"במקביל למבצע 'עם כלביא', צה"ל הוסיף לפעול ביתר גזרות הלחימה", כך אמר אתמול הרמטכ"ל אייל זמיר. "המשכנו ועודנו ממשיכים לתקוף ברצועת עזה ולהפעיל לחץ צבאי כבד על חמאס בהתאם לתוכנית הסדורה, כאשר המטרות העומדות לנגד עינינו הן מימוש חובתנו המוסרית להשיב את כל חטופינו, ולמוטט את שלטון חמאס כדי שלא יהווה עוד איום על אזרחי ישראל". את הדברים אמר זמיר בטקס חילופי ראש אגף המבצעים: אלוף עודד בסיוק סיים את כהונתו בראש האגף ופרש מצה"ל, ואלוף איציק כהן מונה תחתיו לתפקיד.
לעומת הדברים הנחרצים, רבים חשים תסכול מן הדשדוש במבצע "מרכבות גדעון" ברצועת עזה. למרות שליטה מבצעית נרחבת של צה"ל ביותר מ־75 אחוזים מהשטח, מספר החללים הגבוה בימים האחרונים מעורר גם בקרב אנשי ימין, התומכים בניצחון המוחלט, את התחושה שהמלחמה תקועה, בהיעדר התקדמות נגלית לעין והכרעה ברורה, ועל רקע שיחות על הפסקת אש אפשרית.
בכירים בצבא דוחים בתוקף את המונח "דשדוש", וטוענים שיש להרחיב את הפעולה ולא לעצור אותה. לבקשת הדרג המדיני הציגו בצה"ל כמה חלופות מבצעיות להתנהלות בזמן הפסקת אש אפשרית, שלכל אחת מהן יתרונות וחסרונות – מהמחיר הכלכלי ליישובי העוטף וצה"ל, ועד מצב החטופים שמוחזקים בשבי חמאס כבר יותר מ־630 ימים.
הכי מעניין
האפשרות של הפסקת אש בשבוע הבא, לאחר נסיעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לוושינגטון, מעמידה את צה"ל בפני דילמה: האם להמשיך בלחץ הצבאי ולחתור למרב ההישגים, או להתאים את התוכניות להסכם הנרקם ולהתחיל לדלל כוחות. בצה"ל ימתינו לראות מה היקף הנסיגה האפשרית – מהפרימטר סביב הגדר, דרך התייצבות על ציר מורג, ועד לנסיגה מלאה, כולל מציר פילדלפי. בכירים מדגישים כי עצירה כעת עלולה לסכן את ההישגים, במיוחד כשחמאס נמצא על סף שבירה. התוכניות המבצעיות נועדו להבטיח שגם במקרה של הפסקת אש צה"ל ישמר יכולת חזרה מהירה לשטח, וכך ימנע התארגנות מחודשת של חמאס.
צה"ל מפעיל כיום חמש אוגדות ברצועה – אוגדות 162 ו־98 בצפון הרצועה ובעיר עזה, אוגדה 99 במרכז, אוגדה 36 בדרום, ואוגדת עזה בפרימטר וברפיח. בכיר בפיקוד הדרום אמר בתחילת השבוע: "בשבוע שעבר שאלו אותי אם אנחנו מדשדשים, ומיד חיסלנו בכיר חמאס, החזרנו חטופים חללים, וחיסלנו עשרות מחבלים. ככה נראה פירוק של ארגון, ולא דשדוש". דבריו משקפים את התפיסה הרווחת בצה"ל: הלחימה אינה תקועה, אלא מתמקדת בשחיקה שיטתית של חמאס עד לשבירתו וניתוק התלות בין ארגון הטרור לאוכלוסייה בעזרת מרכזי חלוקת הסיוע ההומניטרי.
צה"ל מתכנן להמשיך את המבצע בכמה פעולות מרכזיות שכנראה יפיגו את תחושת הדשדוש ויגבירו את הפגיעה בחמאס גם אם תידרש נסיגה חלקית בהפסקת אש אפשרית בשבוע הקרוב. בראש ובראשונה מתכוונים בצה"ל לחיסול כיסי ההתנגדות בשג'אעיה, במזרח חאן־יונס ובאזורים ממוקדים בצפון הרצועה כדי ליצור פרימטר אחיד רחוק מהגדר.
במהלך השבוע קרא דובר צה"ל בערבית לפינוי מרחבים בדרום דיר אל־בלח וצפונה משם, מה שמעלה את האפשרות שצה"ל רוצה ליצור שם ציר חדש. כמו כן, ההקצאה של שתי אוגדות לעזה ולצפון הרצועה משקפת את תפיסת צה"ל שההכרעה בעיר היא מפתח לשבירת חמאס. לכן הוחלט לתקוף מכמה כיוונים, לפעול בשכונות שלא פעלו בהן יותר מחצי שנה ולהניע דרומה את האוכלוסייה הנמצאת בעיר, המונה כעת 200 אלף עזתים. הפעולות הלו נועדו לטפל באופן שורשי בעזה, בדומה למה שנעשה ברפיח, ששינתה את פניה לבלי היכר.
במקביל, צה"ל משלב את חלוקת הסיוע ההומניטרי במאמץ לפירוק שליטת חמאס באוכלוסייה. בארבעת המרכזים ההומניטריים שנפתחו עד כה חולקו יותר מ־56 מיליון מנות מזון בחודש האחרון. חלק מהסיוע עדיין נכנס לרצועה בעשרות משאיות מדי יום, ולמעלה מ־3,000 בחודש וחצי האחרונים, ורבות מהן נבזזו בידי האוכלוסייה כולל בידי אנשי חמאס. בכל זאת, צה"ל רואה במצב הנוכחי הישג, שכן האוכלוסייה מקבלת חלק ניכר מהסיוע באמצעות מרכזי החלוקה, וחמולות מקומיות מתחילות להתמרד נגד חמאס. מאמץ הסיוע, לפי הצבא, תומך בתוכנית המבצעית ליצירת מציאות חדשה, שבה חמאס מאבד את אחיזתו האזרחית והצבאית.
צה"ל נמצא בנקודת מפנה במבצע "מרכבות גדעון". אם המגעים להפסקת אש יקרסו, נראה מערכה עצימה לכיבוש ולפירוז של העיר עזה, העמקת ההישגים בשאר הרצועה ויצירת מציאות ביטחונית חדשה. במקרה שהמשא ומתן יבשיל לעסקה, הכוחות יתייצבו על קו הפרימטר ובצירים המוסכמים, ויאכפו כל התקרבות למרחב, כמו בהפסקת האש הקודמת.
המפתח להצלחה, אומרים בצה"ל, טמון בשילוב בין לחץ צבאי, מאמץ הומניטרי וניהול ציפיות הציבור. השאלה היא אם הציבור הישראלי יסכים להמתין לתוצאות ולספוג אבדות, או שהסבלנות שלו תיגמר בקרוב והלחץ על הדרג המדיני יגבר.