גוברת המחלוקת עם ממשל טראמפ בנושא עזה, איראן וערב הסעודית

בכיר ישראלי סבור כי האמריקנים מקשיבים לצורכי ישראל בסוגיות שונות. אופטימיות בירושלים בעניין הגרעין האיראני: ארה"ב נחושה שטהרן לא תפתח פצצה

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו | לירי אגמי, פלאש 90

דונלד טראמפ ובנימין נתניהו | צילום: לירי אגמי, פלאש 90

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בישראל עוקבים מקרוב אחר ההתנהלות האמריקנית במשא ומתן מול איראן והחות'ים, וגם ממשיכים לעמוד בקשר רציף עם הממשל בסוגיית עזה. על אף חילוקי הדעות בין ירושלים לוושינגטון, שהתגברו השבוע, גורם ישראלי המעורה בפרטים טוען שהאמריקנים מקשיבים קשב רב לצורכי ישראל, ומעריך ש"אפשר לנווט במציאות הקיימת". לדבריו, "צריך גם לקחת את הדברים באמת המידה הנכונה – המצב טוב לאין שיעור משהיה אם קמלה האריס הייתה נבחרת לנשיאות".

שני גורמים ניצבים כמכשול בפני ההסכמות בין ישראל לארה"ב, אף שבירושלים קיוו כי ההתנהלות מול ממשל טראמפ תהיה פשוטה יותר. הראשון הוא עוצמתו של המחנה הבדלני בממשל, והשני הוא מאמצי השתדלנות הנמרצים של קטאר. השבוע צפוי לבקר שם הנשיא דונלד טראמפ, שגם ייסע לערב הסעודית ולאיחוד האמירויות. על אף גישושים ישראליים, נראה שהפעם "אייר פורס 1" לא ינחת בארץ.

אחד הנושאים שנמצאים במוקד השיח בין ישראל לארה"ב הוא המלחמה בעזה. שלשום בערב ציין טראמפ בחדר הסגלגל כי "יש הרבה דיבורים על עזה, נדע משהו ב־24 השעות הקרובות". בינתיים ממשל טראמפ מתכונן למערכה הגדולה שישראל מקדמת נגד חמאס ברצועה, ובעיקר לממד ההומינטרי: הוא לוחץ על האו"ם ועל ארגוני סיוע בינלאומיים להשתתף בהפצת הסיוע ההומניטרי. כך, האמריקנים סבורים, תחודש העברת הסחורות לרצועה באופן שלא יגיע לידי חמאס – שגזל אותה מידי האוכלוסייה האזרחית.

הכי מעניין

המהלכים האמריקניים באים בעקבות הודעת מתאם האו"ם לעניינים הומניטריים, שקבע כי אין בכוונת הסוכנות להיות מעורבת במתווה הישראלי החדש. גם ארגונים בינלאומיים אחרים הכריזו כי לא יצטרפו למאמצים. ארה"ב, שראתה לאן הרוח נושבת, ניסתה להמתיק את הגלולה: השליח סטיב ויטקוף שוגר לדיון לא רשמי של מועצת הביטחון שלשום, והציג את נקודת המבט המשותפת לארה"ב ולישראל בפני חברות המועצה. לאחר השיחה קיים שיחה בארבע עיניים עם שגריר ישראל לאו"ם דני דנון.

שדה התעופה הבינלאומי בצנעא לאחר שהוחרב בהפצצות צה"ל | EPA

שדה התעופה הבינלאומי בצנעא לאחר שהוחרב בהפצצות צה"ל | צילום: EPA

אחד הנושאים כבדי המשקל בעניין המבצע בעזה הוא האפשרות לשחרר חטופים נוספים שמחזיק חמאס. השבוע אמר טראמפ כי מספר החטופים שעודם בחיים עומד על 21, ובישראל ניסו להסביר את דבריו למשפחות החוששות. בירושלים הדגישו כי לא מדובר במידע חדש שהוסתר מהמשפחות, וכי קיים חשש לחייהם של שלושה חטופים – אחד ישראלי, ושניים זרים.

לדברי גורם ישראלי המעורה בפרטים, "משפחות החטופים מעודכנות באופן רצוף ומפורט על מצבם של יקיריהן. כל מידע רלוונטי המצוי בידי מערך השבויים והנעדרים עובר למשפחת החטוף באופן מסודר בידי קצין מודיעין הפועל בקביעות מול המשפחות. הן מוזמנות בקביעות לסקירות אצל מתאם השבויים והנעדרים, ופועלים מולן קציני קשר ונציגי מנהלת החטופים. בידי חמאס מוחזקים כיום 59 חטופים, 35 מהם חללים שמותם נקבע, ומהם 32 ישראלים ושלושה זרים".

נושאים אחרים שעל הפרק בין ישראל לארה"ב הם המשא ומתן על תוכנית הגרעין עם איראן והתקיפות בתימן. ביום שלישי הופתעו בירושלים לשמוע את הנשיא טראמפ מכריז על הסכם הפסקת אש עם החות'ים, שלא נכללה בו דרישה להפסקת התופקנות של ארגון הטרור השיעי כלפי ישראל. בירושלים מעריכים כי טראמפ היה מעוניין בשקט בגזרה הזאת בתום שבועות של תקיפות נרחבות בתימן, ובעיקר לפני ביקורו במזרח התיכון. ההסכם סייע לו להשיג את מבוקשו.

סוגיית הגרעין האיראני טורדת עוד יותר את שלוותה של ההנהגה בישראל: השבוע טראמפ אמר כי הוא עדיין שוקל אם יאפשר לאיראן להעשיר אורניום במסגרת הסכם אפשרי על תוכנית הגרעין, אך בירושלים סבורים שהממשל רציני בכוונותיו למנוע מאיראן את האפשרות לפתח נשק גרעיני. ראיה לכך היא גם דברים אחרים שאמר טראמפ שעות מעטות לאחר תשובתו בעניין ההעשרה, ולפיהם יש לפוצץ את הסרכזות (צנטריפוגות) להעשרת אורניום שמפעילה איראן – "באופן נחמד או מרושע".

פגישת שרי החוץ של איטליה ועומאן במסגרת השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן, בשבוע שעבר | EPA

פגישת שרי החוץ של איטליה ועומאן במסגרת השיחות העקיפות בין ארה"ב לאיראן, בשבוע שעבר | צילום: EPA

אתמול פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס מפי מקורות בארה"ב, לקראת ביקורו של טראמפ בריאד בשבוע הבא, כי במסגרת המשא ומתן על תוכנית גרעין סעודית ויתר הנשיא על דרישתו שערב הסעודית תנרמל את יחסיה עם ישראל. הממשל הקודם התעקש על דרישה זו, על אף העמדה הסעודית שלא תכיר בישראל ללא הקמת מדינה פלסטינית.

גורם בארה"ב המעורה בפרטים ציין כי המגעים עוד בראשיתם, וכי יש עוד כברת דרך עד להשלמתם. אחת מנקודות המחלוקת היא רצונה של ריאד להעשיר אורניום לצורך הפקת דלק גרעיני, בניגוד לעמדת וושינגטון. הסוגיה משליכה גם על הדיונים עם איראן, שבעצמה דורשת העשרת אורניום. טראמפ יתקשה להצדיק סירוב לסעודים להעשיר אורניום ומתן אישור לטהרן.