יום גדוש ומלא בחקיקה צפוי היום (ד') במליאה, שבוע בדיוק לפני המועד האחרון לפני פיזור הכנסת. בכוונת חברי הכנסת לעלות לקריאה טרומית 20 הצעות חוק. מתוך סערת החקיקה, בחרנו חמש הצעות דרכן ניתן להציג את תמונת המצב המורכבת ביחסי קואליציה-אופוזיציה.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
הרב זקס כבש את העולם אך התקשה לפנות לישראלים בשפתם
50 שנה למבצע הדרמטי שסדק את מסך הברזל
חיג'אב בשחקים: חברת ארקיע מכשירה דיילות ערביות לקו לדובאי
רוחות הבחירות החזקות שמנשבות במסדרונות הכנסת גורמות לחברי הכנסת ולמפלגות להוציא את התותחים הכבדים שלהם – הצעות חוק גרנדיוזיות – כדי לעשות סיבוב תקשורתי ולגרוף נקודות אצל הבוחרים. אולם אין היתכנות שאף אחת מההצעות תהפוך לחוק עד שלא יוכרע המשבר הפוליטי.

הצעת חוק לאיסור הפעלת כתות
נגד: ש"ס, יהדות התורה, הליכוד, ימינה, הרשימה המשותפת. בעד: כחול לבן, יש עתיד.
הצעת החוק של ח"כ יואב סגלוביץ' (יש עתיד) מגדירה מהי כת פוגענית וקובעת עבירה פלילית שדינה 10 שנות מאסר. לכאורה מדובר בהצעה פשוטה ומשמעותית, אולם במפלגות החרדיות חוששים כי היא תורחב כלפי קהילות סגורות דתית וחצרות חסידיות ולכן מתנגדים ומשכו איתם גם את ימינה, הליכוד והרשימה המשותפת שהצהירו כי בכוונתם להתנגד.
חוק גיוס חובה
נגד: הליכוד, כחול לבן, ש"ס, יהדות התורה, ימינה. בעד: ישראל ביתנו, מרצ, יש עתיד.
יו"ר מפלגת ישראל ביתנו, ח"כ אביגדור ליברמן, יעלה את חוק הגיוס לקריאה טרומית. "שמים סוף להשתמטות משירות המדינה", כתב בחשבון הפייסבוק שלו. ההצעה מגיעה ברקע החלטת בג"ץ לדחות חלקית את בקשת המדינה לדחייה נוספת בחקיקת החוק. המשמעות לכך גיוס חובה החל מ-1 בפברואר.

הצעת החוק קובעת כי כל אזרח ישראלי המגיע לגיל 18 ישרת שירות צבאי ומי שאינו יכול לשרת בשירות צבאי ישרת שירות אזרחי או לאומי. הצעת החוק תחול על כלל אזרחי ישראל, יהודים, מוסלמים ונוצרים, וכן תחול על דתיים, חרדים ומי שאינם כאלה.
החרדים מוכנים לפתוח במלחמה נגד ליברמן במידה והחוק יעבור. רק בשבוע שעבר התייחס יו"ר כחול לבן, שר הביטחון בני גנץ לעיכוב, וטען כי הסיבה לכך מקצועית, "לא נכון להסתפק בהעברת חוק גיוס קצר מועד בלי שלצדו יהיה פתרון אמיתי". החרדים התנו את הצבעתם על הסכם פשרה שימנע בחירות במידה ויוסדר חוק הגיוס.
הורדת אחוז החסימה
בעד: אגודת ישראל, הליכוד. נגד: דגל התורה, ש"ס, יש עתיד, רוב הרשימה המשותפת. מתלבטים: ימינה, הליכוד, רע"מ.
יותר מדי מפלגות יכולות ליהנות מהשינוי שמבקש ח"כ ישראל אייכלר, להוריד את אחוז החסימה שמגביל כניסת מפלגות לכנסת מארבעה מנדטים לשני מנדטים בלבד. המשמעויות האפשרויות: פיצול של סיעת רע"מ בראשות ח"כ מנסור עבאס מהרשימה הערבית המשותפת, פיצול של האיחוד הלאומי מהימין החדש שתצליח לעבור בקלות במידה ולא יצוצו מחדש מפלגות נוספות של הצינות הדתית, כמו נועם ועוצמה יהודית, וכמובן פיצול בין דגל התורה לאגודת ישראל, שכן ההצעה הוגשה כעת כחלק מהקרבות הפנים-חרדיים בין הפלגים ביהדות התורה.

כמו כן, שתי מפלגות חזקות שעל פי הסקרים צללו לאחרונה למטה עלולות למצוא את עצמן בצד הלא נכון של אחוז החסימה, כחול לבן ומפלגת העבודה, גם הן מתכוונות לתמוך. לעומת זאת, בש"ס לא יתנו רבע אצבע לסיכוי שאלי ישי יחזור לכנסת. גם אם הוא לא בעניין, הם יעשו מאמץ לא לתת לו אפילו את האשליה שיש איזו אפשרות שיעבור, לכן הם צפויים להתנגד. במידה ונתניהו לא התחייב לעבאס הוא יעמוד לצד דרעי והליכוד יתנגדו.
הסדרת ההתיישבות הצעירה
נגד: מרצ, הרשימה המשותפת, יש עתיד. בעד: הליכוד, ימינה, ש"ס, יהדות התורה, ישראל ביתנו, דרך ארץ. חופש הצבעה: כחול לבן, תל"ם.
מדובר במבחן שמעמיד ח"כ בצלאל סמוטריץ' את ממשלת האחדות שמתיימרת לדאוג להתיישבות ולבדוק את ימניותם של הח"כים בליכוד ועמידתם לצד ההתיישבות. המטרה הרשמית היא להסדיר את ההתיישבות הצעירה על ידי הצעת חוק לטיפול בנושאים הומניטריים דוגמת סיפוק תשתיות בסיסיות של חשמל ומים. ההצעה מוגשת מאחר ובין משרד הביטחון ומשרד רה"מ התגלו קשיים סביב העברת החלטה ממשלה בעניין, כעת מדובר בעיקוף על ידי הכנסת.

יו"ר הקואליציה וסיעת הליכוד, ח"כ מיקי זוהר, הודיע כי מפלגת הליכוד תתמוך בהצעה, זאת על רקע דבריו של סמוטריץ' שאמר כי "ש"ס וישראל ביתנו כבר הודיעו שיתמכו מחר בהצעת חוק "מרקם חיים" שתסדיר את ההתיישבות הצעירה ותנרמל את חיי המתיישבים. ורק הליכוד של נתניהו עוד מהסס". זוהר הגיב: "תירגע בצלאל יקירי, הליכוד תומך בהצעה מכל הלב".
חוק יסוד: מגילת העצמאות
נגד: ימינה, הליכוד, יהדות התורה, ש"ס, דרך ארץ. בעד: כחול לבן, יש עתיד-תלם, מרצ.
הכנסת תדון בהצעה של ח"כ מיכל קוטלר-וונש (כחול לבן) לעגן את מגילת העצמאות בחוק יסוד ולקבוע מתוכה פרשנות על כלל החוקים וחוקי היסוד השונים. היא זקוקה לתמיכה נרחבת מאוחר ומדובר בשינוי חוק יסוד.
החוק המדובר, מסתכם בסעיף עמום שמדבר על שוויון וחופש דת שנותן כוח לשופטים בסוגיות הללו להשתמש בטקסטים שאיתם הוא יכול לבטל חוקים. החוק יביא להיחלשות כוחו של המחוקק, מאחר ומגילת העצמאות נכתבה כהצהרה בלבד וללא פירוט חוקתי יוכלו המשפטנים לקבוע פרשנות מעצמם בהתאם למחשבתם וללא נוסח מוחלט וברור.
כאן לא מדובר על ימין-שמאל מדיני אלא משפטי, והעיניים מופנות להצבעת הליכוד ודרך ארץ, סביב שאלת ריסון שומרי הסף.
בשלב הנוכחי, אין קואליציה ואין אופוזיציה, כל סיעה ולעיתים כל אחד מצביע לפי צו מצפונו ועושה דין לעצמו. בהיעדר משמעת קואליציונית וכחלק הח"כים מנצלים את רגעי אי הוודאות הפוליטית להתפרע ומעלים הצעות מכל הבא ליד, כדי לתקוע אצבע בעין ליריב ולגרוף קולות על אף שאין לאף אחת מהן סיכוי ממשי להתקדם ולעבור סופית. אם הכנסת תפוזר כל החוקים האלו ממילא ייתקעו אחרי קריאה טרומית, אם הכנסת לא תפוזר ממילא הח"כים חוזרים לפעול תחת משמעת קואליציונית ולא יקודם שום חוק באופן פרטני.