הצגת התחקיר המבצעי בנושא הקרב במרחב זיקים הושלמה וממצאיו הוצגו למשפחות השכולות ולחברי קהילת קיבוץ זיקים. התחקיר סוכם על ידי הרמטכ"ל לשעבר, רב-אלוף הרצי הלוי.
צוות התחקור קבע שצה"ל נכשל במשימת ההגנה על מרחב זיקים. כוחות היבשה, שלחמו על קו החוף, כשלו במשימתם ולא הצליחו לבלום את התקדמות המחבלים בחוף זיקים. לחימתם של כוחות חיל הים במרחב הימי מנעה את הגעת המחבלים לקצא"א ולאשקלון, וצמצמה את היקף המתקפה על החוף והקיבוץ. לחימת כיתת הכוננות של קיבוץ זיקים לקיבוץ, בנוסף לכוחות נוספים שפעלו במרחב, בלמה את חדירת המחבלים ובכך תרמה להצלת חייהם של תושבים רבים.
בהתקפה האכזרית על המרחב נרצחו 17 אזרחים בחוף זיקים ונפלו לוחם צה"ל ואיש שב"כ תוך חירוף נפשם בהגנה על המרחב.
הכי מעניין

ציר זמן של השתלשלות האירועים במהלך הקרב בבא"ח זיקים | צילום: דובר צה"ל
על פי ממצאי התחקיר, למרחב זיקים חדרו 38 מחבלים מהים על גבי שבע סירות, כאשר מרגע החדירה של הסירה הראשונה את הגבול הימי ועד להגעת הסירה השביעית עברו 16 דקות. בלחימה חוסלו 32 מהמחבלים - 22 מהם על ידי כוחות חיל הים בחוף זיקים, 14 במים טרם הגעתם לחוף, ו-8 אחרי פריקתם. 4 מחבלים חוסלו בסמוך לקיבוץ זיקים, 2 מחבלים חוסלו במש"א ארז ומחבל נוסף חוסל בדיונות מדרום לקצא"א. לאחר מסע הטבח ופינוי האזרחים הפצועים, חוסל מחבל אחד באזור סוכת המציל ושני מחבלים נוספים חוסלו במיגונית בגשר נחל שקמה.
התחקיר בוצע בראשות אלוף-משנה טל קוריצקי מפקד חטיבה 5, ובהשתתפות סגן-אלוף במיל' אלי פרוז, רב-סמל במיל' רן גוט וחברי צוות תחקור נוספים. התחקיר ארך מספר חודשים וכלל ראיונות ושיחות עם הכוחות הלוחמים, וחלק מן האזרחים ששהו בחוף, תחקור יומני המבצעים של הכוחות, ריכוז סרטוני חוזי, תיעודים מתצפיות, הקלטות ותמלולי קשר, קטעי וידאו ממצלמות החוף, תיעודים מטלפונים וצילומים אזרחיים, קטעי וידיאו, תמונות וחומרים מודיעיניים. זאת על מנת לגבש תמונת מצב בהירה של השתלשלות האירועים כפי שהייתה. נוכח הנסיבות הקשות והמורכבות, ייתכן ונפלו בתחקיר אי דיוקים וסביר להניח כי פרטים נוספים יתגלו בעתיד.
התחקיר הינו תחקיר מבצעי צבאי אשר מתמקד בהשתלשלות האירועים, ניהול הקרב והתנהלות הכוחות. התחקיר בחן את התפתחות הקרב הימי, הקרב ומסע ההרג בחוף זיקים וכן את הקרב בקרבת קיבוץ זיקים. כל אלה היו מוקדים מתוך עשרות מוקדי לחימה במתקפת הפתע בשבעה באוקטובר.

גרפיקה המציגה את נתוני הקרב בבא"ח זיקים | צילום: דובר צה"ל
ערב מתקפת הפתע פעלו בגזרה גדוד 77 של חטיבה 7 שהוא גדוד "יפתח" וכוחות החטיבה הצפונית. מרחב זיקים נמצא בגזרתה של אחת הפלוגות בגדוד 51 שהוגדרה כפלוגת החוף. בגבול הימי בגזרה המזרחית, פעלה דבורה וכלי שיט מסוג צרעה היה בכוננות יירוט בקצא"א. בגזרה המערבית, היה כלי שיט מסוג "צרעה" במשימת ההגנה על האסדות. כוחות חיל הים נוספים היו בגבול מצרים וכוחות עתודה בנמל אשדוד. בשעה 05:30 הגדוד ביצע "כוננות עם שחר", על פי הפקודות ובהתאם להערכת המצב שהייתה ידועה באותו הזמן, ולאחריה הוכרז על מצב שגרה, גם בכוחות היבשה וגם בכוחות חיל הים. בקיבוץ זיקים נכחה כיתת הכוננות שמנתה 14 לוחמים, ובקרב עצמו השתתפו 11 לוחמים מכוח ההגנה של הקיבוץ ותושבים נוספים מהקיבוץ.
ב-4:28 מפקד אוגדת עזה דאז, תא"ל אבי רוזנפלד התקשר למפקד בסיס אשדוד ואמר לו שיש תנועה סיגנטית חשודה בתוך רצועת עזה – הסימים שנדלקו, אך מאחר ויש חשש משריפת מקורות אומר לו שלא לעשות שום דבר חריג. מב"ס אשדוד פונה למפקד חיל הים שם גם מקבלים פקודה מאמ"ץ שלא לפעול במסגרת שמירה על מקורות. ב-5:43 חוזרים למב"ס אשדוד מאוגדת עזה ואומרים לו שאין כלום למעט תרגיל של חמאס ומחדדים לו שאין להזיז כוחות לעבר הגבול, שוב כדי לא לשרוף מקורות. הוא לא מקרב כוחות לגבול אך מעבה כוננות בבסיס עצמו.
ציר הזמנים כפי שנבנה ונבחן על ידי צוות התחקיר:
1 . הקרב הימי וחדירת המחבלים לחוף זיקים – 06:29-06:52
06:29 - ארגון הטרור חמאס פתח במכת אש מרצועת עזה לעבר יישובי הנגב המערבי, מרחב זיקים והמוצבים הצבאיים במרחב. המחבלים בגזרה זו חדרו לשטח הארץ דרך המרחב הימי על גבי שבע סירות ממונעות. תוך דקות ספורות הגזרה הייתה נתונה תחת מתקפה מאורגנת היטב.
06:30 - עם תחילת מטחי הרקטות לעבר העוטף, מפקד בסיס אשדוד, הבין שכל מה שאמרו לו במהלך הלילה היה שגוי, ופקד על כוחות העתודה להגיע מקצא״א ונמל אשדוד להגנה קדמית לכיוון הגבול הימי וערך את הכלים בהגנה קדמית לכיוון הגבול הימי.
06:34 - בקריות השליטה של חיל הים זיהו במערכות הגילוי של חיל הים מספר מטרות ימיות שנעו במהירות צפונה במרחק כקילומטר וחצי דרומית לגבול. שתי דקות לאחר מכן, בשעה 06:36 , סירת המחבלים הראשונה, ועליה ארבעה מחבלים, חצתה את הגבול הימי וחדרה למרחב הימי של מדינת ישראל. בשלב זה, הוכרז "פרש כחול" - חדירה ימית, על ידי חמ"ל חיל הים בבסיס אשדוד. במקביל, הכוחות בים שכבר היו בנקודה - קיבלו פקודה לאש חופשית לעבר כל מטרה חוצה ומיד פתחו באש לעבר סירת הגומי שחצתה את הגבול.
בשלב זה, הייתה הכרזה נוספת בתדר פלוגת החוף של פלוגה א' בגדוד 51, אך הכרזה זו לא הגיעה ללוחמים, מכיוון שהלוחם שהיה אחראי על החמ"ל עזב את המקום שלא היה ממוגן עם תחילת ירי הרקטות, והלך למרחב מוגן למשך תשע דקות, שלב קריטי מאוד בתחילת המתקפה.
06:39 - כלי שיט של חיל הים השמיד את סירת המחבלים הראשונה שחדרה למרחב הימי. מרגע חציית סירת האויב, הכוחות פתחו בירי לעבר סירה מספר 1. זמן יירוט כלי השיט של המחבלים ארך כשלוש דקות, זאת בשל מערכת בקרת ירי תקולה בספינת חיל הים, אשר דרשה ירי באופן ידני.
06:40 - סירת המחבלים השנייה, ועליה שלושה מחבלים, זיהתה את הפגיעה בסירה הראשונה, הסתובבה דרומה, והגיעה סמוך לקו הגבול ליד מטווחי בא"ח זיקים. במקביל באותה השעה, חמ"ל חיל הים בבסיס אשדוד עדכן את רבש"ץ קיבוץ זיקים על אודות חדירת מחבלים מהים על גבי סירות. עדכון זה אפשר לחברי כיתת הכוננות להיערך לקראת היתקלות אפשרית עם מחבלים.
06:42 לערך - כיתת הכוננות של קיבוץ זיקים התבקשה להגיע לחמ"ל. בפועל, מאחר והם היו מחומשים עם נשקיהם בבתים, הם לא הגיעו לחמ"ל אלא יצאו ישירות לכיוון עמדותיהם.
06:43 - הסירה השלישית, אשר עשתה את דרכה לכיוון אשקלון, הושמדה קילומטר צפונית לחוף זיקים, וממנה נפלו למים 7 מחבלים. במקביל, צוות הצרעה חיסל את המחבלים הנותרים במים מסירות 3 ו-1 .
06:44 - הגיע כוח כוננות של פלוגת החוף, המונה 7 לוחמים, לחוף זיקים. לאחר שהבין כי יתכן ומתקיימת פשיטה של מחבלים מהים. הכוח פרק מרכב הסוואנה והתקדם במהירות לכיוון חלקו הדרומי של החוף.
06:45 - סירה רביעית של מחבלים הגיעה לחלקו הצפוני של חוף זיקים וממנה ירדו 5 מחבלים. מספר שניות לאחר מכן, סירת המחבלים החמישית הגיעה חצי קילומטר צפונית מחוף זיקים, ועליה שישה מחבלים. כלי שיט של חיל הים פגע בה באופן חלקי, חיסל 3 מחבלים ושלושת המחבלים שנותרו עלו לחוף והתקדמו לכיוון הדיונות מדרום לקצא״א.

מפה המציגה את האירועים במהלך הקרב | צילום: דובר צה"ל
2. מסע ההרג בחוף זיקים – 06:45-07:04
כוח של שבעה לוחמי גולני מגדוד 51 "פלוגת החוף", הגיע לשטח חוף זיקים המוכרז, בהתאם לתרגולת המבצעית ולתרגילים המקדימים שבוצעו בחודשים שלפני המתקפה, כדקה לפני הגעת הסירה הראשונה למרחב הצפוני בחוף זיקים. הכוח פרק בצורה מהירה, ופנה מערבה מחניון החוף לכיוון סוכת המציל כשפני הכוח דרומה לעבר הגבול. באותו רגע הגיעה סירה מספר 4 עם המחבלים אליה ופרקו צפונית ללוחמים שלא הבחינו בהם. המחבלים רצחו שני אזרחים שהיו באחת הסככות ליד קו המים, ואז הלוחמים שמו לב אליהם.
הלוחם דביר לישה ז"ל פתח באש לעבר המחבלים אך בשל המרחק ביניהם, יותר ממאה מטרים זה לא השפיע על תנועתם. הכוח נע לעבר מבנה השירותים כדי להשתמש בו כמחסה ואיבדו קשר עין עם המחבלים. במקום לחתור למגע, הלוחמים נעו לכיוון החניון, במטרה לייצר קו ראייה ואש עם המחבלים, והשאירו את המיגונית והשירותים בהם היו רוב האזרחים ללא הגנה. במקביל, המחבלים נעו לעבר החניון, כשגם עכשיו התבצעו חילופי אש בין הכוח לבין המחבלים. כוח הלוחמים התפצל, כשחמישה מהם נעו דרומית לחנייה ועלו לנקודה גבוהה כדי לשלוט באש ובתצפית על המרחב, אך בשלב זה הכוח לא היה אפקטיבי יותר, והמחבלים הגיעו למרחב המיגונית והשירותים, שם רצחו שמונה אזרחים ולאחר מכן המשיכו לתאי השירותים, שם רצחו שבעה אזרחים שתפסו מחסה.
06:48 - סירת מחבלים נוספת (סירה מספר 6) הגיעה לחלק הדרומי של החוף, ושבעה מחבלים ירדו ממנה. ספינת חיל הים נוספת מסוג "צרעה", שהגיעה ממשימת הגנה על האסדה לאחר שהחלה את תנועתה בתחילת הקרב, הצטרפה למרחב וחיסלה שני מחבלים מתוך שבעה שירדו מסירה מספר 6. המחבלים חוסלו לאחר השתהות של דקה ועשר שניות, בעקבות בקשה של הספינה לאישור פתיחה באש על פי נהלי התיאום בין כוחות הים והיבשה, דבר שהוגדר בתחקיר כשגיאה. בשעה 06:51, בעקבות נתק בכוח החוף, ככל הנראה משום שרצה לחבור למפקדו, הלוחם דביר לישה ז"ל שהצטרף במש"א ארז לכוח הכוננות, רץ לכיוון השירותים ונהרג מירי המחבלים בסמוך להם.
06:52 - סירת המחבלים השביעית ועליה שישה מחבלים הגיעה לחוף למרגלות מש"א ארז. מתוכם כוחות חיל הים חיסלו ארבעה מהמחבלים, כאשר שני המחבלים שנותרו חדרו מאוחר יותר למש"א ארז וחוסלו על ידי כוחות פלוגת החוף.

גרפיקה המציגה את נתוני הקרב בבא"ח זיקים | צילום: דובר צה"ל
06:57 - לערך, 4 מחבלים גנבו את רכב הסוואנה של כוח גולני מהחוף ונסעו לעבר קיבוץ זיקים, ושישה מחבלים נוספים המשיכו רגלית מספר דקות לפני כן לכיוון קיבוץ זיקים דרך נחל שקמה. בשלב זה ניתנה התראה נוספת לרבש"ץ זיקים על ידי חמ"ל חיל הים באשדוד, בנוגע לרכב עם מחבלים שעושה את דרכו לקיבוץ.
מספר דקות לאחר מכן, עצרו המחבלים בגשר נחל שקמה, פרקו מהסוואנה וסרקו את המיגונית במרחב. בשעה 07:02, חזרו המחבלים לכלי הרכב והתקדמו לכיוון הקיבוץ.
במקביל לחדירה לשטח מדינת ישראל דרך הים, פעלה פלוגת החוף למניעת ניסיונות חדירה מחמישה נתיבים נוספים, כאשר מתוכם היא הצליחה למנוע חדירה משני נתיבים בגדר.
3 . הקרב על קיבוץ זיקים – 07:04-09:00
לוחמי כיתת הכוננות של הקיבוץ התמקמו בעמדות בקיבוץ ונערכו להגעת המחבלים, זאת לאחר שחמ"ל חיל הים עדכן את רבש"ץ זיקים על זיהוי חדירת המחבלים.
7:04 - עם הגעתה של הסוואנה בסמוך לקיבוץ זיקים ועליה 4 מחבלים, לוחם כיתת הכוננות זיהה נשק אר פי ג'י מתוך הסוואנה שיצאה מהחוף והגיעה לגדר הקיבוץ ופתח בירי לכיוונה. בכך הוא בלם את כניסת המחבלים לקיבוץ. במקביל, מספר מחבלים שיצאו רגלית מהחוף חברו לארבעת המחבלים על גבי הסוואנה. בשלב זה היו בין 6 ל- 10 מחבלים בסמוך לקיבוץ זיקים. חלק מהמחבלים התמקמו מזרחית לכביש ונוספים התמקמו מערבית לכביש תוך שלוחמי כיתת הכוננות ניהלו קרב מולם.
07:05 לערך - הרבש"ץ ושני לוחמי כיתת כוננות נוספים הגיעו להילחם במחבלים.
07:20-07:05 - כיתת הכוננות ניהלה קרב בלימה מול המחבלים.
07:20 לערך - מ"פ א' של גדוד 51 שהיה בביתו, הגיע לגזרה, עצר את רכבו ליד אחת מעמדות כיתת הכוננות, הצטרף ללוחמים ופתח באש אל עבר המחבלים שהתמקמו מערבית לכביש.
8:10-7:20 לערך - מפקד פלוגת החוף וכיתת הכוננות ניהלו קרב בלימה במהלכו ככל הנראה חוסלו שני מחבלים.
במהלך הקרב, המחבלים השליכו מספר רימונים לעבר כיתת הכוננות, כאשר אחד מהם פגע סמוך לעמדה ושני לוחמים נפצעו ופונו לאחור.
08:20 לערך - איש שב"כ שנסע על הכביש לכיוון מוצב "יפתח"הגיע למרחב. הוא פרק מרכבו על מנת להילחם במחבלים, זוהה על ידם ונהרג בקרב. שני מחבלים עלו על רכבו, ונסעו חזרה לכיוון החוף. הערכה היא כי בשלב זה המחבלים ויתרו על ניסיון החדירה לקיבוץ. בשלב זה, חלפו שני רכבים אזרחיים על הכביש, המחבלים פתחו לעברם באש ושלושה אזרחים נפצעו קל.
8:45 - כוח מגלן הגיע לקיבוץ שם חבר למפקדו, בן הקיבוץ, וביחד הם התקדמו לכיוון מרחב הלחימה. במקביל, כיתת הכוננות פגעה בשני מחבלים שנותרו וכוח מגלן שאיגף את המחבלים חיסלו אותם. לאחר סריקת המרחב המשיכו לוחמי מגלן לבא"ח זיקים שם סייעו לטיהורו. במהלך הקרב, כיתת הכוננות וכוח מגלן חיסלו ארבעה מחבלים ויתר המחבלים נסוגו. קרב זה מנע כליל את חדירת המחבלים לתוך שטח הקיבוץ.
4 . טיהור המרחב - 12:30-23:00
לאחר חיסול המחבלים במרחב החוף, בשעה 12:30 החל שלב פינוי הפצועים על ידי כוח צנחנים, שמשם התבקש להגיע ללחימה בכפר עזה. בשעה 14:30 לערך, פונו הנרצחים בסככות ובשירותים בחוף על ידי אל"מ במיל' ארז אשל יחד עם תלמידו מהמכינה הקדם צבאית שהגיעו ביוזמתם. בשעה 23:00 התפנו תושבי הקיבוץ, ואבטחת הקיבוץ תוגברה על ידי פלוגה מבא"ח צנחנים. במהלך הסריקות לאחר הקרב כוחות החטיבה הצפונית פינו את גופות הנרצחים מהחוף אך החמיצו את הגופות שהיו במיגונית. אלה פונו באיחור ניכר רק שבוע לאחר מכן ב-13 באוקטובר.
עיקרי מסקנות תחקיר הקרב במרחב זיקים:
א. פגיעה במערכת הפיקוד ושליטה של כוחות היבשה – בדקות הראשונות נפגעה קשות מערכת הפיקוד והשליטה הפלוגתית, הגדודית, החטיבתית והאוגדתית, הדבר הקשה מאוד על גיבוש תמונת המצב. כוחות ההגנה, העתודה ומפקדי הגזרות רותקו לחזית בשלב מוקדם של הלחימה, והגזרה הייתה חסרה במפקדים.
ב. סדר ופעולת כוחות היבשה - כיתת הכוננות של פלוגה א' מגדוד 51 של גולני שהה תשע דקות במש"א ארז במרחב מוגן ובשעה 06:41 יצא לכיוון חוף זיקים, עקב פער בתמונת המצב באותו הזמן. הלוחמים פעלו על פי תרגולת לאור ההבנה שמתרחשת פשיטה ימית. צוות התחקור ציין כי סדר הכוחות הצבאי שפעל בחוף זיקים היה מספק, תאם את צרכי המשימה ויכול היה לנטרל לחלוטין את המחבלים שפרקו מהסירה הרביעית, כפי שהיה מצופה מהם. בפועל, "הכוח לא פעל בחירוף נפש לחצוץ בין המחבלים לאזרחים שהסתתרו בחוף. הכוח לא חתר למגע וכשל במילוי תפקידו. פעולתם הייתה ללא אפקט ממשי, ולא השפיעה על אופן פעולת המחבלים", נקבע בתחקיר. בשעה 06:43 נשלח טנק של פלוגת יפתח על מנת לסייע בקרב ופעולתו חסמה את הפשיטה הקרקעית לכיוון נתיב העשרה ומחנה יפתח. כוחות התגבור שהגיעו למרחב החוף לאחר הקרב וחיסול המחבלים, סייעו בשלב פינוי הפצועים וסריקות במרחב. בתחקיר מצויין כי כוחות גזרת יפתח וכוחות חיל הים ביצעו תרגולים משותפים על בסיס יומי, כשבשלושה חודשים שקדמו ל-7 באוקטובר, התבצעו 46 תרגילים משותפים.
ג. מנגנון העדכון בין בסיס אשדוד לרבש"ץ קיבוץ זיקים - על פי ממצאי התחקיר, שיחת העדכון שהתקיימה בשעה 06:40 בין חמ"ל חיל הים באשדוד לבין רבש"ץ קיבוץ זיקים אודות חדירת מחבלים מהים לעבר חוף זיקים, והקשר הישיר בין רבש"ץ הקיבוץ לכוחות בסיס אשדוד של חיל הים, הם אלה שאפשרו לכיתת הכוננות היערכות מוקדמת של כ-23 דקות לפני ההתקלות עם המחבלים. הערכות לוחמי כיתת הכוננות וחתירתם למגע הם אלה שהביאו לבלימת חדירת המחבלים לקיבוץ ובכך הצילו את חיי תושבי הקיבוץ. חברי כיתת הכוננות היו מצויידים בנשקים ארוכים בבתיהם יחד עם ציוד לחימה מלא – קסדות ווסטים קרמיים ולחלקם גם מכשירי מוטורלה. מכשיר הקשר שהי ברשותם נלקח על ידי צה"ל מספר חודשים קודם לכן.
ד. צוות התחקור ציין כי הפער בפינוי האזרחים הנרצחים מהמיגונית במשך שבעה ימים הינה תקלה חמורה שנבעה מריבוי אירועים במרחב, ונעשתה בצורה לא שיטתית על ידי החטיבה הצפונית.
ה. ממצאי התחקיר עולה כי חוף זיקים וקיבוץ זיקים היו יעדי פשיטה מוגדרים כחלק מפשיטות חמאס בשבעה באוקטובר. הפשיטה דרך התווך הימי תוכננה היטב על ידי המחבלים.
ו. למרות המתקפה הימית הנרחבת של הכוח הימי של חמאס והכישלון בהגנה על האזרחים בחוף, המערכת המבצעית של זירת אשדוד בחיל הים הצליחה לשמור על תפקוד מלא, זאת נוכח פגיעה והוצאה משימוש של מערכת "הרואה יורה" על גבי המכשול הימי וחלק מהמכ"מים והתצפיות שהשפיעו על יכול הפעלת כלל המאמצים, בתוכם: גיבוש תמונת מצב עדכנית, הפעלת הכוחות בשטח, פיקוד ושליטה. כוחות בסיס אשדוד של חיל הים המשיכו במהלך היממה בחיסול עשרות מחבלים בסיוע לכוחות היבשה.
ז. במשך 40 שעות, מ-6:40 בשבעה באוקטובר ועד השעה 22:00 למחרת, לא היה כל קשר בין זירת אשדוד של חיל הים לחטיבה הצפונית ואוגדת עזה. גם הכוח של גולני שהגיע לחוף היה עם מכשיר קשר תקול וללא משיב מיקום לכל אורך היום.
ח. כלי שיט של חיל הים, אשר הגיע לקרב ממשימת הגנה על האסדה, המתין כדקה לאישור פתיחה באש על פי נהלי תיאום הפעלת אש בין כוחות הים ליבשה, במטרה להימנע מירי דו צדדי. החלטה זו הייתה שגיאה אשר אפשרה לחמישה מתוך שבעה מחבלים, מסירה מספר 6 , לחבור לחמישה מחבלים מסירה מספר 4 ובכך התאפשרה חדירתם לחוף זיקים.
ט. חוף זיקים לא הוגדר כנכס חיוני על ידי החטיבה והאוגדה, זאת למרות מספר האזרחים הגבוה שנמצא בו בסופי שבוע, דבר שהשפיע על גודל הסד"כ והמשאבים שהוקצו למקום.
לקחים והמלצות עיקריים:
1. ארגון המרחב הימי באופן כזה שיתאפשר מרחב אבטחה יעיל – איסור על דיג וכניסה יותר מקילומטר מהגבול ולא רק בקו הגדר.
2. יכולת כריזה והתרעה במקומות ציבוריים בדומה לחוף זיקים – התרעה מפורשת לאנשים בחוף שהייתה קוראת להם לנסוע במהירות מהמקום, הייתה מונעת את האסון.
3. העתקת חמ"ל מש"א ארז למרחב מוגן כדי למנוע מצב בו הוא ננטש כשיש ירי פצמ"רים.
4. הקמת כוח קרקעי קבוע בתפר ים-יבשה, עם יכולות מותאמות שמתמחה בשת"פ עם כוחות חיל הים.