השבוע, לראשונה, מימשו המפלגות החרדיות את איומם ביחס למשבר הקואליציוני בעקבות חוסר ההתקדמות בחקיקת חוק הגיוס. בש"ס וביהדות התורה החרימו את ההצבעות במליאת הכנסת ביום רביעי, ובעקבות כך נאלצה הקואליציה להסיר חוקים מסדר היום – החלטה שהתקבלה בשיחה בין יו"ר ש"ס, אריה דרעי, ליו"ר דגל התורה, משה גפני.
"החרדים הגיעו למצב של יאוש, ולא מפחידות אותם בחירות. כל עוד אדלשטיין לא יגיש נוסח לחוק – לא נצביע עם הממשלה", אמר בכיר ביהדות התורה. לדבריו, "נתניהו רוצה שהבחירות לא יתקיימו בסוף מושב הקיץ, אלא בסוף החורף, ולשם כך הוא חייב לעבור את מושב הקיץ. הוא מנסה לערבב את כולם, ולכן עשינו לו השבוע ברקס. אמרו לו בש"ס וביהדות התורה: לא יהיה לך מושב קיץ בלי חוק גיוס – תשכח מזה".
פגישת פיוס – בלי תוצאות ברורות
במאמץ להרגיע את המתיחות בקואליציה, נפגשו ביום רביעי ראש הממשלה בנימין נתניהו, יו"ר ש"ס אריה דרעי, ויו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין, בניסיון להגיע להבנות. באגודת ישראל מיהרו להבהיר כי הם אינם מחויבים להסכמות שעלו בפגישה, וגם בדגל התורה מתחילים לאבד את הסבלנות. ח"כ משה גפני, שלא הוזמן לפגישה עם נתניהו, אמר: "לא מעניין אותי פגישות. נמאס מהדיבורים. כשנתניהו יביא תוצאות – נדבר."
הכי מעניין
גורמים המעורים בפרטי הפגישה טוענים כי נרשמה התקדמות, כשדרעי הבין שאדלשטיין נחוש לקדם את החוק, אך לא מתכוון לזוז מהתנאים שהציב. כעת, דרעי יידרש לשכנע את חבריו ביהדות התורה להסכים למתווה – משימה שלא תהיה פשוטה.
בכיר ביהדות התורה התייחס לפגישה ואמר: "ביבי פישל. הוא היה בטוח שהוא זורק את המשבר על יולי אדלשטיין, וגילה שזה לא אפשרי. זה קשקוש שאדלשטיין הוא הבעיה – נתניהו הוא הבעיה. יש נעלם אחד גדול בכל הסיפור הזה: האם נתניהו בכלל רוצה להעביר את החוק? הוא תמיד מחזיק את הקלפים צמוד אליו. נכון שאדלשטיין במצוקה – הוא לא רוצה להיתפס כמי שהכשיר את המשך הפטור לתלמידי הישיבות, בגלל הלחץ מהמילואימניקים והכותרות. אבל לא ברור שנתניהו רוצה עכשיו עליהום ציבורי סביב העברת חוק הגיוס".
פיצול בדגל התורה: הרב לנדו מול הרב הירש
בגזרה הליטאית של דגל התורה קיימת מחלוקת בין שני המנהיגים – הרב דב לנדו והרב משה הלל הירש. הרב לנדו סבור שאם לא יועבר חוק בקרוב – יש לפרק את הממשלה. השבוע הוא שיגר מסר ברור במהלך נאום שנשא:
"רשויות המשפט מכבידות את עול גזרותיהם, ומאיימות לגייס את בני הישיבות חלילה – היו לא תהיה. הממשלה אינה פותרת את הדבר, וכל העת דעתנו נתונה עליו. איננו יכולים לעמוד מנגד, וכל הדרכים פתוחות בפנינו בנושא שהוא בבת עינינו וציפור נפשנו".
מנגד, הרב משה הלל הירש הסתייג. כשנשאל השבוע על ידי אחד מחברי הכנסת של דגל התורה אם הגיע הזמן "לשבור את הכלים", השיב: "זה לא הזמן לפרק את הממשלה, בזמן שעשרות אלפי חיילי מילואים קיבלו צווי גיוס. אפשר להטריד את עבודת הממשלה ולא להצביע, אך לא להפיל אותה".
ואכן, יהדות התורה החליטה להחרים את ההצבעות במליאה ביום רביעי. גורמים בלשכת ראש הממשלה טענו כי סוכם על מועד מוסכם להתקדמות בחוק עד חג השבועות, אך בבית הרב לנדו הבהירו כי הוא אינו מרוצה מהתנהלות הממשלה בנושא.
אגודת ישראל: "לא נוכל לשכנע את האדמו"רים"
גם בגזרה החסידית של אגודת ישראל מבינים שמדובר במשבר עמוק. "גם אם נגיע השבוע להבנות עם אדלשטיין על נוסח מוסכם, יהיה לנו קשה מאוד לקבל את אישור האדמו"רים", אמר ח"כ אגודת ישראל למקור ראשון, והוסיף כי "איזה אדמו"ר יסכים לחתום על הסכמה לשליחת אלפי צעירים חרדים לצה"ל? מי ייקח אחריות על כך שחלקם חלילה יורידו את הכיפה במהלך השירות?".
בתוך כך, תנועות וארגוני המילואים המייצגים מאות אלפי מילואמניקים ובני משפחותיהם, נפגשו השבוע עם יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, והתנגדו בנחרצות למתווה חוק הגיוס שפורסם בעקבות הפגישה הלילית עם אריה דרעי וראש הממשלה.
לאחר הפגישה נמסר מטעמם כי "בתום חצי שנה של דיונים בוועדת חוץ וביטחון במטרה להוביל לגיוס חרדים ולהקל על המשרתים, ובעת ש-60 אלף צווי 8 נשלחים לאנשי מילואים לחרף נפשם בלחימה בעזה, נראה שמקדמים 'מתווה כץ' מתרפס שכולו אחיזת עיניים ומשמעותו - לא יגויסו חרדים.
"אנו דורשים מראש הממשלה, ח"כ יולי אדלשטיין ומכל חברי הכנסת הציוניים, לעמוד לצד ציבור המשרתים ובני משפחותיהם ולצאת בהתנגדות גורפת למתווה שפורסם. אנחנו מודיעים באופן חד משמעי, החברה המשרתת לא תסכים לשמוע על 50% תוך 5 שנים, בזמן שהיא עושה מאות ימי מילואים".
בסוף ההודעה שפורסמה מטעם הארגונים 'שותפות לשירות', 'כתף אל כתף', 'מגן הדור', 'דור במיל'', 'תנועת המילואמניקים', 'פורום המילואמניקים הדתי' לאומי ו'אל הדגל' נמסר: "על הממשלה להגיש לרמטכ"ל שהוציא פקודה לשלוח צווים לכל חייבי הגיוס את כל הסיוע הנדרש כדי לוודא שהצווים ממומשים, בכלל זה אישור סנקציות משמעותיות על הפרט שבוחר להשתמט. חוק שמכשיר את ההשתמטות משרות צבאי ימוסס את הלכידות החברתית וירסק את בטחון המדינה וזאת לא נאפשר. העם היושב בציון צריך עכשיו חוק גיוס אחד ואחיד לכל בניו. עכשיו ולא עוד חמש שנים".