השווקים באירופה צנחו היום (שני), בעוד באסיה נרשמו תוצאות מעורבות, כאשר המשקיעים ניסו לעכל את ההתפתחויות האחרונות במלחמת הסחר שמנהל דונלד טראמפ, במסגרתה איים בשבת האחרונה להטיל מכסים בשיעור של 30 אחוזים על האיחוד האירופי ומקסיקו.
התבטאותו של נשיא ארצות הברית הגיעה לאחר סדרת הכרזות בשבוע שעבר, שכללו איומים על מכסים של 50 אחוזים על נחושת ומוצרים נוספים מברזיל, 35 אחוזים על סחורות מקנדה, ואפשרות למכס של 200 אחוזים על תרופות.
למרות אזהרות מומחים כי צעדים אלה עלולים לפגוע קשות בכלכלה העולמית, המשקיעים נותרו ברובם אופטימיים, בתקווה שהממשלות יגיעו להסכמות לפני המועד האחרון שהציב הבית הלבן - 1 באוגוסט.
הכי מעניין
בהכרזתו על המיסוי החדש, בשבת האחרונה, הדגיש טראמפ את תפקידה של מקסיקו בהברחת סמים בלתי חוקיים לארצות הברית ואת חוסר האיזון המסחרי עם האיחוד האירופי. מהלך זה שיבש חודשים של משא ומתן מורכב עם בריסל. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, הבהירה כי האיחוד עדיין שואף להגיע להסכם, ואתמול דחתה הטלת מכסי תגמול על מכסים נפרדים שהטילה ארצות הברית על פלדה ואלומיניום, כמחווה של רצון טוב.

הבורסה האמריקנית | צילום: AFP
גורמים באיחוד האירופי הזהירו במאי כי יטילו מכסים על סחורות אמריקאיות בשווי של כ-100 מיליארד יורו (117 מיליארד דולר), כולל מכוניות ומטוסים, אם המשא ומתן ייכשל. נציב הסחר של האיחוד, מרוש שפצ’וביץ’, מסר כי בכוונתו לנהל שיחות עם עמיתיו האמריקנים ביום שני, והוסיף כי "איני יכול לדמיין מצב שבו אנו נפרדים ללא מאמץ כן להגיע להסכם".
נשיא צרפת, עמנואל מקרון, הביע תמיכה במאמצים להשגת הסכם ש"ישקף את הכבוד ההדדי שחייבות שותפות סחר כמו האיחוד האירופי וארצות הברית זו לזו". עם זאת, הוא קרא לאיחוד "להגביר את ההיערכות לאמצעי תגמול אמינים" למקרה שהשיחות לא יצליחו. אנליסטים ציינו כי המכסים נגד מקסיקו וקנדה מפתיעים, שכן טראמפ חתם על הסכמי סחר עם שתי המדינות במהלך כהונתו הראשונה.

נשיא צרפת עמנואל מקרון | צילום: EPA
המניות צנחו בפרנקפורט ובפריז, בעוד בלונדון נרשמה עלייה קלה. באסיה, הונג קונג, שנגחאי, סיאול, סינגפור, מנילה, בנגקוק וג’קרטה עלו, ואילו טוקיו, סידני, טייפה, מומבאי ווילינגטון ירדו. הביטקוין זינק לשיא חדש של 122,582 דולר.
"קשה לקבוע אם התגובה המאופקת של השווקים במהלך השבוע משקפת עמידות או אדישות", אמר טיילור נוג’נט מהבנק הלאומי באוסטרליה. "אך קשה לתמחר את שלל הכותרות שכביכול קובעות את גובה המכסים החל מה-1 באוגוסט, בעוד המשא ומתן עדיין מתקיים".
נתונים הראו כי היצוא הסיני עלה מעבר לציפיות ביוני, לאחר שוושינגטון ובייג’ין הגיעו להסכם ראשוני להפחתת המכסים הגבוהים. הדבר כלל עלייה של 32.4 אחוזים במשלוחים לארצות הברית, לאחר ירידה במאי.
הסוחרים עוקבים בדאגה גם אחר הבנק הפדרלי בארה"ב, לאור ביקורתו של טראמפ על יושב ראש הבנק, ג’רום פאוול, שלא הוריד את הריבית במהירות מספקת. ביום ראשון אמר טראמפ: "אני מקווה שהוא יתפטר", והוסיף כי "הוא צריך להתפטר". דיווחים נוספים ציינו כי תומכי הנשיא מפנים ביקורת כלפי פאוול על התנהלותו בשיפוץ היקר של מטה הבנק הפדרלי, ויש הטוענים כי הם מנסים למצוא עילה להדחתו. עם זאת, אסטרטגים הזהירו כי מהלך כזה עלול לערער את אמון השווקים בעצמאות הבנק המרכזי, להוביל לעלייה בתשואות אג"ח האוצר האמריקני ולצניחה של הדולר.