המשא ומתן העקיף על הסכם שחרור חטופים והפסקת אש בין חמאס לישראל נכנס היום (חמישי) ליומו החמישי, כך צוטט "גורם שמכיר את פרטי השיחות" בסוכנות AFP. המשא ומתן הנוכחי החל בבירת קטאר, דוחא, ביום ראשון, בניסיון להגיע להסכם המבוסס על מתווה שנתמך בידי ארצות הברית ושכולל הפסקת אש ראשונית בת 60 יום.
"הצוותים של חמאס וישראל נותרו בקטאר", אמר הגורם בעילום שם. המתווכים "נעים הלוך ושוב בין שני הצדדים כדי להחליף רעיונות במטרה לגשר על הפערים הנותרים ולשמור על התנופה לקראת הסכם", הוסיף הגורם.
השיחות מתקיימות במקביל לביקור נתניהו בארה"ב, והגורם אישר כי פגישה בין נציגים ישראלים, אמריקנים וקטארים התקיימה בוושינגטון ביום שלישי. הדיונים בבירת ארצות הברית "נועדו לקדם את המשא ומתן ולתמוך בשיחות המתמשכות בדוחא", אמר.
הכי מעניין
בחמאס אמרו כי ארגון הטרור מתנגד לכל הסכם הפסקת אש שיכלול נוכחות צבאית ישראלית רחבה בעזה. הצהרה זו הגיעה לאחר שארגון הטרור מסר ביום רביעי בלילה כי הסכים לשחרר עשרה חטופים חיים.
במקביל, האיחוד האירופי הגיע להסכם עם ישראל שנועד להגדיל את הסיוע לעזה, מה שיאפשר כניסת יותר משאיות מזון וכן פתיחת מעברי גבול נוספים, כך אמרה הנציגה העליונה לענייני חוץ וביטחון של האיחוד האירופי. "היום הגענו להסכמה עם ישראל להרחבת הגישה ההומניטרית לעזה", כתבה קאיה קאלאס ברשת X. "ההסכם הזה אומר שייפתחו יותר מעברים, סיוע ומשאיות מזון ייכנסו לעזה, תתוקן תשתית חיונית ויובטח ביטחונם של עובדי הסיוע. אנו סומכים על ישראל שתיישם כל צעד שהוסכם", הוסיפה קלאס.
נציגי ישראל וחמאס מנהלים שיחות עקיפות בקטאר ודנים על שחרור החטופים ועל הפסקה זמנית של הלחימה, כשארצות הברית אומרת כי היא מקווה שהצדדים יסכימו כבר בימים הקרובים על הפסקת אש בת 60 ימים. למרות זאת, חמאס אמר, בזמן ההכרזה על השחרור החלקי של החטופים, כי קיימות מחלוקות לגבי כניסה חופשית של סיוע לעזה ולגבי נסיגת כוחות צה"ל – מחלוקות שמעקבות את הדיונים. בנוסף, הוא דורש "ערבויות ממשיות" לשלום מתמשך.
בכיר חמאס, באסם נעים, אמר היום כי הארגון מחויב לשיחות לסיום המלחמה "בהקדם האפשרי". אך במקביל הוא אמר לסוכנות AFP: "איננו יכולים לקבל את הנצחת הכיבוש של אדמתנו ואת כיבוש עמנו על ידי מובלעות מבודדות הנתונות לשליטת צבא הכיבוש. זה מה שמשלחת המשא ומתן מציגה בפני הכיבוש עד כה בסבב השיחות הנוכחי בדוחא". חמאס מתנגד במיוחד להישארות צה"ל ברפיח - בגבול מצרים, ועל מה שמכונה מסדרון מורג שבין העיר הדרומית לבין חאן יונס, כך לדבריו.
נעים אמר גם כי הארגון דורש לסיים את מנגנון אספקת הסיוע הנוכחי המנוהל על ידי גוף שנתמך על ידי ארצות הברית וישראל.
חמאס לא ציין לוח זמנים לשחרור החטופים ולא נתן אינדיקציה לגבי השבת גופותיהם של תשעה חטופים שנרצחו בשבי.