בשקט בשקט, כמעט באותה הדקה, לוחמי המילואים של חטיבת אלכסנדרוני הקיפו במקביל בסוריה חמישה בתים של פעילי כוח קודס האיראני, שהתארגנו בשבועות האחרונים לפגוע בכוחות צה"ל וביישובי רמת הגולן. המידע הגיע אליהם מחקירות שביצעו ביחידה 504.
בדומה לפעילות מעצרים שמתרחשת ביהודה ושומרון בתדירות כמעט יום-יומית, לוחמי שני גדודים בחטיבת המילואים המיומנת של יוצאי גולני, עשו את דרכם מגבול ישראל, נכנסו במהירות לבתי היעדים לקראת השעה 03:00 בלילה ועצרו את הפעילים הסורים המופתעים במיטותיהם. "תוך לא יותר משמונה דקות מרגע ההגעה, כבר היינו בדרך לישראל עם הפעיל אצלנו ביד", כך מתאר סא"ל במיל' ר', מפקד גדוד הסיור של אלכסנדרוני, את המבצע שהתרחש בלילה שבין ראשון לשני השבוע באזור תל כודנא שבדרום סוריה, כשמצידו השני של הגבול נמצא היישוב אלוני הבשן. "באחריותנו היו שלושה יעדים ולגדוד השני היו שניים. לא כולם היו בבית, אבל את הרוב הבאנו".
בשבועות האחרונים, גדס"ר חטיבת אלכסנדרוני נמצא בכלל ככוח עתודה בגליל, תחת אוגדה 91. אך מדי פעם, כשעולה הצורך, הם מתבקשים לסייע במבצעים ופעולות באוגדה 210 החולשת על רמת הגולן. "איפה שצריך – אנחנו נגיע", מתחייב מפקד הגדס"ר. "זאת הגזרה השלישית שלנו מאז תחילת המלחמה וההפעלה הרביעית, כולם בצו 8. התחלנו בהגנה בצפון, אחר כך היינו במסדרון נצרים בעזה במשך חודשיים, משם עלינו לתמרון בלבנון ועכשיו אנחנו פה. הצורך המבצעי נוצר ואני שמח שקיבלנו את המשימה ואת ההזדמנות לבוא להשפיע גם על המרחב הזה ולהרחיק את האיומים האלה ממרחב הגבול. לא עוד לעמוד על קו הגבול ולחכות שיגיעו אלינו, אלא ללכת אליהם ולעשות מה שצריך. הסורים היו מאוד מופתעים. ראינו על הפנים שלהם את ההלם כשהם הבינו שצה"ל הגיע ושולף אותם מהמיטה לחקירה בישראל".
הכי מעניין
בחודש שעבר יצאו לוחמי אלכסנדרוני לפשיטות נוספות באזור, בהן איתרו מחסני אמצעי לחימה ועצרו חשודים בפעילות טרור נגד ישראל, כולל בבית ג'ן שבעומק השטח הסורי. "המאפיינים מאוד דומים, וגם שם הייתה פעילות מאוד מוצלחת", מספר סא"ל במיל' ר'. "הבאנו את מי שהיינו צריכים ומפיקים מזה הרבה מאוד מודיעין רלוונטי וחשוב. הוא מדגיש כי אין קשר בין משימות שהגדוד בפיקודו ביצע השבוע ובחודש שעבר. "אלה שתי חוליות נפרדות ובהפעלות שונות. בבית ג'ן הם היו יותר מזוהי חמאס ופה מדובר בסורים אומנם, אבל פרוקסי איראני".

"תוך שמונה דקות כבר היינו בדרך לישראל עם הפעיל אצלנו ביד". פעילות לילית בסוריה למעצר חוליית פעילים שהופעלה על ידי כוח קודס האיראני | צילום: דובר צה"ל
רס"ן במיל' ש', מפקד פלחה"ן בגדוד הסיור, מספר שהפלוגה שלו קיבלה יעד למעצר, בדיוק כמו שאר הפלוגות שהשתתפו במבצע. "אנחנו שותפים עכשיו למאמץ של כיסוח הדשא", הוא מסביר. "זה השלב הראשוני. חשוב שבישראל בכלל ותושבי הגולן בפרט יבינו שאנחנו מנטרים ועוקבים אחרי כל פעיל, ולמרות הסיכון, עושים פעילויות כמו בבית ג'ן, שמאז יום כיפור לא נכנסו לשם".
גם הוא הכיר זאת יותר מגזרה אחרת. "צה"ל מפעיל פה יכולת שמוכרת לנו יותר מיהודה ושומרון", הוא אומר. אולם לדבריו, "צה"ל נערך לזה לא כמו למבצע ביהודה ושומרון. פה אנחנו נכנסים עם טנקים במרחק של מספר קילומטרים מאיתנו, מסוק באוויר במרחק של מספר דקות משם וריכוז מאמץ של כטב"מים תוקפים באוויר. יש הבנה שאנחנו עלולים לפגוש שם התנגדות קשה כי הם לא פראיירים".
"בפעילות הקודמת מצאנו באחד הבתים נשקי קלאצ'ניקוב ומטענים, וזה לא דבר נדיר", מתאר רס"ן במיל' ש'. "פה כמעט אין בית בלי נשק, והנשקים שהם מחזיקים הם מקלעים ונ"טים. לכן ההיערכות לפעילות מורכבת יותר. אני מאוד שמח לראות שצה"ל מושקע בזה מאוד, וזה נראה שזו רק ההתחלה. הסורים, לראשונה, מרגישים את נחת זרוענו. נכון שיש שם הרבה מאוד כוחות חמושים, אבל פה הם פוגשים את שיטות העבודה של צה"ל – את חיל האוויר ש'ריכך' את המרחב ואותנו בקרקע. אני בטוח שזה משאיר חותם".

"לא פראיירים". אמצעי לחימה שאותרו והוחרמו בבית ג'ן | צילום: דובר צה"ל
אתה רואה את השינוי בשטח ברמה הביטחונית?
"כוח מילואים עושה היום פעילויות שבעבר נעשו במשורה ועל ידי יחידות כמו שלדג, מגלן ואגוז", אומר מפקד הפלחה"ן. "עכשיו אני, כסיירת מילואים, מבצע את הדבר הזה. בעיניי זאת מציאות אחרת בהחלט, וזו הדרך לשנות את המציאות ולוודא שהיא לא תחזור למה שפגשנו ב-7 באוקטובר. ההימשכות של הפעולה הזאת, בעיניי, היא חיונית. כרגע אין לצה"ל פתרון אחר. הסדיר לא מסוגל לעמוד בכל העומס הזה, ואם רוצים לתת פתרון אמיתי ונכון, אז מערך המילואים צריך להיות מופעל. המסירות והשליחות שהחיילים שלי מבצעים בהן את המשימה הן פשוט לא ייאמנו, בטח בתקופה כזאת שההבנה ברחוב קצת הולכת ודועכת. אבל צריך לדעת שזה לא סתם, זה לא לחינם, אנחנו מרגישים, אנחנו רואים בשטח שמה שאנחנו עושים הוא חיוני, נחוץ ודחוף. צריך לתת אורך נשימה לצה"ל. אנחנו פותרים פה איומים שבמשך 20 שנה נבנו לנו על הגדרות. אי אפשר לסיים את זה בזבנג וגמרנו".
כמו רוב יחידות צה"ל בסדיר ובמילואים, בשבועות האחרונים העיניים היו נשואות דווקא לחזית האיראנית, שגרמה לצה"ל לחשוש מפלישת כוחות פרוקסי איראניים, ולכן הוחלט לחזק ולתגבר את ההגנה בגבולות. "היינו יותר דרוכים, אבל במקביל עשינו כמה וכמה פעולות כדי לוודא שמישהו בגזרה הצפונית של מדינת ישראל לא יחשוב לעשות משהו", מעיד מפקד גדוד הסיור. "היינו מוכנים, נכונים וקטלניים. אנחנו מאוד חזקים, מאוד נחושים, לא נותנים לצד השני להרים את הראש, לא בלבנון ולא בסוריה. בכל זיהוי ניסיונות של הצד השני להרים את הראש ולהתארגן, גם של חיזבאללה וגם בסוריה - אנחנו מייד פועלים ולא נותנים לזה לקרות. אנחנו רואים את זה יום-יום בלבנון, עם הסיכולים ועם ההתקפות שקורות, גם במבצע האחרון שעשינו בסוריה וגם במבצעים אחרים שקורים שם על בסיס יומי".
מפקד הגדס"ר מציין כי למרות מאות ימי המילואים שכבר מאחוריהם, האווירה טובה ואחוזי ההתייצבות נחשבים לגבוהים במיוחד – 80%. "יחד עם זאת, אי אפשר להתעלם מהקושי, מהאתגר ומהעומס שזה מביא על הלוחמים וגם על העורף. תוך כדי הפעלה הזאת חווינו את 'עם כלביא', כשאנחנו בחזית והמשפחות שלנו, אנשים, ילדים והורים, נמצאים מאחורה בממ"דים והמקלטים. זה בהחלט אירוע מאתגר. אבל באופן כללי יש מוטיבציה, הלוחמים מבינים את חשיבות המשימה לגמרי וממשיכים להגיע".
"חוצים את הגדר כמעט על בסיס שבועי"
סא"ל במיל' ר' ממשיך ומספר: "למרות האתגר והקושי הגדול שלנו, אחרי יותר מ-350 ימי מילואים, אנחנו חוצים את הגדר כמעט על בסיס שבועי, גם בלבנון וגם בסוריה, וכשאנחנו רואים את האורות של היישובים מאחורינו, מכירים את האיום, נחשפים לכל מידע מודיעיני שיש בצד השני, ומאוד מאוד מאוד מחוברים למשימה - זה מה שמחזיק אותנו פה".

"רואים את אורות היישובים מאחורינו ונחשפים לכל מידע מודיעיני". פעילות לילית בסוריה למעצר חוליית פעילים שהופעלה על ידי כוח קודס האיראני | צילום: דובר צה"ל
"ב-7 באוקטובר קפצנו לצפון", הוא משחזר. "כבר בלילה היינו פרושים על הגדר. פגשנו שם את התושבים וראינו את הפחד בעיניים שלהם. את ההבנה שזה יכול ברגע להתפתח למלחמה לכיוונם, ועכשיו אנחנו חלק מהחזרת האמון הזה. התושבים שסמוך לגבול הם אנשים אידיאליסטיים. לא בהכרח כולם רואים את זה ככה, אבל האינטרס הלאומי שלנו הוא שהם ימשיכו לגור פה. אני נוסע עכשיו על הגבול, רואה מצד אחד את היישובים ומצד שני את לבנון או סוריה, ומבין שאם אנחנו רוצים שהיישובים האלה ימשיכו לפרוח ולשגשג, אנחנו צריכים להמשיך במשימה שלנו. אני מקווה שמדינת ישראל וצה"ל ימשיכו ככה, בגישה הזאת לאורך שנים, ושזה לא יהיה עכשיו רק שנה קדימה וייעצר, כי אין פתרון אחר".

פעילות לילית בסוריה למעצר חוליית פעילים שהופעלה על ידי כוח קודס האיראני | צילום: דובר צה"ל
ר' המג"ד סבור כי "הצבא והמדינה צריכים להיכנס לזה הרבה יותר חזק ממה שיש עד עכשיו". לדבריו, "מדברים על זה ששני אחוזים מהאוכלוסייה משרתים במילואים. בתוך הנתון הזה, יש אחוז מסוים של אוכלוסיית הלוחמים שחוצים גבול ומסכנים יום-יום את חייהם. זאת אוכלוסייה שצריכה להיות עוד יותר מאותרגת וצריכה להיות דיפרנציאציה גם בתוך עולם המילואים. יש הבדל גדול בין חיילים בקו אחורי, לא משנה איפה, לבין לוחם שיום-יום עולה על ציוד, עושה פעילות מבצעית התקפית ומסכן את החיים שלו".

לוחמים שפעלו בסוריה למעצר חוליית פעילים שהופעלה על ידי כוח קודס האיראני | צילום: דובר צה"ל