הביטקוין בדרך לשיא חדש – והפעם יש סיבות לחשוב שזה שונה

אישורי הענק מוול סטריט, הרוח הגבית הפוליטית מוושינגטון והחיבוק הגובר של מדינות ומוסדות פיננסיים מסמנים: הביטקוין עומד בפני זינוק שעשוי לשנות את כל מה שחשבנו על כסף

תוכן השמע עדיין בהכנה...

ביטקוין. | AFP

ביטקוין. | צילום: AFP

סערה מושלמת מתבשלת בשוק המטבעות הדיגיטליים. אחרי "חורף" ארוך ומטלטל, נראה כי הביטקוין, המלך הבלתי מעורער של עולם הקריפטו, לא רק שורד – הוא מתכונן לפרוץ קדימה בעוצמה שלא נראתה כמוה. שורה של התפתחויות דרמטיות בחצי השנה האחרונה, מהמסדרונות של הרגולטורים בארצות הברית ועד להצהרות מפתיעות של מנהיגים פוליטיים, מהווה רוח גבית אדירה שדוחפת את המטבע אל עבר שיאים חדשים, ומעוררת מחדש את השאלה: האם אנחנו עדים לרגע שבו הכסף הדיגיטלי הופך מנישה ספקולטיבית למרכיב מרכזי בכלכלה העולמית?

אור ירוק מוול סטריט – מהפכת קרנות הסל

האירוע המכונן ששינה את כללי המשחק, התרחש ב-10 בינואר 2024. לאחר עשור של דחיות והתנגדויות, רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) נתנה סוף סוף את האישור ההיסטורי להשקתן של קרנות סל (ETF) העוקבות באופן ישיר אחר מחיר הביטקוין. במילים פשוטות, וול סטריט פתחה את שעריה לרווחה בפני המטבע.

המשמעות דרמטית: לראשונה, משקיעים מוסדיים ופרטיים יכולים להיחשף לביטקוין בקלות, דרך חשבון ההשקעות הרגיל שלהם, מבלי להסתבך עם ארנקים דיגיטליים, זירות מסחר מורכבות או חששות אבטחה. ענקיות פיננסיות כמו בלאקרוק (BlackRock), פידליטי (Fidelity) ו-ARK Invest, המנהלות טריליוני דולרים, נכנסו לתחום במלוא הכוח והחלו להציע את "הזהב הדיגיטלי" למיליוני לקוחותיהן. ההיענות הייתה פנומנלית, ומיליארדי דולרים זרמו לקרנות החדשות תוך שבועות ספורים, מה שהזניק את הביקוש ואת מחיר המטבע.

הכי מעניין

האישור הזה הוא יותר מצעד טכני, הוא מהווה חותמת לגיטימציה מהגוף הרגולטורי החשוב בעולם, המסמן לשוק כולו את מה שבעבר לא היה מובן מאליו כלל – ביטקוין הוא נכס השקעה לגיטימי.

ההכרזה הרשמית באתר הבית הלבן על אסטרטגיית הביטקוין | צילום מסך

ההכרזה הרשמית באתר הבית הלבן על אסטרטגיית הביטקוין | צילום: צילום מסך

היסטוריה קצרה: ממאמר אקדמי למהפכה פיננסית

כדי להבין את גודל הרגע, צריך לחזור אחורה בזמן. בסוף 2008, בשיאו של המשבר הפיננסי הגלובלי שמוטט בנקים והוריד את אמון הציבור במערכת הפיננסית על הברכיים, פורסם ברשת מאמר אקדמי תחת שם העט המסתורי "סאטושי נקאמוטו". המאמר, "ביטקוין: מערכת מזומנים אלקטרונית עמית-לעמית", הציג חזון למטבע דיגיטלי מבוזר, שאינו נשלט על ידי אף בנק מרכזי או ממשלה. מטבע שההיצע שלו קבוע מראש (21 מיליון מטבעות בלבד), ושכל עסקה בו מתועדת באופן שקוף ובלתי ניתן לשינוי על גבי רשת הבלוקצ'יין.

מה שהתחיל כרעיון נישתי לאנשי טכנולוגיה וקריפטוגרפיה, הפך תוך 15 שנה לתופעה כלכלית ששווה מאות מיליארדי דולרים ומאתגרת את יסודות עולם הכספים.

הגב הפוליטי

אם אישור קרנות הסל היה הרוח הגבית הפיננסית, הרי שהרוח הפוליטית מנשבת מכיוון לא פחות מפתיע – דונלד טראמפ. נשיא ארה"ב, שבעבר הביע סקפטיות כלפי המטבע, שינה כיוון ב-180 מעלות. במהלך החודשים האחרונים הוא הפך לתומך נלהב של התעשייה, קיים פגישות מתוקשרות עם מובילי התחום והכריז שהוא עתיד "לסיים את המלחמה של ביידן בקריפטו", ועוד הכרזות רבות שתרמו לקפיצות המחיר במטבע.

השינוי הזה אינו קוסמטי. הוא מסמן תפנית פוליטית שמכירה בכוחם של מיליוני מצביעים אמריקאים המחזיקים במטבעות דיגיטליים. לצד זאת, מדינות נוספות ממשיכות לאמץ את המטבע. אל סלבדור, שהייתה הראשונה להפוך את הביטקוין להילך חוקי, ממשיכה להחזיק במטבע כחלק מרזרבות המדינה, וגופים ריבוניים, כמו קרן העושר של אבו דאבי, החלו גם הם להשקיע בקרנות הסל החדשות. הממסד מתחיל להבין שהתעלמות מהתופעה אינה אפשרות, וגם הממשל האמריקאי פרסם במרץ 2025 שהוא הולך לבנות אסטרטגיית ביטקוין כרזרבה של המדינה.

נשי ארה"ב דונלד טראמפ | אי.פי.איי

נשי ארה"ב דונלד טראמפ | צילום: אי.פי.איי

יציבות בעולם של אינפלציה

מדוע כל זה קורה עכשיו? התשובה נעוצה, בין היתר, במשבר האמון במערכת הפיננסית המסורתית. ממשלות ברחבי העולם, ובראשן ארצות הברית, הדפיסו טריליוני דולרים בשנים האחרונות כדי להתמודד עם משברים, מה ששחק את ערך הכסף וליבה את האינפלציה. הדולר, שהיה עוגן היציבות העולמי, נראה פגיע מאי פעם.

כאן נכנס הביטקוין לתמונה. בניגוד לדולר או לאירו, שהיצע הכסף שלהם אינו מוגבל ותלוי בהחלטות של פוליטיקאים ופקידים, לביטקוין יש היצע קבוע ומוגבל. לא ניתן "להדפיס" עוד ביטקוין מעבר ל-21 מיליון שנקבעו בקוד המקורי. תכונה זו הופכת אותו, בעיני רבים, לנכס "דפלציוני" במהותו – "זהב דיגיטלי" שיכול לשמור על ערכו לטווח ארוך ולהוות גידור מפני אינפלציה וחוסר יציבות כלכלית. בעולם שבו חסכונות נשחקים, הביטקוין מציע אלטרנטיבה.

אתגר הרגולציה – בין חופש לאחריות

כמובן, הדרך אינה חפה מקשיים. האנונימיות היחסית של הביטקוין קורצת גם לגורמים עברייניים, המשתמשים בו להלבנת הון, מימון טרור וסחר לא חוקי. זהו האתגר הגדול ביותר העומד בפני המטבע בדרכו למיינסטרים: כיצד ניתן להסדיר את השימוש בו כדי למנוע פשיעה, מבלי לפגוע בעקרונות היסוד של ביזור, חופש ופרטיות?

הפתרון טמון באיזון עדין. מצד אחד, טכנולוגיית הבלוקצ'יין עצמה היא ספר חשבונות פתוח. חברות ניתוח מתקדמות מצליחות להתחקות אחר עסקאות ולהצביע על פעילות חשודה, מה שמוביל לתפיסות ומעצרים. מצד שני, רגולטורים ברחבי העולם, כולל בישראל, מטמיעים כללי "הכר את הלקוח" (KYC) על זירות המסחר ונותני השירותים. כללים אלו מחייבים זיהוי של המשתמשים, ומקשים על שימוש אנונימי למטרות פליליות.

המטרה היא לא לרסק את המטבע, אלא לבנות סביבו מעטפת של אחריות שתאפשר לו להשתלב בכלכלה הלגיטימית, בדומה לאופן שבו הוסדר השימוש במזומן ובמערכת הבנקאית.

גרף המחיר

במבט מהיר על הגרף, ניתן לראות שמשהו מתבשל. מובן שלא ניתן לדעת במדויק מתי ולאיזה כיוון הביטקוין יפרוץ (למעלה או למטה) אבל נראה שמתפתחת התרחשות משמעותית.

גרף מחיר הביטקוין בנרות של שבוע | מתוך אתר TradingView

גרף מחיר הביטקוין בנרות של שבוע | צילום: מתוך אתר TradingView

הביטקוין הוא עדיין נכס ספקולטיבי, צריך לדעת לסחור בו ולהכיר את התנועות שלו. שימו לב להתכנסויות הקודמות שלו באזור המחיר 65,000$, ו- 90,000$. בכל הפעמים מחיר הביטקוין הולך הצידה, מתקן מעט, ואז יוצא למהלך עולה של שבירת שיא. גם במקרה שלפנינו, אנו רואים שהביטקוין נסחר בתעלה בין 103,000$ ל-108,000$, ונראה שבימים האחרונים הוא פרץ את התעלה ומתחיל סייקל חדש של עלייה (ממש בקצה הגרף מצד ימין).

מבחינה גרפית, נראה שמתחילה תנועה. נמתין עוד כמה ימים כדי לקבל החלטה מושכלת יותר.

הדרך עוד ארוכה, והתנודתיות עדיין גבוהה. אך כל הסימנים מראים שהביטקוין עבר נקודת אל-חזור. הוא הבשיל, זכה לגיבוי מוסדי ופוליטי, ומציע פתרון ייחודי לאתגרים הכלכליים של ימינו. הרכבת יצאה מהתחנה, ומי שימצמץ – עלול לפספס נסיעה היסטורית.

אין לראות באמור המלצה להשקעה או לביצוע פעולה כלשהי בשוק ההון

י"ג בתמוז ה׳תשפ"ה09.07.2025 | 08:05

עודכן ב