לא יודע, זו שאלה לביבי", וראש הממשלה מיהר להבהיר: "הפלסטינים צריכים את כל הסמכויות לשלטון עצמי, אך בלי אף סמכות לאיים עלינו. זה אומר שהשליטה הביטחונית הכוללת תמיד תישאר בידינו".
הוא הוסיף: "נעשה שלום עם שכנינו הפלסטינים – אלה שלא מבקשים להשמיד אותנו – אך לעולם לא נוותר על הריבונות הביטחונית שלנו. יש שיגידו שזו לא מדינה, אך לא אכפת לנו. 'לעולם לא עוד' זה עכשיו. זה לא יקרה שוב".
שני המנהיגים דנו גם בעתידה של עזה. במהלך הפגישה הזכיר טראמפ שוב את חזונו לפינוי עזתים למדינות שכנות, אף שבינתיים חזר בו מההצעה באופן חלקי. נתניהו התייחס לחזון הזה בחיוב: אם מישהו רוצה לעזוב, הוא צריך להיות חופשי לעזוב. זו בחירה חופשית".
הנשיא וראש הממשלה שוחחו גם על סוריה. טראמפ חתם על צו נשיאותי לביטול הסנקציות האמריקניות הארוכות נגד המדינה, לאחר עלייתו לשלטון של הנשיא החדש אחמד א-שארע. לפי גורמים אמריקניים, מתקיימים מגעים בין ישראל לסוריה בתיווך וושינגטון שמטרתם לייצב את הגבול הצפוני. "כולם מבינים שהמצב השתנה", אמר נתניהו. "איראן כבר לא מנהלת את סוריה דרך חיזבאללה. חיזבאללה הובס, איראן מחוץ לתמונה, וזה פותח פתח ליציבות, לביטחון, ואולי גם לשלום".
מוקדם יותר ביום שני נפגש נתניהו עם מזכיר המדינה מרקו רוביו ועם סטיב ויטקוף, שליחו המיוחד של טראמפ למזרח התיכון ואחד מאדריכלי עסקת הפסקת האש. נתניהו גם צפוי להיפגש בהמשך הביקור עם חברי קונגרס וגורמי ביטחון נוספים.
לדברי דוברת הבית הלבן, קארולין לוויט, ויטקוף צפוי לצאת לדוחא עוד השבוע להמשך המשא ומתן להפסקת אש. "המטרה העליונה של הנשיא כרגע היא לסיים את המלחמה בעזה ולהחזיר את כל החטופים", אמרה. טראמפ עצמו הביע תקווה כי עסקת שחרור חטופים תושלם עוד השבוע.