בתדרוך לכתבים צבאיים שנערך היום (ב'), התייחס שר הביטחון ישראל כץ למספר נושאים מהמבצע "עם כלביא" באיראן, דרך הפעולות בסוריה, לבנון, יהודה ושומרון ועזה, ושורת סוגיות נוספות על סדר היום במערכת הביטחון.
"חיזבאללה מתפרק, במערכה מול איראן הוא לא ירה פעם אחת ולא התערב, ואנחנו אוכפים ונמשיך לאכוף בכל מקום", אמר השר כ"ץ, שהגדיר את מדיניות האכיפה מהיום הראשון של הפסקת האש, "בלבנון הסיכולים יכולים להימשך לנצח, אבל עדיין שההסכם ייושם וחיזבאללה ינוטרל.
"בסוריה, אנחנו כרגע נשארים בשטח ופועלים מול כוחות איראניים. יחד עם זאת אנחנו רוצים יחסים תקינים עם הסורים".
הכי מעניין

פעילות לילית למעצר חוליית הפעילים שהופעלה על-ידי כח ׳קדס׳ האיראני בסוריה | צילום: דובר צה"ל
בהמשך הוא התייחס לסוגיית המתח בקבינט הביטחוני, בין השר סמוטריץ' לרמטכ"ל זמיר, בכל הקשור לסיוע ההומניטרי. לטענתו, למרות ההדלפות ולמרות הטונים הגבוהים, אין פערים בין הצדדים. "צה"ל הוא גם לא הגוף שצריכים לבוא אליו בטענות, והוא עצמו עושה עבודה נהדרת בשטח. כרגע צה״ל בדרך לשליטה על 75% מהרצועה, וכל מקום שנכנסים אליו לוקחים וכובשים. זאת השיטה החדשה. לפני כל כניסה יש המון הפעלת אש, והפעולה היא איטית ויסודית כדי למנוע פגיעה בחיילים. אחרי זה בעצם מסירים את האיום מעל ומתחת לקרקע. אין לתושבי עזה לאן לחזור. צה"ל כובש את השטח וכל פעם מזיז את התושבים.
"המדיניות היא שלא פועלים באזורים שהמודיעין מציין שיש חטופים. אם לא היו החטופים, או שהמדיניות הייתה אחרת – צה"ל כבר היה עמוק בתוך מקומות מסוימים שבהם יודעים שהחטופים נמצאים. כרגע על פי הערכות במערכת הביטחון יש התנגשות בין שתי המטרות של המלחמה – הכרעת חמאס והשבת החטופים, ולכן החליטו ללכת לעסקה. התנאים כרגע, שמדברים על חצי מהחיים והחללים – זה הושג בזכות הלחץ הצבאי. בשישים הימים שבהם תתקיים הפסקת האש, יהיה משא ומתן על עסקה נוספת להחזרת שאר החטופים וסיום המלחמה בתנאים שלנו, אנחנו מאמינים שחמאס יסכים להם".

כוחות צה"ל מול ההריסות ברצועת עזה | צילום: AFP
בעניין הסיוע ההומניטרי הדגיש שר הביטחון: "סמוטריץ' לא התנגד לסיוע ההומניטרי, הוא דווקא תמך בו – אבל התעקש על חלוקה עם חברות אזרחיות. כמו כן צה"ל הוא לא זה שאחראי על חלוקת המזון, הוא רק מאבטח את החברה האמריקאית שעושה את זה. בהמשך יש כוונה להקים עוד ארבעה מתחמי חלוקה של סיוע הומניטרי דרומית לציר מורג באזור רפיח, ומתחם אזרחי למאות אלפי עזתים שאמורים להתפנות לשם, ואז מי שייכנס בעצם לא יוכל לצאת. זה יהיה דרך נקזים ובלי אנשי חמאס. מי שיוביל את זה הוא מנכ"ל משרד הביטחון וסגן הרמטכ״ל שעבר אמיר ברעם, הוא כבר מקדם את זה וזה יקרה בקרוב.
לא עוזבים את הפרימטר
"בנוגע למשא ומתן כרגע, העמדה הישראלית היא שנשארים בתוך עזה בנקודות שולטות בפרימטר בכל הכיוונים לתמיד – זאת עמדת מערכת הביטחון והמטכ"ל. הוויכוח הוא על ההיקף. ישראל רוצה להישאר גם בכל השטח שדרומית לציר מורג, נפעל שמורג תישאר בידינו", אמר כ"ץ.
"יש לנו רצון לפגוע בהם בשלוש דרכים: במנהיגי חמאס שבכל העולם ישלמו; תוכנית ההגירה שהיא תתממש, ראש הממשלה כבר מוביל ניסיונות לבדיקה אחר מדינות שיקלטו אותן; ולקיחת שטח ופירוז רצועת עזה מכלי נשק ואמצעי לחימה".

השר ישראל כ"ץ בעזה | צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
עם תחילת מבצע "עם כלביא", הוקפצו אלפי חיילי מילואים וסדיר לגבול ירדן במזרח וגבול מצרים במערב. "היה פה מודיעין שהתבסס על כך שיש תוכנית שנקראת 'תוכנית השמדה ב'' של כוח קודס בפיקוד סעיד איזאדי שחוסל באיראן. במסגרתה תוכננו לפשוט אלפי פעילים שיעים לכיוון ישראל, במקביל לפריצת המלחמה עם איראן. זה לא קרה גם כי הם הופתעו מתקיפת המנע הישראלית וגם כי הייתה היערכות מסיבית בגבולות שמנעה מהם לעשות את זה".
תוכנית הגיוס לא מאה אחוז צודקת אבל תביא חרדים
השר כ"ץ התייחס גם לסוגיית גיוס החרדים והבהיר כי "לא מנעתי את שליחת הצווים קודם, ולא אמנע את שליחת הצווים כעת. אני לא חושב שזה יעבוד ואני גם לא חושב שגם מי ששלח בצה"ל את הצווים חושב שזה יעבוד. נכון, לא מדובר פה בצדק במאה אחוזים", מודה השר כ"ץ לגבי תוכנית הגיוס שהוא עצמו הציג, "אבל אני לא מכיר תכנית אחרת שתעבוד חוץ ממנה. היא תביא 10,000 חרדים בשנתיים הקרובות. אני מאמין שלאור המלחמה הציבור החרדי יבואו ויתגייסו".
בנוגע לפשיעה הלאומנית ביהודה ושומרון והעימותים של נוער הגבעות עם צה"ל, מבהיר שר הביטחון שהוא לא מתכוון להחזיר את הצווים המנהליים, "זה כלי דרקוני ולא דמוקרטי. רק אם יגיע אליי מידע מהותי לפגיעה בביטחון המדינה, אאשר צו מנהלי כזה גם ליהודים. במקרים של מידע לגבי פגיעה בשלום הציבור, אני לא מתכוון לאשר צווים מנהליים, גם לערבים. המשטרה היא זאת שצריכה לאכוף, יחד עם בית המשפט שצריך לא לשחרר נאשמים וחשודים בביצוע פעולות כאלה".
בימים הקרובים צפויים להתבצע עוד שורת מינויים גם במטכ״ל וגם בקצונה הבכירה של צה"ל. כץ מבהיר שהוא לא מתכוון להיות חותמת גומי, "מעולם לא הייתי כזה, נעשה את הכול בהידברות עם ראש הממשלה והרמטכ"ל".
בנוגע לסוגיית תקציב הביטחון והוויכוחים מול משרד האוצר, הבהיר כ"ץ כי הגיעו להסכמות בנוגע להשלמת מלאי המיירטים ששוגרו במלחמה, ולגבי התעצמות להמשך – הדיונים יימשכו.