רובוט חמוש במספריים ודחפור על שלט: הטכנולוגיות שפותחו במהלך הלחימה

מהנדסים ולוחמים משתפים פעולה בזמן אמת: מהפעלת אמצעים רובוטיים לניקוי זירות ועד יכולת לחתוך חוטים ממולכדים – כך נבנית רשת של הגנה חכמה לפני כל תמרון קרקעי

רובוט של צה"ל | דובר צה"ל

רובוט של צה"ל | צילום: דובר צה"ל

תוכן השמע עדיין בהכנה...

במסגרת מבצע "עוז וחרב", נחשפות טכנולוגיות חדשניות שמטרתן לסלול דרך בטוחה ללוחמים – עוד לפני שהם נכנסים לשטח האויב. בין הכלים שפועלים כבר בשטח: דחפורים לא מאוישים, רובוטים נשלטים מרחוק ואמצעי ניטרול חכמים שמאפשרים להרחיק את הסכנה מהכוחות הלוחמים. מאחורי הקלעים, אנשי טכנולוגיה והנדסה צבאית מתאימים פתרונות לצרכים מבצעיים משתנים – לעיתים תוך ימים ספורים בלבד.

"פיתחנו שיטות להפעלת אמצעים מרחוק, בהתאם להערכות המבצעיות. כך אנחנו מקבלים אזור יותר בטוח לקראת הפעילות", אמר רס"ן י', קצין ההנדסה של חטיבת המילואים "ירושלים", לאתר דובר צה"ל.

אחד האמצעים שהופעלו בחודשים האחרונים הוא דחפור בלתי מאויש, נשלט מרחוק, שתכליתו היא לנטרל מטענים - מבלי לסכן ישירות את המפעיל. הוא נוסע, מזהה מוקשים, ובאמצעות פיצוץ מבוקר מונע את יכולתם לפגוע בכוחותינו. מדובר בגרסה משודרגת של הפנדה.

הכי מעניין

רובוט מסוג פנדה | דובר צה"ל

רובוט מסוג פנדה | צילום: דובר צה"ל

"הדחפור הזה פועל כבר מתחילת המלחמה, בעיקר להתמודדות עם איומים תת־קרקעיים כמו מנהרות", מסביר גם סגן צ', קצין המודיעין החטיבתי, "אבל ככל שהזמן עבר והבנו לעומק את מאפייני הלחימה, ראינו שהוא אפקטיבי גם על פני האדמה. היום הוא חלק בלתי נפרד מההכנות לתמרון קרקעי".

 לצד כלים הנדסיים כבדים, נכנסו לשימוש גם פתרונות מדויקים יותר. דוגמה לכך היא רובוט הנשלט מרחוק בג'ויסטיק. יחד עם היכולת לנטרל מטענים ממרחק בטוח, הוא מסוגל לבצע פעולות עדינות, כמו חיתוך חוטים.

"הייחודיות שלו היא זוג מספריים קטנים שמוטמעים בו. למרות שהמפעיל נמצא הרחק מהזירה, התחושה היא שהוא ממש שם, חותך בעצמו את הכבלים", מתאר רס"ם מ', מנחה טכני רובוטיקה בחטיבה הטכנולוגית ליבשה. "בזכות הפשטות של הרובוט, אנחנו יכולים להכשיר במהירות גם לוחמים שנכנסים לתקופת מילואים קצרה להשתמש בו".

רובוט טאלון | דובר צה"ל

רובוט טאלון | צילום: דובר צה"ל

"הפעילות שלנו השתנתה בסבב הנוכחי", מציין קצין המודיעין, "חזרת אוכלוסייה אזרחית לאזורים בהם אנו נלחמים, הביאה גם התמודדות מול מכשולים שהטמינו שם מחבלי חמאס מבעוד מועד".

כל הדוברים הדגישו את חשיבות התאמת הפתרונות ההנדסיים לצרכים המבצעיים שמשתנים ללא הרף. רס"ם מ' מבהיר: "אנחנו קשובים לכוחות בשטח, ומפתחים את הכלים בהתאם לדרישות. המטרה שלנו היא לתרגם את מה שצריכים הלוחמים לפתרון ישים - תוך ימים ספורים".