גורם ביטחוני מבהיר: אין רעב בעזה - מדובר בקמפיין של חמאס במסגרת המו"מ

"אנחנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן, בישורת האחרונה, וכחלק מכך רואים לא מעט פעולות שחמאס עושה כדי להדהד ולקבע נרטיבים כדי להשפיע עליו" אומר הגורם הביטחוני

תכולת משאיות הממתינות לאיסוף והפצה מצד האו״ם בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום | דובר צה"ל

תכולת משאיות הממתינות לאיסוף והפצה מצד האו״ם בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום | צילום: דובר צה"ל

תוכן השמע עדיין בהכנה...

בשבוע האחרון ישנם דיווחים רבים בכלי תקשורת ערבים ומערביים כאחד, על כך שיש רעב ברצועת עזה. הערב (ג') גורם ביטחוני מבהיר חד משמעית: אמנם יש ירידה בהיקף הסיוע שנכנס ובעיה בנגישות למזון במקומות מסויימים, ואנחנו עוסקים ביצירת פתרונות לייצוב המצב אבל אין רעב בעזה.

"אי אפשר לנתק את תמונת המצב ואת מה שקורה מההקשר", אמר הגורם הביטחוני, "אנחנו נמצאים בעיצומו של משא ומתן, בישורת האחרונה, וכחלק מכך רואים לא מעט פעולות שחמאס עושה כדי להדהד ולקבע נרטיבים כדי להשפיע עליו. מדובר במהלך ציני ומתוזמן שמטרתו לייצר דעת קהל בינלאומית שתפעיל לחץ על מדינת ישראל. זה מקבל מקום נרחב בתקשורת הבינלאומי, דברים שיוצאים מ'משרד הבריאות' של חמאס - מתקבעים כאמת מוחלטת".

תכולת משאיות הממתינות לאיסוף והפצה מצד האו״ם בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום | דובר צה"ל

לגבי התמונות של הילדים הרעבים מרצועת עזה, אמר הגורם הביטחוני כי תמונות דומות נראו סביב כל משא ומתן, חלק מהן מבוימות, חלק מתבססות על אנשים וילדים חולים במחלות אחרות ולא על רעב. "אנחנו מנתחים כל משאית שנכנסת - יודעים את היקף המזון שעליה, הערך הקלורי שבה, מחלקים ביחס לימים ולגודל האוכלוסייה. אנחנו מדברים עם הארגונים ברצועה והם לא מעידים על אנשים רעבים, מדברים עם פלסטינים בשטח, מנטרים פעילויות בתוך הרצועה וגם רואים תיעודים של באסטות פתוחות בצפון הרצועה ואנשים עוברים לידן. גם המודיעין שותף פה. הנרטיב של חמאס מהודהד חזק".

הכי מעניין

"מיום שחידשנו את הסיוע ההומניטרי, הדברים נכנסים בצורה מבוקרת יותר מאשר שהיה לפני העסקה הקודמת. זה מונע מחמאס להגיע לסיוע, והם עושים כל שביכולתם כדי לפגוע במנגנון", אומר הגורם הביטחוני ומציין כי בחודש האחרון הועברו בממוצע לרצועת עזה מדי יום 71 משאיות דרך המעברים. 50 אחוזים מהמשאיות מועברות באמצעות מתחמי החלוקה, ו-50 אחוזים באמצעות המענה המשלים. קרוב ל-4,500 משאיות סיוע הומניטרי הועברו לרצועת עזה. המשאיות כוללות חבילות מזון, קמח למאפיות, מוצרי גלם למטבחים, מזון לתינוקות וכן ציוד רפואי. 2,500 טון מזון לתינוקות הועברו לרצועת עזה. חולקו באמצעות מתחמי החלוקה קרוב למיליון וחצי חבילות מזון שבועיות למשפחות בארבעת המתחמים.

לדבריו, חרף הטענות השקריות המופצות בתקשורת הבינ"ל וברשתות החברתיות, מדינת ישראל אינה מגבילה את כמות משאיות הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה. בעת האחרונה, מערכת הביטחון קידמה שורת צעדים לייצוב המצב ההומניטרי ברצועת עזה לרבות פתיחת מעבר זיקים, הכנסת סיוע באמצעות הנתיב המצרי והירדני, התאמת קיבולת הבידוק במעברים, גיבוש תוכניות משותפות עם האו"ם והארגונים הבינלאומיים לשיפור יכולות האיסוף ועוד.

תכולת משאיות הממתינות לאיסוף והפצה מצד האו״ם בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום | דובר צה"ל

תכולת משאיות הממתינות לאיסוף והפצה מצד האו״ם בצד הפלסטיני של מעבר כרם שלום | צילום: דובר צה"ל

בחודש האחרון, הייתה ירידה משמעותית באיסוף הסיוע מהמעברים לתוך רצועת עזה - סחורה בהיקף של 950 משאיות שממתינות בצד הפלסטיני לאיסוף של סוכנויות האו"ם - יכולת האכלה של שבועיים וחצי. בכירי האו"ם ברצועה שנפגשו עם גורם ביטחוני בימים האחרונים, נשאלו איך זה שיש רעב רצועה והם מסרבים לאסוף ולחלק את כל הסיוע שמחכה להם במעברים? אחרי שתיקה ארוכה הם הודיעו שיאספו זאת. אחרי לחץ בימים האחרונים מצד מתפ"ש, תיאמו איסוף של 80 משאיות היום אך עד כה נאספו פחות מחצי.

הגורם הביטחוני מציין כי בעיית האיסוף מהווה את צוואר הבקבוק העיקרי שמונעת רציפות בהכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, חרף המאמצים והצעדים שביצעה ישראל באופן אקטיבי להרחיב את היקף משאיות הסיוע. העיכובים באיסוף על ידי האו"ם והארגונים הבינלאומיים הם אלה שפוגעים בתמונת המצב ובביטחון התזונתי של תושבי עזה.

כדי לפתור את בעיית הנגישות פועלים בצה"ל לפתרונות שונים. הטסות והצנחת חבילות סיוע הם דרך אחת שהרמטכ"ל צריך לאשר.

לגבי הביקורת על חוסר הרישום במרכזי הסיוע, אומר הגורם הביטחוני כי כרגע התנאים המבצעיים לא מאפשרים זאת, "המטרה של המרכזים בשלב הזה הם לוודא שחמאס לא משתלט על הסיוע בכמויות גדולות ובעזרתם מרוויח כסף. בהמשך נעשה את זה".

כ"ו בתמוז ה׳תשפ"ה22.07.2025 | 17:39

עודכן ב