איראן האשימה היום (שני) את ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, בניסיון להכתיב את מדיניות ארצות הברית במשא ומתן, לאחר שקרא לפירוק מוחלט של תוכנית הגרעין של טהרן וכן קרא לכלול את פירוק יכולות הטילים הבליסטיים שלה בכל הסכם. "מה שמדהים הוא עד כמה בוטה נתניהו כעת כשהוא מכתיב לנשיא טראמפ מה הוא יכול או לא יכול לעשות בשיחות הדיפלומטיות שלו עם איראן", אמר שר החוץ עבאס עראקצ'י בפוסט שפרסם ב-X.
אתמול אמר נתניהו כי כל עסקה אמיתית בין איראן לארצות הברית תהיה כזו "שתפסיק את יכולתה של איראן להעשיר אורניום לנשק גרעיני" ו"תמנע את פיתוח הטילים הבליסטיים". ההערות הללו הגיעו יום אחד לאחר שמשלחות מאיראן ומארצות הברית נפגשו בעומאן לסבב שלישי של שיחות רמות דרג על תוכנית הגרעין של טהרן, כאשר שני הצדדים דיווחו על התקדמות.

הכור הגרעיני האיראני בבושהר. | צילום: איי.פי
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ שלח מכתב במרץ למנהיג העליון של איראן, האייתולה עלי ח'אמנאי, שבו קרא לקיים שיחות והזהיר מפני פעולה צבאית אפשרית אם איראן תסרב. מאז שחזר לתפקידו בינואר, החיה טראמפ את קמפיין "הלחץ המקסימלי" שלו, תוך שהוא מאמץ את גישתו מהקדנציה הראשונה, אז נסוג מהסכם הגרעין ההיסטורי של 2015 עם איראן.
הכי מעניין
השיחות החלו ב-12 באפריל, כאשר טהרן מתעקשת שעליהן להתמקד אך ורק בסוגיית הגרעין ובהסרת הסנקציות. משמרות המהפכה האיסלאמית של איראן הצהירו כי היכולות הצבאיות של המדינה אינן עומדות לדיון במסגרת השיחות. השפעתה האזורית של טהרן ויכולותיה בתחום הטילים, אשר זכו לביקורת ממושכת מצד ממשלות מערביות, נחשבים ל"קו אדום" בשיחות, כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית IRNA. טהרן תומכת ב"ציר ההתנגדות", רשת של מליציות חמושות המתנגדות לישראל, כולל המורדים החות'ים בתימן, חיזבאללה בלבנון, חמאס ברצועת עזה וקבוצות שיעיות חמושות בעיראק.

שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י נפגש עם סגן ראש הממשלה האיטלקי אנטוניו טז'אני, כחלק משיחות הגרעין ברומא. | צילום: EPA
"הפנטזיה של ישראל כאילו היא יכולה להכתיב מה איראן תעשה או לא תעשה מנותקת כל כך מהמציאות עד שאין טעם להגיב עליה", אמר עראקצ'י. הוא ציין כי איראן הצליחה לסכל "כל ניסיון מצד גורמים חיצוניים עוינים לחבל במדיניות החוץ שלה או להכתיב לה את דרכה". "נותר לנו רק לקוות שעמיתינו האמריקנים יגלו נחישות דומה", הוסיף.
מדינות מערביות, כולל ארצות הברית, מאשימות זה זמן רב את איראן בשאיפה להשיג נשק גרעיני – טענה שאיראן דוחה בעקביות, תוך שהיא מתעקשת שתוכניתה נועדה למטרות אזרחיות ושלום בלבד.