אחרי 600 ימים, התחקיר המבצעי של הקרב בקיבוץ כרם שלום ב-7 באוקטובר הושלם וממצאיו הוצגו לקהילת הקיבוץ ולמשפחות השכולות. צוות התחקור קבע כי צה"ל עצמו נכשל במשימת ההגנה על הגזרה וכי לצד זאת, כוחות הצבא הגנו בחירוף נפש על הקיבוץ במשך היום.
"כרם שלום הוא מוקד שונה משאר מוקדי הקרבות", קבע צוות התחקור, "היה פה קרב הירואי של סיירת הנח"ל, שהדפה גלי מחבלים בבוקר, לחימה של כיתת הכוננות לצד הצבא וחיל האוויר. הקרב נגמר ב-14:00 בצהריים, ללא חטופים או אזרחים הרוגים (שאינם חברי כיתת הכוננות, י"א). כל זאת, למרות שכרם שלום הוא קיבוץ צמוד לגבול, ואולי דווקא בגלל זה".

הנופלים בכרם שלום | צילום: דובר צה"ל
לוחמי כוחות הביטחון שלחמו בקיבוץ פעלו בגבורה ובחירוף נפש. במהלך הלחימה בקיבוץ ומחוצה לו, נפלו שני חברי כיתת הכוננות תושבי כרם שלום – רס"ר במילואים ישראל עמיחי ויצן ז"ל ורס"ר במילואים ידידיה משה רזיאל ז"ל. לוחם סיירת הנח"ל סמ"ר ירון אורי שי ז"ל נפל בחילופי אש עם המחבלים, לוחם מגדוד 450 סמל נתן חי ליאר ז"ל נהרג מפגיעת פצמ"ר בתוך הקיבוץ. בקרבות בגזרה, באזור הלולים של הקיבוץ נפלו סרן תומר שוהם וסמל אור מזרחי ז"ל. עוד תשעה לוחמים ואזרח נפצעו.
הכי מעניין
לפי ממצאי התחקיר, הקיבוץ הותקף על ידי כ-100 מחבלים בכמה גלי התקפה מגדוד יבנא ברפיח, כולם חמושים ברימונים, נשק אישי, טילי נ"ט ומטענים. כוחות הצבא חיסלו עשרות מחבלים במרחב שמחוץ לקיבוץ. על אף שמחבלים חדרו לקיבוץ, כיתת הכוננות הצליחה לחסל תשעה מחבלים ולהדוף את ההתקפה. לבתי הקיבוץ נגרם נזק כבד והליך שיקומם טרם הושלם.

מפה המציגה את האירועים במהלך הקרב בקיבוץ כרם שלום | צילום: דובר צה"ל
התחקיר נערך במשך יותר משנה וכלל שעות רבות של ראיונות ושיחות עם תושבי קיבוץ כרם שלום, כוחות הביטחון שפעלו בקיבוץ ביום זה, חברי כיתת הכוננות וחברי צוות החירום של הקיבוץ. חברי צוות התחקיר אספו גם הקלטות קשר של כוחות הביטחון, בחנו את התקשורת בין חברי הקיבוץ בהסכמתם וליקטו פרטי מידע מודיעיני משלים. בנוסף, הצוות ריכז סרטונים, תיעודים ממערך התצפיות ושחזורים של הלחימה בשטח.
נקבע כי חדירתם של אלפי מחבלים לעשרות מוקדים במקביל היא הגורם המרכזי שהקשה על הגעת כוחות הביטחון למוקדי הלחימה. סוגייה זו, שעולה בתחקירי קרבות נוספים ביישובים העוטף, נבחנה בתחקיר המטכ"לי.
ערב מתקפת הפתע, פעלה בגזרת כרם שלום סיירת נח"ל, שהוגדרה ככוח המגן המרכזי בגזרה. בשעה 06:29 חמאס פתח במכת אש מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, ובהם גם קיבוץ כרם שלום והמוצבים הצבאיים באזור. המחבלים חדרו לשטח ישראל על גבי כלי רכב ובאופן רגלי. תוך דקות ספורות, הגזרה הייתה תחת מתקפה מאורגנת שבה הגדוד הגזרתי היה מצוי בנחיתות מספרית משמעותית.
בתדריך של סגן מפקד הסיירת, רס"ן עידו ישראל שני ב-5:30 ברשת הקשר, הוא אמר את הערכת המצב הבאה: "קרקע ללא שינוי, אויב ללא שינוי. האחרון שאנחנו מכירים זה שני פרשים טורקיים (נגיעות בגדר של שני פלסטינים, י"א) מלפני יומיים. הכול כשיר, הכול תקין. חווה אדומה מ-197 ועד 203, נעלה את זה בהערכת מצב חטיבתית ונתקדם משם. זהו, שיהיה לנו המשך יום טוב".

נתוני הקרב בקיבוץ כרם שלום | צילום: דובר צה"ל
ציר הזמנים שנבחן על ידי צוות התחקיר:
שלב א׳: תחילת מתקפת האויב על הקיבוץ (משעה 06:29 עד 06:56)
בשעה 06:34, בעקבות התרעות צבע אדום, הוקפץ כוח ההגנה היישובית מסיירת נח"ל. לקראת השעה 06:40, רכבי חפ"ק מפקד הגזרה הגדודית, חפ"ק מפקד הגזרה הפלוגתית וחפ"ק מפקד פלוגת העתודה עשו את דרכם לקיבוץ כדי להגן עליו.
ב-06:42 התקבל דיווח ראשון על מחבלים שמתקרבים לגדר הגבול הסמוכה לקיבוץ. בעקבות כך, טנק התקדם אל עמדה שולטת ממזרח לקיבוץ והחל בירי לעבר המחבלים. מספר דקות לאחר מכן, הוקפצה כיתת הכוננות של הקיבוץ. בשעה 06:46 תצפיתניות וכוחות הגדוד הגזרתי זיהו כ-20 מחבלים סמוך לקיבוץ והוכרזה פקודת חדירה ודאית לקיבוץ. בשלב זה, שלושת רכבי החפ"ק החלו לסייר בתוך הקיבוץ ובסביבתו כדי לגבש תמונת מצב ולאתר מחבלים. באותה העת, מפקד הגזרה הגדודית הורה לשני החפ"קים הפלוגתיים להגן על הקיבוץ, יחד עם כיתת הכוננות וכוח הגנת היישובים, שהיה מוצב בקיבוץ באופן קבוע. בשעה 06:56 מפקד הגזרה הגדודית יצא לסייע לפלוגת סופה, שם נפל לוחם.
שלב ב׳: גל ההתקפה הראשון על הקיבוץ (משעה 06:56 עד השעה 09:33)
בשעה 07:00 החל הקרב הראשון על הקיבוץ. הוא נמשך כחצי שעה וכלל ארבעה מוקדי לחימה. ההיתקלות הראשונה הייתה היתקלות כוח החפ"ק של פלוגת כרם שלום ממערב לקיבוץ. הכוח נתקל בעשרות מחבלים שנעו על הציר ההיקפי, ובמקום התפתחו חילופי אש במהלכם נהרג אחד מהלוחמים ונפצעו מפקד ונהג החפ"ק.
כמה דקות לאחר מכן , רבש"ץ הקיבוץ, כוח ההגנה היישובי וחפ"ק פלוגת עתודה נתקלו במחבלים שניסו לחדור לדרום-מערב הקיבוץ. במקום התפתחו חילופי אש, במהלכם נפצעו מפקד החפ"ק ולוחם נוסף. הכוח הצליח לחסל מחבלים ולהדוף את התקפת המחבלים במוקד זה.
בשלב זה, מפקד גזרת פלוגת כרם שלום ניהל חילופי אש מול מחבלים רבים והזעיק את חפ"'ק העתודה על מנת לסייע לו. חפ"ק העתודה חילץ את לוחמי חפ"ק פלוגת כרם שלום לאחר שסיים את הקרב בעמדה הדרום-מערבית של הקיבוץ. ב-07:34 הוא עשה את דרכו למחנה אמיתי לצורך הבאת תגבורת ותחמושת, במטרה לחזור ללחימה בקיבוץ.
במקביל לקרבות שניהלו לוחמי הנח"ל, מחבלים החלו לחדור אל הקיבוץ דרך פרצה שיצרו בחומה ההיקפית שלו וירו לעבר בתי התושבים. תוך זמן קצר החלו חילופי אש בינם לבין חברי כיתת הכוננות שהגיעו למקום. הקרב הסתיים בשעה 07:30 לאחר חיסול שבעה מחבלים.
ב-08:30 הגיעו כמה מחבלים לאזור שבין שער הקיבוץ לבין העמדה הדרומית. הלוחמים ירו לעברם וחיסלו אותם. בעקבות הדיווח על הגעת המחבלים, העמדה תוגברה בשני לוחמים נוספים.
לאחר מכן, במשך כשעה לא הייתה לחימה עצימה בקיבוץ, והכוחות ביצעו בו סריקות ונפרשו באזור. בהמשך, בשני מקרים נוספים, לוחמי סיירת הנח"ל הבחינו במחבלים ליד הקיבוץ וירו לעברם, אך לא התפתח קרב.
שלב ג׳: גל ההתקפה השני על הקיבוץ והמשך הלחימה בו (משעה 09:33 עד 11:30):
בשעה 09:33 לערך, הוזעק כוח כיתת הכוננות למזרח הקיבוץ בעקבות זיהוי מחבלים באזור החווה הסולרית. הכוח נפרש מול החווה הסולארית והחלו חילופי אש, במהלכם חוסלו כמה מחבלים מבעד לגדרות הקיבוץ. במקביל, כמה מחבלים נעו דרך החווה הסולרית אל שער הקיבוץ. הלוחמים שהיו בעמדה ירו לעברם.
ב-10:10, כלי טיס של חיל האוויר הגיע לקיבוץ והחל לתקוף עשרות מחבלים באזור הלולים שממזרח לו, בחווה הסולרית ולאורך הציר המוביל אל גדר המערכת. התקיפות עצרו את מתקפת המחבלים על מזרח הקיבוץ וגרמו להם לסגת.
בשעה 10:25 חברי כיתת הכוננות הוזעקו אל בית משפחה בצפון-מערב הקיבוץ בעקבות דיווח על שמיעת קולות בערבית באזור הבית. לאחר מספר דקות, התברר כי המחבלים נמצאים בתוך הבית, כשהמשפחה נצורה בממ"ד. המחבלים פוצצו את דלת הממ"ד וכתוצאה מכך אב נפצע המשפחה נפצע באורח אנוש. במקביל לכך, מחבלים שהיו מחוץ לקיבוץ החלו לירות לעבר חברי כיתת הכוננות שהיו ליד הבית. חילופי אש התפתחו בין חברי כיתת הכוננות לבין שני המחבלים שהיו בבית המשפחה ולמחבלים שהיו מחוץ לקיבוץ. במהלך חילופי האש, נפגעו ונהרגו שני חברי כיתת הכוננות, ויצן ורזיאל ז"ל, שחתרו למגע. כיתת הכוננות חיסלה את שני המחבלים בכניסה לבית וחילצה את בני המשפחה. לאחר חילוץ המשפחה, חילופי האש נמשכו בין חברי כיתת הכוננות וחיילי הגנת היישוב מסיירת נח"ל לבין המחבלים שהיו מחוץ לקיבוץ. הכוחות בלמו את חדירת המחבלים לקיבוץ. במהלך הקרב הזה נפצע קשה חבר כיתת כוננות נוסף.
בשעה 11:15 חוליה של שישה מחבלים זוהתה על ידי תצפיתניות סמוך לגדר הקיבוץ, בפינה הצפונית-מערבית. למקום הכוונו שני כלי טיס שחיסלו כמה מחבלים וגרמו לשאר המחבלים לסגת. עד השעה 11:30 לערך נמשכו חילופי האש עם מחבלים מחוץ לחומת הקיבוץ, כאשר במקביל, כיתת הכוננות עסקה בחילוץ הפצועים שטופלו על ידי חובשים, בני הקיבוץ ורופא שהתארח בו.
שלב ד׳: הגעת כוחות נוספים לקיבוץ, טיהורו ופינוי התושבים (משעה 11:30 עד שעות הלילה המוקדמות ב- 8 באוקטובר)
בשעה 11:34 לערך, הגיע לשער הקיבוץ טנק שפרטל סביבו. כחצי שעה לאחר מכן, הטנק חבר אל כיתת הכוננות ונכנס לקיבוץ. ב-13:20 לערך, מפקד חטיבת פארן, רבש"ץ הקיבוץ וכוח התגבור מגדוד 450 חברו יחד. כרבע שעה לאחר מכן, נפרש בקיבוץ גדוד 450 שהגיע לתגבור וטיהר את הקיבוץ. בשעה 14:10 לערך, נורה מטח של ארבעה פצמ"רים לעבר הקיבוץ, ממנו נפל לוחם מגדוד 450 ונפצעו שניים נוספים. מספר דקות לאחר מכן זוהה מחבל שניסה לחדור ממערב לקיבוץ. כוח סיירת נח"ל ירה לעברו ולאחר מכן הטנק נטרל אותו. הפצועים פונו רק ב-14:30. בהמשך, מפקד פלוגת כפיר בגדוד 450 קיבל פיקוד על הקיבוץ. בערב הוכרז שהקיבוץ טוהר. פינוי התושבים מהקיבוץ נערך בלילה שבין 7 ל-8 באוקטובר. גם בשבוע שלאחר מכן נערכו כמה היתקלויות נוספות קרוב לקיבוץ.

הכוחות שלחמו בקרב בקיבוץ כרם שלום | צילום: דובר צה"ל
עיקרי מסקנות תחקיר הקרבות בקיבוץ:
1. צה"ל כשל בהגנה על מרחב גזרת כרם שלום והתושבים ששהו בו.
2. תפקוד המסגרות הצבאיות בגזרה – אוגדת עזה הוכרעה למשך מספר שעות. במקביל, מערכת הפיקוד והשליטה הגזרתית קרסה בעקבות נפילת מפקד החטיבה הדרומית. עקב כך, פעילות מפקדת החטיבה הדרומית ומפקדת הגדוד השתבשה ולא פעלה כראוי בשעות הראשונות למתקפה.
3. פיקוד ושליטה – בשעות הבוקר המוקדמות נפגעה שרשרת הפיקוד מרמת המחלקה ועד החטיבה הדרומית, מה שהוביל לקושי רב בהוצאת התקפות הנגד במרחב ולחוסר תיאום בהגנה על היישובים, כולל כרם שלום.
4. רוחב המתקפה - המתקפה בוצעה לכל רוחב גזרת אוגדת עזה, כשבגזרת כרם שלום לבדה האויב חדר דרך 11 פרצות בגדר. עובדה זו הקשתה על הכוחות להגיע ולהגן על היישובים.
5. התנהלות הכוחות –
א. כוחות סיירת נח"ל ובכללם כוח הטנקים, התצפיתניות, מפקדי החמ"ל הגדודי, חיל האוויר וחברי כיתת הכוננות של הקיבוץ פעלו לאורך היום בגבורה, אומץ לב ומקצועיות מול גלי התקפה של מחבלים. שני קצינים מסיירת נח"ל שנפצעו באורח בינוני במהלך הקרבות, אך סירבו להתפנות, המשיכו לעמוד כהגנה מול הפרצות בחומה.
ב. חוליית הפיקוד של סגן מפקד פלוגת כרם שלום וחוליית הפיקוד של סגן מפקד פלוגת העתודה הדפו את התקפת המחבלים המרכזית בדרום-מערב הקיבוץ בגל הראשון. לוחמי חוליות אלו לחמו באומץ לב, חתרו למגע וחלקם נהרגו ונפצעו בהגנה על הקיבוץ.
6. ניהול סדר הכוחות – החלטת סמג"ד 934 לרכז מאמץ וכוחות עתודה בהגנה על כרם שלום עיכבה את התקפת האויב על הקיבוץ וצמצמה את כמות המחבלים שחדרו בגל הראשון. החלטה זו צוינה לחיוב.
7. פיצול הקשב המבצעי – ההתקפה הקשה על מחנה אמיתי, שהחלה במקביל להתקפה על הקיבוץ, מנעה מפלוגת כרם שלום ומפלוגת העתודה לצאת להגנה על היישובים.
8. פעילות חיל האוויר – פעולות חיל האוויר, בדגש על מערך מסוקי הקרב, פגעו במחבלים רבים סביב הקיבוץ ובדרכי הגישה אליו, ובכך הפחיתו באופן משמעותי את הפגיעה בקיבוץ. עם זאת, סדר כוח חיל האוויר היה חסר ביחס להיקף ההתקפה, מאחר ומדובר בטייסות ביטחון השדה של פיקוד דרום. חיל האוויר תקף 22 פעמים בסביבת הקיבוץ. בפעם הראשונה היה זה ב-9:38 לסיכול מחבלים בין כרם שלום לחולית, ושלוש תקיפות דומות התבצעו בהמשך. החל מ-10:10 התבצעו 18 תקיפות בתוך הקיבוץ עצמו. את התקיפות בוצעו באמצעות שני מסוקי קרב מטייסות 113 ו-190 וכטב"ם מטייסת 5252.
9. צוות החירום היישובי – צוות החירום היישובי פעל בצורה אפקטיבית, סייע בפינוי פצועים וטיפולם, העביר הודעות על חללים וסייע בפינוי תושבי הקיבוץ. עם זאת, התחקיר מעלה כי היה על הצוות ליידע בזמן אמת את תושבי הקיבוץ על הימצאותם של המחבלים בו.
10. צוות התחקור ציין לשבח את פעילותם של הרבש"ץ, חברי כיתת הכוננות ולוחמי כוח הגנת היישוב מסיירת נח"ל שפעלו באומץ לב, חתרו למגע, פגעו באויב והדפו פעם אחר פעם גלי מחבלים. פעולתם מנעה פגיעה חמורה יותר ושיבשה את כוונת המחבלים לפגוע ולחטוף חברי קיבוץ. הגעת כיתת הכוננות לבית משפחת שינדלר מנעה פגיעה חמורה בבני המשפחה. התחקיר מציין שחברי כיתת הכוננות היו עם כוונות ברזל בנשקיהם, ולמרות זאת הם ביצעו אש אפקטיבית ממרחק של יותר ממאה מטרים. פעולות כיתת הכוננות באותו היום מהוות דוגמה ומופת להגנה על יישוב. הכשרת כיתת הכוננות נעשה על פי דרישות הצבא ותאמה לתרחיש ייחוס של מספר חדירות מצומצם. למרות שכיתת הכוננות לא נועדה להתמודד עם מאה מחבלים, היא נלחמה מולם בגבורה לאורך כל היום ובלמה אותם.
11. הרבש"ץ אליה בן שימול הוביל את הלחימה ופיקד על כל מה שהתרחש בקיבוץ, מהקרבות בזירות השונות בכרם שלום, החברת מסוקי קרב לתקיפת מחבלים ופינוי הפצועים החוצה, זאת בעיקר בשל הפגיעה הקשה בשרשרת הפיקוד בחטיבה הדרומית וסיירת הנח"ל.
12. צוות התחקור ציין שפעולות החובשים והרופא בקיבוץ תחת אש, ראויה לשבח והביאה להצלת חיי אדם.
13. התחקיר מציין שלושה קצינים של סיירת נח"ל שהיו בחמ"ל במוצב אמיתי, ותוך כדי שמחבלים כבשו חצי מהמוצב, הם סייעו לכוחות ברחבי הגזרה. קצינת מבצעים, קצין אש וקמ"ן ניהלו את הלחימה במשך 5 שעות, כולל החברת מסוקי קרב לכוחות.
התחקיר בוצע על ידי אלוף משנה איילון פרץ וסוכם על ידי מפקד פיקוד הדרום לשעבר, אלוף ירון פינקלמן.