בשבועיים האחרונים התמודד פיקוד צפון עם אירועים דרמטיים בגבול סוריה אחרי תקופה ארוכה של שקט יחסי, על רקע מעשי הטבח בדרוזים בסווידא וההשפעה שחצתה את הגבול לישראל. ההפגנות ההמוניות, ההתפרעויות בגדר ליד מג'דל שמס, כניסת אזרחים ישראלים לשטח סוריה והחשש מהסלמה – כל אלה הובילו להתערבות צבאית ישראלית, כולל תקיפות ממוקדות והסכם הפסקת אש שנחתם לאחרונה. גורם בכיר בפיקוד צפון שוחח עם "מקור ראשון" וסיפר על האירועים, התובנות והאתגרים, תוך שהוא מדגיש את המורכבות של המצב ואת הצורך בשליטה הדוקה על המרחב.
האירועים בסווידא, שם התרחשו מעשי טבח בדרוזים, הציתו זעם בקרב העדה הדרוזית בישראל. "מה שמשפיע פה זה סווידא, ושם רגוע יותר כעת. נראה אם הפסקת האש הזו באמת תחזיק ויהיו חילופי שבויים. כל עוד סווידא נפיצה, זה משפיע על כל המרחב", אמר הגורם. התמונות הקשות שהגיעו מסוריה עוררו תגובה רגשית עזה בקרב הדרוזים בישראל, שהגיעו בהמוניהם להפגין בגבול.

דרוזים מנסים לחצות את הגבול לכיוון סוריה באזור מג'דל שמס | צילום: AFP
ההפגנות בגבול, שהתרכזו סמוך למג'דל שמס, הפתיעו את צה"ל בעוצמתן. "לא יודע אם היה אפשר לצפות את זה בעוצמות האלה, בכמות האנשים ובאלימות", הודה הגורם.
הכי מעניין
ביום רביעי, אלפים רבים, כולל נשים וילדים, הגיעו מהגליל והכרמל לרמת הגולן והתקבצו סמוך לגדר, המרוחקת כ-50 מטר בלבד מהבתים במג'דל שמס. "כשההפגנה תופסת אותך עם אלפים, והמשטרה עוד לא שם, ואתה עם כוחות קטנים – אתה בבעיה. אתה לא רוצה שם אסון כמו מירון בריבוע, עם אנשים שנמחצים על הגדר. לכן החלטנו לפתוח את השער", הסביר.
לאחר האירוע המרכזי, ההפגנות הפכו לאלימות יותר, עם צעירים שניסו לפרוץ לסוריה ואף להבריח אמצעי לחימה. "היו כאלה שרצו להתפרע, וחלק הצליחו להיכנס לסוריה. חלק גם ניסו להבריח אמל"ח. אבל אז כבר היו יותר כוחות משטרה ומג"ב, והגדרנו את האזור כשטח צבאי סגור", ציין הגורם.

אזרחים דרוזים פורצים את הגדרות וחוצים לשטח סוריה | צילום: AFP
האירועים חשפו את הצורך בסגירה הדוקה יותר של רמת הגולן. "צריך להבין שברגע שיש אירועים בסוריה, רמת הגולן צריכה להיות סגורה. אם אתה גר בכרמל, תפגין בירושלים, לא תיכנס למדינה אחרת", אמר הגורם. הוא הדגיש כי צה"ל נמנע מהפעלת כוח נגד המפגינים, מחשש לתגובה שלילית. "אתה לא רוצה להפעיל אמצעים לפיזור הפגנות, כי אז אתה בחתיכת אירוע. או שאתה מביא כוחות מתאימים לרמת הגולן, ולא חיילי מילואים וטירונים", הוסיף.
רוב המפגינים חזרו לבדם לאחר שהבינו כי כניסה לסוריה לא תפתור את המצב. "אנשים צעקו: 'אני רוצה למות בסווידא, אני רוצה להיות שהיד'. אמרנו: 'רגע, סווידא במרחק 80 ק"מ, וזה לא הכיוון'. בסוף הם רק רוצים להפעיל לחץ על ממשלת ישראל", הסביר, ולכן לדבריו אחרי שביקרו בחאד'ר רובם המוחלט חזרו עצמאית, גם בלי שחיילי אלכסנדרוני היו צריכים לעשות זאת.
בניגוד לתושבי הגליל והכרמל, תושבי מג'דל שמס שמרו על רוגע ושיתפו פעולה עם צה"ל. "כמעט כל מי שנכנס היה מהגליל והכרמל. הדרוזים של הגולן הרבה פחות היו בהשתוללות", אמר הגורם. ראש מועצת מג'דל שמס נפגש כמעט מדי יום עם גורמי צה"ל, וראשי הרשויות הדרוזיות סייעו בהרגעת הרוחות. "הם עמדו איתנו ליד הגדר והסבירו לאנשים שזה לא הפתרון", ציין.

דרוזים מרמת הגולן פוגשים את קרוביהם מסוריה לאחר שחצו את קו הפסקת האש ליד הכפר מג'דל שמס | צילום: EPA
למרות החשש מתרחיש של חטיפת ישראלים בסוריה, הגורם הבהיר כי האזור סביב חאד'ר נמצא בשליטה מלאה של צה"ל, עם שני מוצבים פעילים – מגן ישי ותלתן, ומאות חיילים. "מי שעבר את הגדר הלך לכיוון הכוחות שלנו. לא התרגשנו מזה", אמר.
במקביל, צה"ל תפס סוחרי אמצעי לחימה בדרום סוריה, שניסו לנצל את הכאוס למכירת נשק לדרוזים משני צדי הגבול. "אנחנו יודעים שהיה ניסיון להבריח קלאצ'ניקוב ואקדחים. האמל"ח שם זול יותר, ויש כאלה ממשפחות פשע שקונים שם ב-100 דולר ומוכרים בישראל ב-500 דולר. אנחנו עוברים בחאד'ר אחד-אחד ומאפסים את מי שמתבלבל", הדגיש הגורם.
עוד כתבות בנושא
שמונה חודשים לאחר נפילת משטר אסד ועליית אל-ג'ולאני, צה"ל מחזיק בשטחים בסוריה, כולל רכס החרמון, ומתמקד בסיכול הברחות ופעילות טרור. "תושבי רמת הגולן ישנים בשקט כשאנחנו בתוך סוריה ומגנים עליהם ממרחב האבטחה הקדמי", אמר הגורם. הוא ציין כי צה"ל מבצע מעצרים וסיכולים, ומונע מהאויב להתבסס. בחוות שבעא, צה"ל מונע מחיזבאללה להתקרב לגבול, ובחרמון הצליח לסכל הברחות. "אנחנו שולטים בהברחות. עשינו מארב ועצרו רועה צאן. אנחנו מסכלים כל הזמן, ומי שמתבלבל – משלם מחיר", הוסיף.
למרות השליטה, האיום האיראני נותר משמעותי. "יש ניסיונות איראניים לפעול בדרום סוריה. אנחנו אחרי כמה מעצרים משמעותיים, כולל מפקד חוליה. הם ינסו שוב, ואנחנו צריכים להיות דרוכים", הזהיר הגורם. צה"ל חיזק את ההגנה ברמת הגולן עם אמצעי לחימה, הקמת יחידות תגובה מהירה ואימונים משותפים עם חיל האוויר. תרגיל אוגדתי שנערך לאחרונה הדגים מוכנות לתרחיש קיצוני של חדירה לשבעה יישובים, מאות פצועים והשתלטות על המצב בצורה קצת יותר אפקטיבית מאשר בשבעה באוקטובר בעוטף עזה.

חברי כנופיות בדואיות בעיירה הדרוזית מזרעה בדרום סוריה, בשבוע שעבר | צילום: אי.פי.איי
צה"ל הגביר את הסיוע ההומניטרי לכפרים סמוכים כמו חאד'ר, ופתח חדר מיון קדמי חדש. "אנחנו מכניסים הרבה סיוע. זה משמעותי מאוד. כרגע העסק לגמרי בשליטה", אמר הגורם וסיכם במסר לאוכלוסייה הדרוזית: "אנחנו מחבקים אותם ומסבירים שהפתרון הוא לא בהשתוללות בגדר. זה לא עוזר לסווידא. אנחנו עוזרים לאוכלוסייה הדרוזית בצד הסורי ומטפלים בכל מה שצריך". עם זאת, הוא הדגיש כי המצב נותר נפיץ. "מספיק שמישהו יירה – וזה ידלק תוך שניות. אני מקווה שהפסקת האש וחילופי השבויים יצליחו, אבל אנחנו דרוכים להסלמה בכל רגע".