מרכזי הסיוע בעזה: פעילי חמאס לוקחים ארוחות ללא הפרעה

על אף שבצה"ל עדיין מתקשים לווסת את הכניסה למתחמי החלוקה כך שרק תושבי עזה יקבלו חבילות, נרשמת התקדמות משמעותית בניתוק התלות בין האוכלוסייה העזתית לחמאס - אחת מהמטרות המרכזיות בהקמת מרכזי החלוקה

אזרחים עזתיים סמוך לאחד ממרכזי החלוקה של | AFP

אזרחים עזתיים סמוך לאחד ממרכזי החלוקה של | צילום: AFP

תוכן השמע עדיין בהכנה...

יותר מ-51 מיליון ארוחות חולקו עד היום באמצעות קרן הסיוע ברצועת עזה, כך עדכנו אתמול ב-GHF אחרי כחודש של פעולה בנקודות החלוקה השונות. בצה"ל מתייחסים לסוגיה בחיוב רב ומדגישים כי ישנו תהליך למידה מתמשך והשתנות בהתנהלות במרכזים שמחלקות עשרות אלפי מנות אוכל ביום.

אחת המטרות המרכזיות בחלוקת הסיוע היא לנתק את התלות בין האוכלוסייה העזתית לחמאס, ובכך נראה שיש עמידה ביעדים – "זה היה נראה בלתי אפשרי לנתק את הקשר הזה – והצלחנו", אומרים בצה"ל. לאחרונה, פעלו כוחות צה”ל לארגון מחדש של הצירים ומתחמי הסיוע - בין היתר באמצעות גידור ותיחום המתחמים, הצבת שילוט הכוונה והתרעה, פתיחת צירי גישה נוספים, הקמת 'מכשולים' ומחסומים לכלי רכב, וכן התאמה פיזית של מבנה המתחמים כדי לאפשר תצפית מבחוץ על היקף חבילות הסיוע שנותרו מידי יום. על בסיס הלקחים שנלמדו, הוחלט לסגור זמנית את מתחם הסיוע הראשון באזור 'תל סולטאן', ולהקים בסמוך מתחם חלוקה חדש, שתוכנן כך שיצמצם את החיכוך עם האוכלוסייה וישמור על ביטחון הכוחות בשטח.

על פי צה"ל, בזכות חלוקת האוכל, מחיר הקמח כיום ברצועת עזה הוא הנמוך ביותר מאז תחילת המלחמה. ההנהגה החמאסית התנגדה מאוד, ופרסמה הודעות פומביות – זה לא עבד ואנשים עדיין ממשיכים להגיע, כולל אנשי חמאס שבעצמם באים לקחת אוכל עבור משפחותיהם, למרות איסור הארגון. לפני מספר שבועות בחמאס החריפו את הצעדים שלהם ופגעו באוטובוס של עובדי קרן הסיוע – חלק נהרגו, חלק נחטפו ושוחררו כשהם פצועים. בצה"ל מחזיקים במודיעין לפיו בחמאס מתכננים לפגוע בעובדי הקרן כל הזמן.

הכי מעניין

אחד ממתחמי חלוקת חבילות המזון | דובר צה"ל

אחד ממתחמי חלוקת חבילות המזון | צילום: דובר צה"ל

באוגדת עזה שאחראית על אבטוח הפעילות במרחב, מודעים לכך שיש דרך ארוכה בשיפור סוגיית ויסות האנשים שנכנסים למתחמי החלוקה. אלפי אנשים מגיעים מדי יום בשעות שמתפרסמות, וכרגע בכלל הכמויות הגדולות אין יכולת לנהל לווסת את הקהל, ולכן יש פעמים שמשתמשים באש חיה כדי להרחיק את הקהל, בעיקר כשיש סכנה לכוחות צה"ל. כל אירוע כזה מתוחקר אצל מפקד האוגדה תא"ל ברק חירם. מפרסמים מתי להגיע ומתי לא. בשבועות הקרובים נדרוש לעשות סינון וארגון של של האנשים שנכנסים, ואז תהיה חלוקה רחבה יותר. כמו כן, בצה"ל מודעים לכך שיש ספסרות, אנשים שלוקחים יותר מחבילה אחת, ילדים שנשלחים עבור סוחרים ואז מוכרים את זה בשוק ועוד תופעות רבות. 

בנוסף, מעריכים בצה"ל שבחמאס ינסו להכניס נשקים ומטעני חבלה למתחמי החלוקה במטרה לפגוע בקהל או באנשי הקרן. כוחות צה"ל ארגנו את המרחב בצורה כזאת שאין סכנה ללוחמים שמאבטחים. יש שיתוף במידע עם האמריקאים שעובדים בארגון, כדי שיעשו הכנה טובה לאנשיהם.

האם קיים רעב ברצועה? לא, אומרים בצה"ל בצורה ברורה. הרבה מהאוכל שמכניסים מגיע בעקבות מחויבויות בין לאומיות ולא בגלל המצב האמיתי בשטח. הדלק שקיים ברצועה לא הוכנס על ידי ישראל אלא קיים במאגרים של האו"ם ברצועה, שצה"ל מאפשר להם לשנע אותו ממקום למקום, כשהרוב הולך לבתי החולים אבל גם ברור שחמאס לוקח מזה ומתייחסים לזה כרע הכרחי.

עשרות משאיות נכנסו בשבועות האחרונים לרצועת עזה בעיקר מצפון הרצועה. רוב המזון שנכנס במשאיות נבזז על ידי חמולות ועזתיים בשטח לפני שהוא הגיע לחמאס. היה אירוע שאורגן על ידי חמאס שהם התנפלו על שיירה מוקדם. בצה"ל החליטו לא לעשות כלום נגד זה מאחר והם רק מחויבים להכניס משאיות שיגיעו לאוכלוסייה ברצועה ובכך משימתם תמה.

בצה"ל מתייחסים לדיווחים העזתיים על עשרות הרוגים כמעט מדי יום במרכזי החלוקה מאש כוחותינו ומבהירים: מדובר באירועים בודדים בלבד, שכדי לשמור על הסדר ולמנוע סכנה לכוחותינו, הלוחמים משתמשים באש חיה, ולפעמים פלסטינים נהרגים. זה ממש לא על בסיס יומי, והמספרים המנופחים שמדברים על עשרות הרוגים – זאת תעמולה של חמאס שמנסה לטרפד את התהליך של הכנסת מזון שלא על ידו ועל ידי הגופים הבינלאומיים שנשלטו על ידי חמאס. יש קמפיין ממוסד שלו לנפח את המספרים ולהכניס שמות הרוגים מאירועים אחרים ולהמציא שמות כדי להכפיש. היו 3-4 אירועים טראגיים בהתחלה שירינו ארטילריה כדי להפחיד וכתוצאה מכך היו עשרות נפגעים. הפסקנו עם זה לחלוטין. כל שאר המספרים הם תעמולה.

ד' בתמוז ה׳תשפ"ה30.06.2025 | 14:07

עודכן ב