בית חאנון שבצפון רצועת עזה ממשיכה להעסיק את צה"ל. למרות קרבתה לישובים הצפוניים בעוטף והשליטה שלה על המרחב בגלל גובהה הגיאוגרפי, הדרג הצבאי בחר להשאיר את בית חאנון שוב ושוב לסוף הפעולה, וכעת, כפי שהיה לפני חצי שנה, אנחנו נמצאים ערב הפסקת אש והמשימה במקום עדיין בעיצומה. בהפסקת האש הקודמת בינואר, כוחות חטיבת הנח"ל הפסיקו את הלחימה בעיר בלי להשיג את כל המטרות, וכעת שתי אוגדות, 99 ו-162, פועלות שם כדי להשלים את השמדת תשתיות הטרור.
אתמול הכווינו כוחות חטיבה 646 מטס תקיפות של חיל האוויר, שבמהלכו הושמדו תשתיות טרור ומנהרה של חמאס בבית חאנון. במקביל, כוחות צק"ח גבעתי חיסלו כמה מחבלים באזור.

לוחמי צה"ל בבית חאנון שברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
בהערכת מצב שהתקיימה בצה"ל במהלך סוף השבוע, דובר על כך שהאויב מתקשה, באופן יחסי, לייצר הצלחות - כמו ירי צלפים, נ"ט והפעלת מטענים על הכוחות. "נכנסנו להתקפה על בית חאנון לפני כשבועיים", אומר קצין בכיר בלחימה במקום, "הם למדו אותנו המון זמן, ידעו שנגיע ונערכו עם המון מטענים. הם כבר היו בחיכוך איתנו עוד קודם לכן ונמצאים בתחרות למידה מולנו. באירוע שבו נפלו חמישה לוחמי נצח יהודה, מפקד גדוד בית חאנון של חמאס הוציא הודעה תוך שעה וחצי שהוכיחה שהוא כשיר ושיש פה פו"ש פעיל. לפי המודיעין שלנו - כ-80 מחבלים נמצאים פה ומתחבאים בתת-קרקע או בין ההריסות ומנסים לעקוץ"
הכי מעניין
"בית חאנון זה מעוז. אם היה מקום אחד שדף וסינואר ידעו שצה"ל יתמרן בו מתישהו, זה פה - ולכן הם השקיעו פה בהכנות ההגנה, בתת-קרקע ובעל-קרקע, ובהקצאות אמצעים וסד"כ. זה גדוד מאוד אגרסיבי ואיכותי, גם בתשתיות, גם בפעילים וגם באמצעים. לצערי הרב, הגדוד הזה גבה מחיר כבד מאוד מצה"ל במלחמה הזו וגם בעבר", הוסיף הקצין, "כשנכנסנו לכאן, דיברנו על זה לא מעט ונערכנו לזה".
במה הלחימה בבית חאנון שונה משאר המקומות ברצועת עזה?
"קודם כל, פה אני יכול להרים משקפת ולראות בחלון בית בשדרות סבתא מכינה קוסקוס, זה כזה קרוב. אני אומר לחיילים שלי בבוקר: תראו למה אנחנו עושים את זה. ושנית, אני לא מרגיש הבדל במערכה בין בית חנון למקומות אחרים בהיבטי המקום, אבל כן בהיבט הזמן. אני מרגיש שהאויב כאן בייאוש גדול, ולכן כמעט לא רואים אותו. וכשרואים אותו, זה מבצעי התאבדות כאלה - מבצעים שהם בין נועזות לבין 'אין לי ברירה'".

כוחות צה"ל בבית חאנון | צילום: דובר צה"ל
"החיכוך שלנו בכניסה הקודמת באזור ג'באליה היה מורכב פי שישה מהחיכוך שאני חווה כרגע בבית חאנון. זה לא שאין חיכוך, פשוט האויב נמצא, לדעתי, במצוקה שאין לתאר. אני ממש מדמיין אותם יושבים, מתפללים שהבכירים המנותקים שלהם יביאו כבר את הפסקת האש. נכון, הם מביאים הישגים מדי פעם ומנסים ללמוד את התורפות שלנו, אבל הם מיואשים".
אם כך, למה לדעתך הם לא נכנעים?
"לא יצא לי לראות בתקופה האחרונה כאלה שנכנעו. ראינו כאלה לא מעט בשלבים אחרים במלחמה, נגיד בנקזים. קראנו לזה כניעה שקטה - מגיעה אוכלוסייה, ובתוכה מגיעים מלא מחבלים שיודעים שנתפוס אותם. אני חושב שנשארה פה קבוצת לוחמים מאוד פעילה ומלוכדת, עם פו"ש ומסגרת, דתיים קיצוניים שמאמינים במשהו מסוים. זה אחד האתגרים שיש לנו. אבל אסור לצפות שהם ייכנעו. זה כמו שללוחם בשטח אסור לדבר על הפסקת אש, ככה אסור לצפות שהאויב שלו ייכנע".
אם כך, איך השארנו את בית חאנון עד עכשיו? אולי מחר תהיה הפסקת אש ויגידו לך לצאת מכאן לפני שריסקת את אחרוני המחבלים?
"אלה שאלות לדרגים מעליי. צה"ל עשה פה מהלך עם קצת סיכון, אבל חכם. היה פה ריכוז אויב מאוד משמעותי, וייבשנו אותו. הוא ישב בבית חאנון, חיכה במשך חודשים כשהוא מכותר ובלי חיבור לאוכלוסייה במשך תקופה מאוד ארוכה, תקפנו אותו באש מלמעלה ומלמטה. אני לא יכול להרחיב יותר מדי, אבל עשינו גם כמה פעולות מקדימות שהיו מאוד חשובות כדי להכריע את האויב בבית חאנון בצורה טובה. צה"ל התחיל את הפעולה פה רק אחרי שהשלים אותם.

כוחות צה"ל בבית חאנון | צילום: דובר צה"ל
בכל מקרה, אם מחר בבוקר תהיה הפסקת אש, בית חאנון כבר לא במצב שהם מאיימים עלינו. אפשר לקרוא לזה 'בית חנן' עכשיו. הם לא מאיימים על ארז, שדרות וניר עם. כל השאלה היא מה יקרה פה אחרי זה. אם האוכלוסייה תחזור לגור פה באוהלים, ומסביב יהיו קיני מחבלים שיתמקמו מחדש וישקמו את התת-קרקע זה משהו אחר, אבל כרגע בית חנון לא מהווה איום. צריך להשלים פה כמה ימים, אבל גם אם נצא מחר בבוקר, בית חנון במצב כזה שתשתיות האויב בה במצב קשה מאוד. וגם לאוכלוסייה שלחלקה לא יהיה קל לחזור בגלל שהאויב השתמש בתשתיות שלהם", מציין הקצין הבכיר.
"כשעומדים היום בתוך הרצועה, מסתכלים על הגדר, מסתכלים על שדרות, אשקלון ונחל עוז, אתה מסתכל על זה ואומר: וואו, כל בוקר הם קמו פה והם ראו את המושבים ואת הערים שלנו בכף ידם. זה ממש מרגיש קרוב. כשאתה בארץ ומסתכל על עזה, זה מרגיש רחוק - זה הבדל גדול. מבית חאנון, כשמסתכלים על שדרות, אפשר לראות עם המשקפת אנשים הולכים, וזה מעלה שאלה איך לא יצרנו קו רחב יותר של הגנה", מבקר הקצין את התנהלות צה"ל טרם המלחמה, "אבל גם אם הקו יהיה גדול, הגנה מייצרים ביוזמה והתקפיות. יותר חשוב זה מה עושים בפעולות שמביאות ביטחון".

בית־חאנון, לפני הקרב | צילום: Getty Images
זו חותמת לתושבים שאפשר לחזור?
"אני לא אלוף פיקוד דרום, אבל לגישתי צריך לומר לתושבים את האמת: אנחנו חיים במדינת ישראל, ויש בעזה עוד מחבלים. הם יהיו גם כמעט תמיד. השפענו עליהם מאוד, גרענו להם יכולות בכמויות שאי אפשר לתאר בכלל, שהחזירו אותם עשרות שנים אחורה. אם נקפיד, הם לא יצליחו לשקם את עצמם, וזה כולל הקפדה על צירי ההברחה ועל מה שנכנס פנימה. אבל הם עדיין רוצים לפגוע בנו. ביטחון הוא דבר שברירי במדינת ישראל, כדאי שנהיה כנים עם עצמנו. גם ביהודה ושומרון וגם בתל אביב. יש לידנו הרבה מאוד אויבים שרוצים לפגוע בנו. זו המציאות עכשיו, קשה ככל שתהיה, עדיף להסתכל לה בלבן של העיניים".
הצנחנים יוצאים מעזה
בתוך כך, בחאן יונס שבדרום הרצועה כוחות צוות הקרב של חטיבת הצנחנים סיימו היום את משימתם ויצאו מרצועת עזה. חלק מהחטיבה תצא כעת לרגילה ואז תעלה ליהודה ושומרון, שם היא תחליף כוחות מילואים.
כוחות הצנחנים חיסלו בחאן יונס מחבלים בהיתקלויות פנים אל פנים ובשיתוף הדוק עם חיל האוויר והשמידו תשתיות טרור, כמו מבנים צבאיים, מחסני אמצעי לחימה, נשקים ומטענים. בנוסף, יחד עם לוחמי יהל"ם, הם השמידו כמה מנהרות ששימשו את ארגוני הטרור ברצועה.