החזרה לצפון: 86% מהמורים ו-65% מהתלמידים בגילאי הגן עד י"ב

במהלך כנס שדרות לחברה וחינוך שנערך היום, התקיים דיון באתגרי מערכת החינוך נוכח המלחמה. במהלך הכנס הוצגו נתוני התושבים שחזרו לצפון ועל הקמת 38 מרכזי חוסן בבתי הספר היסודיים בצפון

שיפוץ בתי ספר בקריית שמונה לפני מספר חודשים | אייל מרגולין, ג'יני

שיפוץ בתי ספר בקריית שמונה לפני מספר חודשים | צילום: אייל מרגולין, ג'יני

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ועדת החינוך, התרבות והספורט, קיימה היום (שלישי) דיון באתגרי מערכת החינוך נוכח המלחמה, במסגרת כנס שדרות לחברה וחינוך 2025 שהתקיים במכללת קיי בבאר שבע.

יהודית בר און, מנהלת אגף תקומה במשרד החינוך, והציגה את תמונת המצב היום בצפון. על פי דבריה, בשיא תקופת המלחמה היו 48,000 ילדים מפונים בצפון ובדרום. מתוכם שבו לצפון 86% מהמורים ו-65% מהתלמידים, מגילאי הגן ועד כיתה י"ב. בקרב תלמידי כיתות א'-י"ב הנתון גבוה יותר ועומד על 72%, כשב-121 מוסדות חינוך נפתח עד כה הרישום של 7832 תלמידים.

מירי נבון, מנהלת מחוז דרום של משרד החינוך, העריכה שהגל המשמעותי הבא של חזרת התושבים יהיה בקיץ, לקראת פתיחת שנה"ל תשפ"ו. היא ציינה את האתגרים לקראת החזרה למוסדות החינוך וסקרה את המענים שהמשרד עמל עליהם, החל מימי היערכות והכנת הצוותים, תוספת תקנים, שעות הוראה, שעות יעוץ, איסוף מידע וצרכים מההורים והתלמידים, ועד לשיפוץ מבנים.

הכי מעניין

בר און בישרה כי בשנת תשפ"ו הקרובה יוקמו מרכזי חוסן בתוך 38 בתי ספר יסודיים בצפון לטובת ילדים והוריהם וזאת במסגרת תכנית תנופה. יונתן, תלמיד מב"ש, שאל מדוע לא יפתחו מרכזים כאלה גם אצלם: "מרכזי חוסן נשמעים לי כמו מילים באוויר. חוץ מאולי שיחה אחת עם יועצת בתחילת המלחמה, לא ראינו שום שיח רגשי לעיבוד החוויה. בסוף, החינוך הבלתי פורמלי זה מה שהציל אותנו". מנהלת מחוז דרום במשרד החינוך הודתה לו והבטיחה כי כבר "מחר יקיימו במשרד דיון להבין מה קורה ברשויות האחרות".

יודיק, מנהל בי"ס יסודי בחצרים, שקלט תלמידים מעין השלושה ובארי אמר: "ביה"ס חווה גידול של כמעט 40 אחוז. חשוב שהתלמידים יראו עצמם כתלמידים ולא כשורדים. היום אני כבר יכול לומר שהם חזרו להיות תלמידים. הקשר הבטוח והבריא בין איש חינוך לילד הוא הסיפור המרכזי. האמון מול המבוגרים וההורים שלהם נסדק".

ח"כ משה קינלי-טור פז ממפלגת יש עתיד אמר: "במהלך המלחמה והתקופה בה פונו תושבי הצפון, היו 900 ילדים מתיכון דנציגר מקריית שמונה שהיו מפוזרים ברחבי הארץ. ביקרתי בקריית שמונה בשבוע שעבר והמצב לא שונה שם כעת. לעיר אין תכנית חינוכית לקיץ הקרוב. גודל המענה לא הולם את גודל האתגר". מנהלת אגף תקומה במשרד החינוך יהודית בר און התייחסה לכך ואמרה בתגובה: "כ-70% מתלמידי אורט דנציגר חזרו לקריית שמונה", והוסיפה: "יש תקציב לפעילויות בקיץ ברשויות ולמוסדות".

ח"כ סימון דוידסון שהוביל את הדיון: "צוות ההוראה הם כיפת הברזל של החברה הישראלית. אנחנו מוכרחים לייצר תכנית דרמטית לשני עשורים קדימה לחיזוק מעמד המורים". ח"כ ממפלגת יש עתיד הדגיש כי בנושא החינוך אין פוליטיקה: "יש רק אחדות בנושא הילדים של מדינת ישראל. אנחנו כמדינה חייבים להבין שהמורים והמורות והצוותים החינוכיים זה העתיד. לא כל הילדים חייבים להיות מצטיינים, אבל הם צריכים להיות עסוקים ולא להתעסק עם הרעות מחוץ לבית, עבור עתיד טוב יותר. אני בטוח שדברים ישתפרו לטובה".

ח"כ יוסף עטאונה ממפלגת חד"ש-תע"ל ביקש לדעת מה נעשה בנוגע לסיוע לילדים מהחברה הבדואית בכל הקשור לנפגעי חרדה והמחסור במיגון: "האוכלוסייה הבדואית שילמה את המחיר הגבוה מכולם. נפגעו שם הכי הרבה מטילים, איום שנמשך". מירי נבון ענתה בתגובה כי "החברה הבדואית משופעת במשאבים בכל הקשור למערכת החינוך. החלטת הממשלה דיברה על מענה לתושבים במרחק 0-7 ק"מ מהגבול. לחברה הבדואית יש החלטות ממשלה משל עצמן עם תקציבי עתק, חלקו בתכנית החומש".