תחקיר הירי בשיירת האמבולנסים ברפיח: "לא בזדון, אך נפלו שגיאות"

מהתחקיר עלה כי לא נמצאו כל ראיות לכפיתה של הרוגים טרם הירי או לאחריו, או ראיות להוצאה להורג. אלו שמועות ועלילות דם נגד חיילי צה“ל

תוכן השמע עדיין בהכנה...

פעילות אוגדה 162 ברפיח. | דובר צה"ל

פעילות אוגדה 162 ברפיח. | צילום: דובר צה"ל

צה"ל פרסם היום (א') את מסקנות התחקיר המטכ"לי בנוגע לאירוע הירי על שיירת אמבולנסים ברצועת עזה, בשכונת תל סולטאן ב-23 במרץ 2025, שבו נהרגו 15 עזתים, בהם שישה פעילי חמאס, כפי שהתברר בדיעבד. התחקיר, בראשות אלוף במיל' יואב הר אבן, ראש מנגנון התחקור המטכ"לי, קבע כי לא הייתה כוונת זדון או פעולה לא מוסרית, אך התגלו שגיאות מבצעיות חמורות, כולל ירי בניגוד לפקודות וטיפול לא תקין בזירה לאחר האירוע.

ממסקנות התחקיר עולה כי האירוע מתרחש בזירת לחימה, עוינת ומסוכנת, תחת איום מרחבי שנשקף לכוחות הפועלים בשטח. ברקע האירוע מצוי האתגר והאחריות לכבד ולהגן על כוחות רפואה המבצעים את תפקידם, לצד הניסיון המבצעי שהוכיח פעמים רבות כי חמאס משתמש בתשתיות אלה לטרור, לרבות שימוש באמבולנסים להעברת מחבלים ואמצעי לחימה כפרקטיקות בלחימה.

כמו כן, מהתחקיר עלה כי לא נמצאו כל ראיות לכפיתה של הרוגים טרם הירי או לאחריו, או ראיות להוצאה להורג. אלו שמועות ועלילות דם נגד חיילי צה“ל. בליל האירוע, 23 במרץ 2025, הכוח היה מצוי במשימה חשובה וערכית, במארב שמטרתו פגיעה במחבלים. במהלך הפעילות בכללותה, רכבים ואמבולנסים נעו בציר ללא הפרעה, והכוח אף עצר שני הולכי רגל. הדבר מלמד כי הכוחות לא ביצעו ירי חסר הבחנה, אלא היו דרוכים לפעול למצב בו יזהו איום ממשי שישקף לעברם.

הכי מעניין

השתלשלות האירועים

ב-23 במרץ פעלו כוחות אוגדה 143, חטיבה 14, סיירת גולני וסיירת גבעתי לכיתור שכונת תל סולטאן ולפינוי אוכלוסייה. כוח מסיירת גולני, המונה 24 לוחמים, הקים מארב סמוך לשעה 03:00 לפגיעה במחבלים. בשעה 03:57 זיהה הכוח רכב שזוהה בטעות כרכב משטרה של חמאס, בשל העובדה שבסמוך לאזור הוקם מחסום שלהם. הכוח ירה לעבר הרכב, לאחר אירוע זה הכוח נדרך למול האפשרות של נוכחות אויב נוספת.

בהמשך, בשעה 05:06, תצפית דיווחה לכוח על חמישה רכבים שנעים לעברם במהירות גבוהה, עוצרים כ-20 מטרים מהכוח ופורקים מהרכבים במהירות. הכוח בפיקוד סגן מפקד סיירת גולני, העריך כי מדובר בכלי רכב המשמשים את כוחות חמאס, אשר הגיעו לסייע לנוסעי הרכב הראשון, ולנוכח תחושת איום מוחשית, החליט לפתוח באש. מפקד הכוח לא זיהה תחילה כי מדובר באמבולנסים, בשל שדה ראייה מוגבל בשעות לילה. רק בעת הסריקות שהכוח ביצע בדיעבד, התברר שמדובר היה בצוותי הצלה.

באירוע השלישי, כרבע שעה לאחר מכן, הכוח ירה לעבר רכב אונר"א פלסטיני במטרה להרחיק אותו, כשבסופו של דבר הנהג נפגע מהירי ונהרג. האירוע דווח באופן ראשוני על ידי מפקד הכוח, ופרטים נוספים התגלו בתחקור מאוחר יותר.

עם עלות השחר, הוחלט לרכז את הגופות ולכסות אותן, על מנת למנוע מבעלי חיים לפגוע בהן ולפנות את כלי הרכב מהציר, לקראת עשרות אלפי התושבים שעתידים לעבור בציר. פינוי הגופות בוצע על ידי המפקדים בשטח, כמו גם ההחלטה לפנות את הרכבים ולמחוץ אותם. התחקור הסיק כי ההחלטה על פינוי הגופות הייתה סבירה ביחס לנסיבות, בעוד ההחלטה למחוץ את הרכבים לאחר מכן, הייתה שגויה. ככלל, לא היה ניסיון להסתיר את האירוע, והוא עלה בשיח עם הארגונים הבינ"ל והאו"ם, בין היתר לצורך תיאום פינוי הגופות, כולל מסירת נקודת ציון והגדרת השטח כסגור ב-48 השעות הראשונות.

בתחקיר נקבע כי הירי בשני האירועים הראשונים בוצע בשל הבנה מבצעית שגויה של הכוח, לנוכח הערכתם כי נשקף להם איום ממשי מכוח אויב שנתקל בהם. באירוע השלישי, הירי בוצע בניגוד לפקודות, תוך כדי אירוע מלחמתי.

בסיכום התחקיר, הרמטכ"ל עמד על המחויבות להמשך הלחימה בחמאס, תוך שמירה על ערכי צה"ל, משמעת מבצעית והפקודות. הרמטכ"ל קבע כי סיירת גולני היא יחידה מקצועית ואיכותית, הנלחמת מזה כשנה וחצי בהצטיינות רבה. לצד זאת, התחקיר מעלה כי במהלך האירוע התגלו מספר טעויות מקצועיות וחריגות מהפקודות, לצד כשל באי דיווח מלא של האירוע.

הרמטכ"ל ומפקד פיקוד הדרום קיבלו את ממצאי התחקור. הרמטכ״ל קיבל את המלצת מפקד פיקוד הדרום על הצעדים הפיקודיים הבאים:

מפקד חטיבה 14, יקבל הערה פיקודית, שתירשם בתיקו האישי, על אחריותו הכוללת לאירוע, לרבות נוהל הקרב וניהול הזירה לאחר האירוע. סגן מפקד סיירת גולני יסיים את תפקידו בשל אחריותו כמפקד הכוח בשטח והדיווח החסר והלא מדויק בתחקיר. המפקדים הדגישו, כי הקצין הוא מפקד עתיר זכויות, ששירותו הצבאי וסיפורו האישי משקפים רוח לחימה, התנדבות ומסירות גדולה. מאז השבעה באוקטובר חזר מחו״ל, שירת במילואים, נלחם עד לפציעתו בלחימה בעזה, אליה שב לאחר שיקום והחלמה. בחצי שנה האחרונה נקרא לדגל בעקבות פציעת סגן מפקד הסיירת.

צה"ל הביע צער על פגיעה בבלתי מעורבים. תהליך התחקור שבוצע נועד גם למטרות למידה, על מנת לצמצם ככל הניתן את האפשרות לאירועים דומים בעתיד. בין היתר, חודדו והובהרו ההנחיות הקיימות בנוגע לזהירות המיוחדת הנדרשת ביחס לכוחות חילוץ ועובדי רפואה, גם באיזורי לחימה עצימה. ממצאי תחקור המנגנון יועברו לבחינת הפרקליטות הצבאית.

תחקור האירוע כלל איסוף מידע נרחב מהמערכות המבצעיות ומהכוחות בשטח - מכל שרשרת הפיקוד. האיסוף כלל תחקירים שנערכו על ידי הכוחות בשטח, באוגדה ובפיקוד, פקודות המבצע וההוראות המבצעיות, תיעוד מכלי טיס השונים אשר פעלו בעת האירוע והקלטות קשר.

בנוסף, בוצע שחזור של האירוע בתנאי שטח ותוחקרו בעלי התפקידים הרלוונטיים. התחקיר בוצע על ידי צוות בכיר ומקצועי, המנותק משרשרת הפיקוד הרלוונטית לאירוע, תוך גיבוי מלא של הרמטכ"ל לביצוע כל פעולה הנדרשת לחקר האמת.

מנגנון התחקור המטכ"לי, שבראשו עומדים תא"לים במיל', ממשיך לחקור 335 אירועים, מתוכם 73 פעילים ויותר מ-50 הועברו לפצ"רית. התחקיר הנוכחי נערך תוך שיתוף פעולה עם גורמים בינלאומיים ומתוך מחויבות לשקיפות וללמידה.