במהלך ועידת ביטחון וטכנולוגיה של 'מקור ראשון' והמרכז האקדמי לב, ראיין חגי סגל את מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. במהלך הריאיון אמר אנגלמן: "בימים אלו אנחנו עוסקים בביקורת סביב מלחמת חרבות ברזל והשביעי באוקטובר, וגם בשורה של כשלים שקדמו וגם לאחר מכן. הביקורת שלנו הם על כלל הדרגים – דרג מדיני, צבאי ואזרחי".
אנגלמן התייחס גם לטבח המסיבה ברעים: "אנחנו כביקורת מדינה בודקים את כולם – הרשויות המקומיות, המשטרה, הצבא, מארגני המסיבה ועוד. הדו"ח הזה היה מוכן כבר לפני למעלה מחצי שנה וכתוצאה מהתנגדות של בית המשפט העליון והיועמ"שית, וגם של הצבא שמנע את ביקורת המדינה.
"הגענו לאחרונה לסיכום עם הרמטכ"ל הנכנס שהביקורת תחול גם בנושא כשלי הליבה בצבא, ואני מעריך שבזמן הקרוב הוא יושלם. אזרחי ישראל היו ראויים כבר מזמן לדו"ח. יש בו הרבה מאוד רכיבים שונים מהתחקיר הצה"לי שהתפרסם, הוא ישפוך אור על הרבה מאוד תהליכים נוספים כולל גורמים אחראיים בדרגים הגבוהים ביותר".
הכי מעניין

הרמטכ"ל אייל זמיר ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל
במענה לשאלתו של סגל אם הוא רומז שתחקירי צה"ל עושים הנחות לבכירי צה"ל ומערכת הביטחון ענה אנגלמן: "עובדתית התחקירים האלה חשובים ואני בעד כל גוף שבודק את עצמו, אבל זה לא מייתר ואפילו מחייב ביקורת נוקבת עצמאית על כלל הדרגים. כי התחקירים שמתפרסמים רובם נוגעים לדרגי השטח. אנחנו נבדוק מה קרה בשביעי לאוקטובר ובימים שקדמו לו. במה ראש הממשלה עסק, מה שר הביטחון, מה ראש השב"כ, מה הרמטכ"ל, ראש אמ"ן וחיל אוויר. אלו שאלות שראוי שאזרחי ישראל יקבלו תשובות בגינן.
"בתחקירים שצה"ל מפרסם הוא בודק קודם כל את עצמו. ביקורת המדינה עושה ביקורת על כולם, גם על דרג מדיני, גם על ממשקים, גם על משטרה ואחרים. גם על שב"כ והצבא והממשקים ביניהם. אנחנו מכוונים בעולם האחריות לדרגות הבכירות ביותר, כי הם אלה שצריכים לשאת באחריות".
אנגלמן התייחס לשיתוף הפעולה איתו ביחס לתחקירים וציין את הרמטכ"ל הנכנס אייל זמיר לטובה, והביע ביקורת על הפרקליטות הצבאית."חלק מהביקורת שלי כלפי הצבא וגורמים אחראיים שאמרו שכשלנו ואנחנו אחראיים, אבל כשביקורת המדינה אמרה שרוצה להתחיל לבדוק אמרו כן אבל לא אותנו. אני רוצה להביע הערכה לרמטכ"ל הנכנס שהפנים את זה וקבע שצה"ל יהיה פתוח לביקורת המדינה. אני מצפה מכל מי שאמרו כשלנו וגם מי שלא אמר, שישתף פעולה מלאה עם ביקורת המדינה. מי לא משתף פעולה? הסנגוריה הצבאית פנתה לא מזמן ואמרה שהיא לא חושבת שביקורת המדינה צריכה לעסוק. מבחינתנו כביקורת המדינה אנחנו רואים את הזכות של אזרחי ישראל לקבל תשובות".

הפרקליטה הצבאית הראשית, אלוף יפעת תומר ירושלמי | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90
אנגלמן התנה את הקמתה של ועדת חקירה ממלכתית בדו"ח שאותו הוא אמור להגיש: "בהתאם לחוק מבקר המדינה. משעה שמבקר המדינה הגיש דו"ח מיוחד, אז גם הוועדה לביקורת המדינה יכולה למנות ועדת חקירה ממלכתית. זו ועדה שהאופוזיציה עומדת בראשה. זו אולי הסיבה שהיחיד שפנה אליי מהמערכת הפוליטית היה מיקי לוי מיש עתיד. עכשיו הוא קצת מתהפך על עצמו, זה גורם לתהייה, אולי כי התחלנו גם לשאול את יו"ר המפלגה שלו שאלות".
כזכור, לפני מספר חודשים פורסם כי ראש האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר יאיר לפיד הודיע למשרד מבקר המדינה כי לא ייפגש יותר עם הצוות המנהל את בדיקת השבעה באוקטובר בטענה כי מדובר ב'מבקר מטעם' שמסייע לראש הממשלה בנימין נתניהו לחמוק מהקמת וועדת חקירה ממלכתית.

יאיר לפיד | צילום: אורן בן חקון
אנגלמן התייחס גם לכך ואמר על לפיד: "הוא לא כל כך שיתף פעולה. זה לא ראוי וגם כתבתי לו את זה. כל אדם שהיה בתפקיד, ודאי מי שהיה ראש הממשלה חייב לשתף פעולה עם הביקורת. צריך להבין את הסיטואציה- באים צוות ביקורת, שולחים שאלות מראש, באים לפגישה, ומקבלים הרצאה שאין אמון או יש אמון בביקורת המדינה. זה לא ראוי. כל גורם חייב לשתף פעולה עם ביקורת המדינה – מגדול ועד קטן. אנחנו נבדוק את כלל הגורמים.