כדי למנוע רדיפה בחו"ל: מצטייני צה"ל יצולמו מהגב ופרטי שירותם לא ייחשפו

מחלקת הדין הבינלאומי בצה"ל חידדה סדרת נהלים שגובשו בשנה האחרונה ללוחמים בקרבות, בעקבות סדרת תקריות של רדיפה אחריהם במהלך טיולים ונסיעות במדינות זרות

כוחות צוות הקרב של חטיבת 188 במסדרון מורג ברפיח | דו"צ

כוחות צוות הקרב של חטיבת 188 במסדרון מורג ברפיח | צילום: דו"צ

תוכן השמע עדיין בהכנה...

המצטיינים יצולמו מהגב, לא יעמדו על הבמה, ולא ייחשפו פרטים מדויקים על יחידותיהם: מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית מסרה הנחיות להשתתפותם של חיילי צה"ל בטקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ובאירועי יום העצמאות, כדי למנוע מלוחמים להסתבך בצרות משפטיות בחו"ל.

ההנחיה נובעת מאירועים שקרו בתחילת השנה, לאחר שהרמטכ"ל דאז, רא"ל הרצי הלוי, כינס ישיבה דחופה לדיון ברדיפת לוחמי צה"ל ברחבי העולם והגשת תלונות ותביעות נגדם – מגמה שהלכה והתחזקה באותה העת. הפרטים האישיים של החיילים, שנחשפו בכלי התקשורת וברשתות, הקלו על החתירה להגשת צווי מעצר נגדם. חיילים ששוחררו משירות, למשל, נסעו לטיול הגדול בחו"ל רק כדי לנוח ולשחרר מתחים, אך נקראו למעצר ולחקירה מיד עם נחיתתם. בכמה הזדמנויות הצליחה ישראל למנוע תקריות כאלה רק ברגע האחרון, בעקבות לחץ שהפעילה על הממשלות הזרות.

כדי למנוע מקרים כאלה הורה הלוי לטשטש את פניהם של חיילים בסדיר ובמילואים עד דרגת אלוף־משנה המופיעים בראיונות בתקשורת, בדומה לנוהלי החשיפה של טייסים וחיילים ביחידות מסווגות, ולהציגם בשמם הפרטי בלבד ואפילו רק באות הראשונה של שמם. עד אז לא הוטלו מגבלות על חיילים בתקשורת, גם לא בנוגע לחשיפת שמות, פנים או דרגות.

הכי מעניין

חיילים בג'באליה. | דובר צה"ל

חיילים בג'באליה. | צילום: דובר צה"ל

תחילה נתפסו ההנחיות החדשות כ"קיצוניות", ואף ספגו ביקורת. חיילים צולמו מהגב, הם עטו מסכות סקי, פניהם עברו עריכה בתוכנות גרפיות ושמותיהם הוצגו באות פותחת בלבד. אפילו קצינים בכירים, מפקדי גדודים וחטיבות, שפרטיהם מופצים ברחבי הרשת, נכנסו תחת ההגדרה הזאת.

בעקבות הביקורת מותנו הנהלים החדשים, ויושמו רק על חיילים לוחמים שפעלו באזורי הקרבות. קצינים בכירים הורשו להתראיין בשמם המלא ובפנים גלויות, וכך גם חיילים שאינם משרתים בתפקידי לחימה או כאלה שסיפורם האישי לא קשור למלחמה עצמה.

הרמטכ"ל הנכנס, רא"ל אייל זמיר, לא עסק בסוגיה ולא ביקש לשנות את הנהלים. אך לקראת יום הזיכרון והטקסים הרבים שמועברים בשידור חי, שחיילים ולוחמים עומדים בהם במשמר הכבוד, נאלץ צה"ל להידרש בשנית לחידוד הנהלים.

דובר צה"ל, הפרקליטות הצבאית ומערך ביטחון המידע בצה"ל קיימו עבודת מטה נרחבת בנושא, ובסופה הוחלט לחדד לכל מערכי הדוברות – משרד הביטחון, יד ושם, מרכז ההסברה של מערך הטקסים ובית הנשיא – את הנהלים שישמרו על חירותם וכבודם של חיילי צה"ל.

למשל, הוחלט כי עמדות השידור החי ימוקמו בזווית צדדית, שלא תאפשר לזהות את פני החיילים, ודובר צה"ל ישלח נציגים שיאיישו את העמדות ויעמדו על קיום הנהלים. ההנחיה רלוונטית בעיקר למשמרות כבוד בטקסים, וכדי להימנע מאי נעימויות תינתן עדיפות להצבת חיילים עורפיים במשמר הכבוד – מה שייתר את נוהלי הביטחון, ויאפשר צילום מלא של החיילים, בדומה למה שנעשה בטקס ערב יום השואה ביד ושם.

אפשרות אחרת היא להציב דגלנים מיחידות עורפיות בחזית משמרות הכבוד, ואת הלוחמים לדחוק לאחור. הנוהל הזה יאפשר ללוחמים להשתתף בטקסים, ובמקביל נובע מהבנה ש"אי אפשר לשלוט על ניהול הרשתות החברתיות של אזרחים בטקסים", כדברי גורמים בצבא, "אלא רק לנהל את מה שמשודר בערוצי התקשורת המרכזיים".

הנחיה אחרת נוגעת למקומות הישיבה של חיילים מצטיינים בטקס בבית הנשיא בבוקר יום העצמאות. בניגוד לעבר, החיילים לא ישבו על הבמה אלא ימוקמו בקהל, במושבים צדדיים. התקשורת תצלם רק את הנואמים, ולא את הקהל. המצטיינים שיעלו לבמה לקבל את התעודות ואותות ההצטיינות ייקראו בשמם הפרטי ובציון החטיבה שלהם, ללא פירוט. כשיעלו לבמה, כלי התקשורת לא ישדרו את הטקס אלא ראיונות אישיים עם חלק מהמצטיינים, שכרבע מהם שירתו ביחידות עורפיות או נפצעו בקרבות, ואפשר לגלות את פניהם.

עוד הוחלט כי הראיונות יתקיימו ללא בני המשפחה ובלי פרטים אישיים נוספים, כגון מקום המגורים, במטרה לא לחשוף את זהות החיילים.