מחירי הנפט צנחו היום (שני) לאחר שמדינות אופ"ק הודיעו על עלייה בהפקת הנפט, חרף חששות מהיצע יתר וחשש הולך וגובר שמלחמת הסחר שמנהל נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ תחליש את הביקוש.
ערב הסעודית, רוסיה ושש מדינות נוספות החברות בקרטל הנפט הודיעו בסוף השבוע על הגדלת התפוקה ב-411,000 חביות ביום לחודש יוני, חודש בלבד לאחר מהלך דומה שכבר גרם לירידה במחירים. מחיר הנפט המשיך לרדת גם בשל חששות מהאטה כלכלית עולמית, בעקבות העלאות המכסים האגרסיביות של טראמפ.
מטרת ארגון אופ"ק, ארגון המדינות המייצאות נפט, היא לווסת את קצב הפקת הנפט באמצעות שיתוף פעולה בין המדינות המייצאות אותו, ובכך לשלוט במחירו, בעיקר על ידי קביעת מכסות הפקה לכל אחת מהמדינות החברות. הוא מורכב מהמדינות אלג'יריה, איראן, עיראק, כווית, לוב, ניגריה, ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, ונצואלה, גבון, גינאה המשוונית והרפובליקה של קונגו; משנת 1965 המטה הבינלאומי שלו ממוקם בווינה, אוסטריה.
הכי מעניין

מיכלית נפט. | צילום: AFP
המהלך של אופ"ק "מאשר תפנית חדה מהקיצוצים בתפוקה שנמשכו מאז 2022", נכתב במסמך של דויטשה בנק.
מחירי הנפט ירדו כמעט ארבעה אחוזים לפני שעלו שוב. מחיר נפט ברנט, מדד הייחוס הבינלאומי, ירד בכ-1.2 אחוזים ועמד על 60.57 דולר לחבית בעסקאות הצהריים באירופה.
אנליסטים עדיין ניסו להבין את מניעי הקרטל. "החדשות מסוף השבוע לא היו מפתיעות, אבל הסיבות מאחורי המהלך עדיין אינן ברורות", אמרה איפק אוזקרדסקאיה, אנליסטית בכירה בבנק Swissquote. "ההודעה הרשמית טוענת שהקבוצה מחזירה חביות לשוק משום ש'הנתונים הבסיסיים בריאים והמלאים נמוכים'", אמרה אוזקרדסקאיה.
"אבל תחזיות הצמיחה העולמית מתמוטטות בשל מלחמת סחר מתלהטת בין ארצות הברית לשאר העולם, ועלייה בתפוקה רק מחריפה את החששות מהיצע יתר. אז הסיבה האמיתית חייבת להיות אחרת", הוסיפה. היא אמרה שחלק מהפרשנים טוענים שערב הסעודית "מענישה" את חברות אופ"ק שלא עמדו לחלוטין במדיניות הקודמת של קיצוץ תפוקה.
תיאוריות אחרות כוללות את האפשרות שטראמפ לחץ להוריד את מחירי הנפט כדי לפגוע בכלכלה הרוסית ולזרז את סיום המלחמה באוקראינה, או שריאד מבקשת לפגוע בתעשיית פצלי הנפט של ארצות הברית ולהגדיל את נתח השוק שלה. "אנחנו לא יודעים בוודאות. המניע המדויק נותר לא ברור", אמרה אוזקרדסקאיה.