שגריר ארה"ב: ממשל טראמפ לא עוקף את ממשלת ישראל

השגריר, מייק האקבי התייחס בין השאר לאופן החדש שבו יוכנס סיוע הומניטרי לעזה. האקבי: "זה ייעשה באופן שחמאס לא יוכל להגיע אליו - לאיש אין עניין לסייע לחמאס"

תוכן השמע עדיין בהכנה...

שגריר ארה"ב בישראל, מייק האקבי | חיים גולדברג, פלאש 90

שגריר ארה"ב בישראל, מייק האקבי | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

ממשל טראמפ לא עוקף את ממשלת ישראל, טען שגריר ארצות הברית לישראל מייק האקבי, בתדרוך לעיתונאים ביום שישי. "ממש לא. כל אפיון כזה של המציאות יהיה לא נכון. יש קשר קרוב, שימשיך. ארה"ב לא צריכה לספר לישראל כל דבר שהיא עושה, וישראל לא צריכה לספר לארה"ב כל דבר שהיא עושה", אמר – יומיים לאחר שישראל הופתעה לגלות כי ארה"ב הגיעה להסכם הפסקת אש עם החות'ים, שלא כולל התחייבות מצדם שלא לתקוף את ישראל.

האקבי קיים את המפגש בצהרי יום שישי בפתח השגרירות בירושלים, ממש במקום בו התקיים טקס החנוכה החגיגי של המבנה לפני שבע שנים. בצל הביקור הצפוי השבוע של טראמפ למזרח התיכון שלא יכלול את ישראל אבל כן את קטאר, לאחר ההסכם האמריקני מול החות'ים, ובעוד עתיד המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן לא ברור, האקבי הגיע לאו דווקא כדי להרגיע, אלא כדי להדגיש אספקט נוסף: מבצע הכנסת המזון לעזה.

מייק האקבי | ללא

מייק האקבי | צילום: ללא

התוכנית האמריקנית לחלוקת סיוע הומניטרי בעזה, כוללת הקמת מנגנון בשם "קרן הסיוע ההומניטרי לעזה",  ,GHF שצפויה להיות מנוהלת על ידי אישים בינלאומיים בכירים, ולפעול באמצעות מרכזי חלוקה ברצועה. בעוד בציבור הישראלי שוררת ביקורת קשה על עצם הכוונה להשיב את הסיוע לעזה בזמן שחטופים ישראלים מוחזקים עדיין בשבי חמאס, מנגד - ביקורת בינלאומית חריפה נמתחת על המנגנון המוצע, בשל העובדה כי הוא יכלול מרכזי חלוקה מפוקחים באזורים ייעודיים.

הכי מעניין

סביר להניח, כי ככומר אוונגליסט בעל קשר עמוק לישראל, כאדם פרטי, היה האקבי מעדיף לצודד יותר בגישה הישראלית, אך כפי שהוא שב ומדגיש – בתפקיד השגריר הוא מייצג את דעתו של הנשיא. וכך, ההצהרה ביום שישי בנוגע להתחלה קרובה של תכנית החלוקה אמנם התנהלה בירושלים, אבל הייתה מיועדת להישמע במקומות אחרים. בהם, ביעדי הביקור של הנשיא השבוע: סעודיה, איחוד האמירויות וקטאר, כמו גם בדעת הקהל האמריקנית. הכתבים האמריקניים שנכחו במקום, שבו וביקשו להבין האם אכן התכנית כוללת סיוע מספיק לעזתים, ועד כמה רחוק יצטרכו לצעוד כדי לקבל מזון.

דולנד טראמפ. | EPA

דולנד טראמפ. | צילום: EPA

האקבי תיאר כי הנשיא התחייב כי יכניס מזון לעזה, וכי על פי התכנית מזון יחולק באופן יעיל אך גם בטוח. "זה ייעשה באופן שחמאס לא יוכל להגיע אליו - לאיש אין עניין לסייע לחמאס, שגנב מזון ומכר אותו כדי לקנות עוד נשק. חמאס אחראי באופן מלא למצב הנורא שנוצר שם. הם המשיכו להרעיב את אנשיהם", אמר האקבי. "המאמץ ידרוש שתוף פעולה לא רק של ממשלות, אלא של ארגונים מכל העולם. יש כמה ארגונים שהסכימו להיות שותפים, עדיין לא נמנה את שמותיהם, אבל היה מענה טוב", הוא אומר אחרי שמתאם האו"ם לעניינים הומניטריים, טען כי לא ישתף פעולה.

"היו כמה דיווחים לא מדויקים שזו תכנית ישראלית. הישראלים יהיו מעורבים כי זה אזור מלחמה, הם יעסקו באבטחה, אבל לא בהפצה. לא יהיו מעורבים בחלוקת המזון וגם לא בהכנסתו לרצועה. הישראלים תומכים בתכנית. כל טיעון על כך שלא אכפת להם מהמצב בעזה הוא שגוי. אנחנו חולקים איתם את הדאגה לכך שהסיוע לא יגיע לידי חמאס. אכפת להם מאוד, אבל אנחנו רוצים שזה יהיה מאמץ הומניטרי, לא מאמץ שנתבייש בו. אנחנו קוראים לכל ארגון וממשלה ששואלים למה אנחנו לא עושים כלום – להצטרף לתכנית".

על השאלה האם לדעתו ישנו אכן רעב בעזה, השיב האקבי כי "יש משבר הומניטרי בעזה ולכן צריך תכנית".

משאיות "סיוע הומניטרי" נכנסות לרצועת עזה, . | עאבד רחים חאטיב, פלאש 90

משאיות "סיוע הומניטרי" נכנסות לרצועת עזה, . | צילום: עאבד רחים חאטיב, פלאש 90

יש לציין כי באם לא יושג הסכם שיכלול שחרור חטופים בימים הקרובים, מתעתדת ישראל להעצים את הלחימה בעזה, זמן לא רב לאחר תום ביקור טראמפ. עדיין לא ברור איך תתכתב הלחימה הזו עם התכנית האמריקנית להכנסת סיוע, ועם הכוונה כי כוחות ישראלים יאבטחו את המעטפת לכך.

במהלך כמה ראיונות לכלי תקשורת ישראלים שנתן האקבי בסוף השבוע, הוא אמר בנוגע לעסקת חטופים כי המכשול הוא תמיד חמאס. בנוגע לשאלה האם אנו קרובים יותר להסכם עם איראן או לתקיפה שם – אמר כי הדבר תלוי באיראנים. ולגבי העובדה כי ישראל לא נכללת בביקור הנשיאותי באזור השבוע, תיאר כי מדובר ב"ניצול הזדמנויות עסקיות". מכוון בכך, לחשיפת השקעות העתק של מדינות המפרץ בארצות הברית, שצפויות על פי המסתמן בשלב זה, להיות גולת הכותרת של ביקור הנשיא שם.

י"ג באייר ה׳תשפ"ה11.05.2025 | 04:49

עודכן ב