משרד הבריאות פרסם היום (ה') את עקרונות המתווה להעמקת רפורמת המזון, בדגש על הסרת חסמי ייבוא.
בשנים האחרונות קודמו צעדים רבים בתחום, בהם פתיחת הייבוא המקביל של מזון רגיל במסגרת "רפורמת הקורנפלקס", אימוץ תקנות האיחוד האירופי לעניין בטיחות מזון, ביטול רשמיותם של עשרות תקנים ישראליים בתחום המזון והוספת "המסלול האירופי" בייבוא מזון רגיש המבוסס על הצהרות "היבואן הנאות".
המתווה הנוכחי ממשיך את מגמת העברת האחריות על בטיחות ותקינות המזון לעוסקים במזון, תוך שמירה על בריאות הציבור, זאת תוך שמירה על איזון בין בטיחות המזון לבין תחרותיות בשווקי המזון ושמירת היצע המזון במחירים סבירים. חמשת המהלכים של מתווה הרפורמה תורמים באופן מובהק להסרת חסמי הכניסה של מזון לישראל וצפויים להשפיע לטובה על מגוון המוצרים הקיימים בשוק, ולהורדת עלויות הייבוא.
שוק המזון ומוצרי הצריכה מוערך בכ-53 מיליארד שקלים, כך שכל הורדה בעלויות הייבוא צפויה להביא לחיסכון משמעותי לכל משק בית בישראל. במקביל, משרד הבריאות פועל להשלמת הקמת מערך אכיפה מנהלית, על מנת לשפר את אפקטיביות התחום.
במרכז המתווה עומד הייעוד העיקרי של שירות המזון הארצי להבטיח כי רמת איכותו, תקינותו ובטיחותו של המזון המיוצר – המשווק בישראל והמיובא אליה – יהיו נאותים, וזאת "בהתאם למקובל באסדרה במדינות המפותחות, לרבות בתקנים בין-לאומיים מקובלים ולפיקוח המבוסס על ניהול סיכונים, הכל במגמה לאפשר זמינות והנגשה של מגוון מזון בעלויות סבירות לכלל הציבור, תוך שמירה על בריאות הציבור", כקבוע בחוק המזון.
שר הבריאות משה ארבל אמר כי "משרד הבריאות מציג רפורמה נוספת בסדרת המהלכים שנעשו לאחרונה, המקיפים מגוון תחומים הנוגעים במשרד כחלק מהמאבק הממשלתי ביוקר המחייה, ומהווים בשורה מהותית ליבואנים ולצרכנים בישראל. המתווה להעמקת רפורמת המזון הוא נדבך נוסף בדרך להידוק הקשרים עם מוסדות האיחוד האירופי במדינות מוכרות, דבר שיקדם את מדינת ישראל צעד נוסף בזירה הבינלאומית".
"שינוי זה בתפיסת העולם של שירות המזון במשרד הבריאות הוא חלק מרפורמות נוספות שנעשו במשרד הבריאות במהלך השנה האחרונה שמטרתן הפחתת הנטל הבירוקרטי ויצירת רגולציה מאפשרת תוך שמירה על בריאות הציבור", אמר משה בר סימן טוב, מנכ"ל משרד הבריאות, "משמעותה של רפורמה זו היא אימוץ התפיסה שביסוד הרגולציה האירופית, המעבירה אחריות לכל העוסקים במזון, תוך ששמה דגש על פיקוח בדרכי השיווק, על פני פיקוח תהליכי. צעדים אלה תורמים באופן מובהק להסרת חסמי הכניסה של מזון לישראל וצפויים להשפיע לטובה על מגוון המוצרים הקיימים בשוק, ולהורדת עלויות הייבוא".
הצעדים המרכזיים ברפורמה
את המהלכים להעמקת הרפורמה ניתן לחלק לכאלה שעתידים להתבצע באופן מיידי, וכאלה שנחשבים למהלכים אסטרטגיים ארוכי טווח. במשרד הבריאות הדגישו כי הדיווחים על כך שראש הממשלה בנימין נתניהו מבקש לבטל את "המדבקות האדומות" שמסמנות כמויות גבוהות של סוכר, נתרן ושומן רוווי, אינה נכונה וההוראה תישאר על כנה.
השלב הראשון לביצוע מיידי הוא אימוץ התקנה האירופאית בעניין סימון מזון, לפיה תבוטל החובה לסמן את שם היצרן על מזון מיובא, ובכלל זה את ארץ הייצור ושמו וכתובתו של היבואן, כאשר במקום זה, תתבצע התאמה של סדר התכולה של הרכיבים בסימון להגדרות בתקנה האירופאית. תצומצם החובה לסימון ערכים תזונתיים מסוימים – ובמקום זאת תהיה חובה להציג את הערכים בהתאם לתקנה האירופאית, לרבות לעניין תכולה וסדר הערכים התזונתיים בטבלת הסימון התזונתי. החלת חובת סימון אלרגנים וחומרים הגורמים לאי סבילות במזון ארוז מראש יהיה גם כן בהתאם לחקיקה האירופית, תוך שונות מסוימת ברשימת האלרגנים והחומרים הגורמים לאי סבילות, זאת לאור הפערים ברגישויות בין האוכלוסייה בישראל לעומת האוכלוסייה באירופה.
הסימון יהיה על בסיס נתונים ידועים ליבואן וללא צורך בבדיקות נוספות. בנוסף, תתבצע התאמת דרישות הסימון לעניין תוספי המזון לחקיקה האירופאית. כמו כן, תבוטל הדרישה מהיבואן להצהיר על קשר עם יצרן המזון ובמקום זאת תינתן אפשרות להגיש שטר מטען המעיד על ייבוא מסחרי של המוצר לשיווק באירופה, זאת במקרה שמדובר בייבוא מזון שיוצר במדינה שאינה מדינה באיחוד האירופי.
במסגרת מהלכים אסטרטגיים ארוכי טווח, יחל מתווה לבחינת הקלות לאימוץ הסטנדרט האירופי לליסטריה. לנוכח ההבדלים בין אירופה לישראל, לא אומצה הנורמה האירופית לעניין ליסטריה באופן מלא. הנורמה הקיימת בישראל לגבי מזונות מסוימים – הקובעת אפס סובלנות לליסטריה – נותרה בעינה, זאת בדומה לנהוג בארצות הברית. במקביל, שירות המזון במשרד הבריאות יחל לקדם עבודת מטה מקצועית לאימוץ הסטנדרט האירופי בקשר לליסטריה.