תושבי 13 יישובים בעוטף עזה יוצאים למאבק נגד החלטת מנהלת תקומה לא להעניק להם את "מענק החזרה", אשר תושבים מפונים קיבלו בעבר כדי לעודדם לשוב אל בתיהם. במכתב ששלחו נציגי היישובים לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר במשרד האוצר זאב אלקין ולראש מנהלת תקומה אביעד פרידמן, הם איימו לעתור לבג"ץ אם לא תבוטל ההחלטה לשלול מהתושבים את מענק השיבה הביתה. שווי המענק הוא עשרות אלפי שקלים.
עד סוף יוני נמנעה מהתושבים האפשרות לחזור לבתיהם בהוראת צה"ל, בטענה כי קיים חשש ביטחוני ביישובים כרם־שלום, עין־השלושה, בארי, כפר־עזה, ניר־עוז, נחל־עוז, כיסופים, נירים, חולית, נתיב־העשרה, רעים, ניר־יצחק וסופה. את המאבק של 13 היישובים מוביל "פורום הביתה", שהוקם ימים מעטים אחרי 7 באוקטובר במטרה לייצג את "היישובים האדומים" שנפגעו קשות בנפש וברכוש.
"הבטחתם - תקיימו", אומר יושב ראש הפורום זיו מצליח. "יש פה חוב ערכי ומוסרי כלפי 'היישובים האדומים', ולא סביר לבטל הבטחה שנתנה מנהלת תקומה לראשי היישובים. אני לא מצליח להבין איך לא כואבת להם הבטן אחרי מה שהם יודעים שהתושבים עברו, ושוב מפקירים אותם ומשאירים אותם לבד. אנחנו לא מקבלים תשובות מהם, ואין חתירה לפתרון הבעיה".
הכי מעניין
זמיר חיימי מקיבוץ ניר־יצחק, דודו של טל חיימי שהיה מפקד כיתת הכוננות בקיבוץ וב־7 באוקטובר נהרג, נחטף וגופתו טרם הושבה, מותח ביקורת על שלילת מענק החזרה. "זה נדבך נוסף בחוסר האמון שלנו כלפי המדינה, חוסר אמון שהתחיל ב־7 באוקטובר ונמשך גם עכשיו", אומר חיימי. "הממשלה החליטה שאנחנו צריכים לחזור הביתה אף שסמוך אלינו מתחוללת מלחמה עם הרבה פיצוצים, ומצד שני שללו לנו את המענק שאמור לתמוך בנו בתהליך החזרה הביתה. הדברים שהובטחו לנו לא קוימו".

שער הכניסה לניר יצחק | צילום: מנהלת תקומה
ממנהלת תקומה נמסר בתגובה: "לאור הסרת המניעה הביטחונית והשיקומית, החליטה המנהלת להעניק מתקציבה מענק קהילתי־יישובי, שבו כל יישוב יקבל תקציב תמורת כל תושב שיחזור להתגורר ביישוב. התקציבים יעמדו לרשות היישוב וישמשו לטובת הקהילה. מנהלת תקומה תמשיך ללוות את קהילות החבל ולסייע להן להתמודד עם חזרתן הביתה.
"המענק החד־פעמי ניתן מביטוח לאומי, בהחלטת הממשלה, לתושבים מפונים מהדרום ומהצפון לאחר הסרת המניעה הביטחונית – בסוף פברואר 2024 לדרום, ובפברואר 2025 לצפון, באמצע שנת הלימודים. מטרתו העיקרית הייתה לאפשר מימון שכירות עד סיום שנת הלימודים למי שלא נמצא במלון על חשבון המדינה. לתושבים ניתנה בזמנו האפשרות להמשיך להישאר במלונות עד לתום שנת הלימודים, או לקבל את המענק בתמורה ליציאה מהמלונות.
"לעומתם, תושבים שהמשיכו להיות במניעה ביטחונית בדרום קיבלו תשלום של 100־200 שקלים ביום מביטוח לאומי עד 30 ביוני, תום המניעה הביטחונית. זהו סכום גבוה הרבה יותר מהמענק החד־פעמי שניתן לתושבי הצפון. לחלופין, ניתנה להם אפשרות לשהות במלונות עד 31 ביולי, או לקבל מענה של שכר דירה ודמי כלכלה או פתרון דיור קהילתי.
"לבסוף, המניעה הביטחונית הוסרה רק בתום שנת הלימודים ב־30 ביוני, ולכן אי־הנוחות של קטיעת שנת הלימודים במהלכה נמנעה, ולא נוצר צורך לממן שכירות עד לסיום שנת הלימודים בשביל משפחות עם ילדים".
במנהלה הוסיפו ש"התושבים ביישובי הדרום צפויים לפתוח את שנת הלימודים הבאה במקומות מגוריהם. בסיכומו של דבר, התושבים ביישובי הדרום קיבלו בחודשי מרץ־יולי סיוע גבוה יותר מתושבי הצפון מטעם המדינה. גם תושבי הצפון שנשארו במלונות לא קיבלו כלל את המענק.
"ליישובים בדרום ניתנה התראה מוקדמת של חודש לפחות טרם החזרה, ועד מועד החזרה המתוכנן במהלך הקיץ יימשך מימון פתרונות הדיור הזמניים על ידי המנהלת במלואו".