ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי להמריא ביום ראשון לביקור מדיני של חמישה ימים בארה"ב. פגישתו המתוכננת של נתניהו עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, שתתקיים ביום שני בבית הלבן, תהיה השלישית מאז שהחלה כהונתו הנוכחית של הנשיא, לפני מעט פחות מחצי שנה.
הנושאים העיקריים שצפויים לעלות לדיון הם המשך ההתמודדות עם האיום האיראני לאחר תוצאותיו המוצלחות של מבצע "עם כלביא", וכן שאלת המשך הלחימה ברצועת עזה. כל זאת, על רקע השאיפה האמריקנית לחתור לצירוף מדינות נוספות להסכמי אברהם.
אמש בשמונה בערב התקיים דיון נוסף של פורום הקבינט המצומצם בנוגע לעזה, לאחר כמה דיונים שנערכו בנושא השבוע.
הכי מעניין
הנשיא טראמפ אישר השבוע שישראל נאותה להפסקת אש של שישים יום כחלק מעסקה לשחרור חטופים תמורת מחבלים, והביע תקווה כי העסקה תסוכם כבר השבוע. הנשיא איים על חמאס כי מוטב גם לו להסכים להסדר כזה: "אני מקווה, לטובת המזרח התיכון, שחמאס יקבלו את ההצעה - משום שזה לא יהיה טוב יותר, אלא רק גרוע יותר".
נתניהו שב ואישר השבוע כי ישראל אכן נענתה למתווה ויטקוף הכולל הפסקת אש, על אף התנגדותם של שניים מחברי הקבינט המצומצם, השרים בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן־גביר. השניים סבורים כי הפסקת אש כעת, עם שחרור של חלק מהחטופים, רק תרחיק את הכרעת חמאס.
עד לכתיבת שורות אלו טרם ניתנה תשובת ארגון הטרור להצעה שהניחו בפניו המתווכים.

עזתים מתפנים מאזורי הקרבות ברצועת עזה | צילום: רחים חטיב, פלאש 90
לפי דיווחי התקשורת, ההצעה כוללת התגמשויות לא קלות מצד ישראל בתחומים כמו נסיגת צה"ל מאזורים בצפון הרצועה ודרומה, אופן הכנסת הסיוע ההומניטרי, זהות המחבלים שישוחררו, אופן שחרור החטופים הישראלים המוחזקים בעזה ומספר פעימות השחרור.
בסביבת נתניהו טוענים כי לצד היענותו להפסקת אש בת שישים יום, הוא נחוש כי חמאס לא ימשיך לשלוט ברצועה - גם אם יופעל עליו לחץ בנושא כחלק מהחתירה להסכם אזורי. אם היעד של פירוז חמאס והגליית ראשיו לא יושג במשא ומתן, אומרים בצמרת המדינית, ישראל תשוב ללחימה בתום הפסקת האש. בנוסף מבהירים שם כי גם לוושינגטון, כפי שעולה מהצהרות טראמפ, ברור שארגון הטרור חמאס לא ימשיך להתקיים בעזה.
בעת ביקור שקיים נתניהו במתקני קצא"א באשקלון ביום רביעי התייחס ראש הממשלה לחמאס, אך גם לאפשרות של הסכם אזורי: "אני מודיע לכם - לא יהיה חמאס. לא תהיה חמאסטאן. לא חוזרים לזה. נגמר. אנחנו נשחרר את כל חטופינו. אנחנו נשלים את זה ביחד, בניגוד למה שאומרים. אנחנו נחסל אותם עד היסוד. ההזדמנויות שלנו ענקיות. אנחנו לא הולכים לפספס אותן".

ראש הממשלה נתניהו בבסיס תל נוף | צילום: אבי אוחיון - לע״מ
שרי הליכוד: ריבונות עכשיו
עוד נושא העומד על הפרק בישראל הוא קריאתם של כל שרי הליכוד לנתניהו להחיל ריבונות ביהודה ושומרון עד תום כנס הקיץ של הכנסת. במכתב, שחתומים עליו גם יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה מהליכוד, שר הביטחון ישראל כ"ץ ושר המשפטים יריב לוין, נטען כי "לאחר ההישגים ההיסטוריים של מדינת ישראל בהנהגת ראש הממשלה אל מול ציר הרשע של איראן וגרורותיה, יש להשלים את המלאכה ולהסיר את האיום הקיומי מבית, ולמנוע טבח נוסף בלב הארץ".
את יוזמת הריבונות גיבשה מועצת יש"ע, הפועלת במרץ בחודשים הללו למען החלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון. במועצה גם פתחו בקמפיין ציבורי המדגיש את החשש שהקמת מדינה פלסטינית תביא לסכנה של פלישת מחבלים, דוגמת 7 באוקטובר, אך לאזור השרון והמרכז. בחודשים האחרונים נפגש יושב ראש מועצת יש"ע ישראל גנץ עם גורמים אמריקניים והסביר להם את נחיצותו הביטחונית של המהלך, וכן עד כמה מתווי עבר מול הפלסטינים הוכחו ככושלים.

ישראל גנץ, ראש המועצה האזורית מטה בנימין בוועידת ההתיישבות בעפרה | צילום: לירון מולדובן
בניגוד ל"עסקת המאה" שגיבש הנשיא טראמפ בינואר 2020, הפעם במועצת יש"ע שואפים להחיל ריבונות נרחבת הרבה יותר, באופן שלא יאפשר הקמת מדינה פלסטינית. במהלך ביקורו של נתניהו השבוע בארה"ב יתבהר אם זהו אכן מהלך מעשי שיכול להתממש כבר בחודשים הקרובים.