סטרוק: אם תהיה עסקה בתנאים שפורסמו - אפרוש מהממשלה

בארה"ב משדרים אופטימיות לקראת אפשרות של הסכם קרוב להפסקת אש ושחרור חטופים. חמאס: לא נקבל הנצחה של "הכיבוש" על אדמתנו

הפגנה של משפחות חטופים נגד עסקה, ארכיון | פורום תקווה

הפגנה של משפחות חטופים נגד עסקה, ארכיון | צילום: פורום תקווה

תוכן השמע עדיין בהכנה...

המשא ומתן העקיף על הסכם שחרור חטופים והפסקת אש בין חמאס לישראל נכנס אתמול ליומו החמישי, במקביל לפגישותיהם של הנשיא דונלד טראמפ ורה"מ בנימין נתניהו בוושינגטון. השניים נועדו פעמיים השבוע בניסיון לקדם הסכם להפסקת אש ושחרור אסירים, אך שוחחו גם על הסוגיה האיראנית והמהלכים האזוריים.

ביום ראשון, עם הסימנים הראשונים להתקדמות במגעים, שלחה ישראל נציגים לדוחה בירת קטר, שבה נערכות שיחות עקיפות עם חמאס על מתווה של הפסקת אש ברצועה למשך שישים יום. במקביל, אם תושג הסכמה, עתיד ארגון הטרור לשחרר עשרה החטופים, כמחצית מאלה שנותרו בידיו, וגופותיהם של חטופים נוספים.

ישראל התעקשה השבוע על כוונתה להותיר את צה"ל על ציר מורג, המנתק את הרצועה מאזור רפיח, שבה עתידה לקום "עיר הומניטרית" לאכלוס מאות אלפי פלסטינים. אומנם לפי דיווחים ישראל הסכימה להתגמש חלקית בסוגיה זו, אך טרם נרשמה עד כה פריצת דרך שתוביל לגיבוש סופי של העסקה.

הכי מעניין

רה"מ נתניהו, ששוחח אתמול עם קרוביהם משפחתם של החטופים, ציין כי הנושא עלה בפגישות עם האמריקנים, וכי הוא מקווה שבקרוב תהיה פריצת דרך. לדבריו, במהלך הפסקת האש עתידה ישראל לעבוד על סיום המלחמה, אך בשלב זה אין אפשרות עדיין לעסקה כוללת.

הנימה האופטימית של ראש הממשלה מבשרת על התקדמות במגעים, במיוחד אל מול דברים שאמר גורם מדיני בכיר המתלווה אליו בוושינגטון לסוכנות הידיעות רויטרס שלשום. לדברי אותו בכיר, ניתן יהיה להגיע לעסקה תוך שבוע או שבועיים, אך לא בטווח הזמן הקרוב. אותו בכיר גם אמר כי לאחר שישים הימים תציע ישראל הפסקת אש קבועה, במקביל לדרישה מחמאס להתפרק מנשקו. אם ארגון הטרור יסרב, ציין הבכיר, "נמשיך במבצע הצבאי".

בכיר חמאס, באסם נעים, אמר אתמול כי הארגון מחויב לשיחות לסיום המלחמה "בהקדם האפשרי", אך במקביל ציין כי "איננו יכולים לקבל את הנצחת 'הכיבוש' של אדמתנו על ידי מובלעות מבודדות הנתונות לשליטת הצבא".

למרות המחלוקות, האמריקנים משדרים מסר אופטימי בדבר האפשרות להגיע להסכם. מזכיר המדינה מרקו רוביו, השוהה במלזיה, אמר אמש לכתבים כי ארה"ב מקווה שפריצת הדרך תתרחש בקרוב. "אני חושב שאנחנו קרובים יותר, אולי קרובים משהיינו כבר זמן מה", הוא מסר.

במקביל לדיווחים על אפשרות להבשלה קרובה של העסקה נרשמה מורת רוח פוליטית בקרב חלקים בממשלה. בשיחה עם מקור ראשון אמרה השרה אורית סטרוק כי עסקה בתנאים הנוכחיים תביא לפרישתה מהממשלה. "הידיעות שמגיעות מארה"ב בנוגע לעסקה סותרות החלטות קבינט, מנוגדות להתבטאויות של ראש הממשלה, ומפנות עורף כמעט לכל מה שדיברנו בינינו", היא אמרה.

לדבריה, "האמירה שאפשר לסיים עכשיו את המלחמה ולצאת מעזה כי סיימנו 75 אחוזים מרצועת עזה, בזמן שברבע הנותר לא נגענו והשטח הזה נמצא במרחק נסיעה על אופניים מהיישובים הישראליים ־ זה לא משהו שאנחנו יכולים לחיות איתו. לכן אמרתי היום בסיור בעוטף שיכול להיות שמחר לא נהיה בממשלה. אם המלחמה תיעצר מבלי שהוסר האיום מעזה, ללא שפורק חמאס וכישלון בהשגת מטרות המלחמה, אני לא חושבת שאנחנו יכולים להישאר בממשלה. זה לא משהו שאני יכולה לקחת עליו אחריות".

בינתיים, בעזה ממשיך צה"ל להתקדם באזור דרום־מערב ח'אן־יונס, ולדחוק משם את האוכלוסייה האזרחית שהתגוררה באוהלים. שלשום הורה דובר צה"ל לתושבי העיר להתפנות מהאזור מערבה, לכיוון הים. הפלסטינים דיווחו על טנקים ישראליים באזור, והביעו מורת רוח ממצבם הדוחק, זמן לא רב ממה שתפסו כאפשרות להפסקת אש. במקביל, חיל האוויר המשיך בהפצצות על יעדים שונים ברצועה, כולל באזור בית־חאנון בצפון הרצועה, שבו אירעה התקרית השבוע שבה נהרגו חמישה חיילי צה"ל.

אתמול פורסם עוד כי האיחוד האירופי הגיע להסכמה עם ישראל על הגדלת הסיוע לעזה, פתיחת מעברי גבול נוספים והקצאה של משאיות מזון רבות יותר לרצועה. נציבת החוץ האירופית, קאיה קאלאס, כתבה ברשת X כי "ההסכם הזה אומר שייפתחו יותר מעברים, סיוע ומשאיות מזון ייכנסו לעזה, תתוקן תשתית חיונית ויובטח ביטחונם של עובדי הסיוע. אנו סומכים על ישראל שתיישם כל צעד שהוסכם".