ועדת חוץ וביטחון בכנסת דנה היום (ב') ב"אלימות מתנחלים נגד פלסטינים". בדיון הציג קצין אג"ם פיקוד מרכז, אלוף משנה דוד סונגו נתונים לפיהם, בשנת 2020 התרחשו 300 אירועים של פשיעה לאומנית נגד פלסטינים, זאת כנגד 2,500 ל-3,000 מקרי טרור בשנה המכוונים נגד יהודים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– מספר דברים לשולחן הממשלה: מסע בעקבות האוצר
– התוכנית שתבלום הסתננות פלסטינית ליהודה ושומרון
– הנשיא ריבלין: "למידה מרחוק אינה תחליף לקשר החינוכי"
ח"כ תמר זנדברג, יוזמת הדיון, טענה כי בעונת המסיק מספר התקיפות נגד ערבים עולה. "לאורך החודשיים האחרונים, כמדי שנה, רואים אלימות קשה מאוד בשטחים הכבושים, חלקם באזור חווארה יצהר בורין. תושבי המקום הפלסטינים מבקשים לקיים את שגרת חייהם החקלאית ונתקלים באלימות קשה. השלכת אבנים הוגדרה כבר כטרור ורואים כאן פגיעות מסכנות חיים, פגיעה ברכוש, בעצים, ברכבים, ולא רק ריסוס תג מחיר, אלא ממש שריפת רכבים, פוגרומים במוסקים ובתוך כפרים. אלימות קשה ביותר, נגד כוחות הביטחון ונגד פלסטינים באופן יום יומי", אמרה זנדברג.

לטענתה מדובר ב"אוזלת יד כמעט מוחלטת", והאשימה את כוחות הביטחון ש"לא קיימים באירוע, הצבא הוא הריבון אבל לצערי רואים פעם אחר פעם עמידה מנגד, או במקרה הגרוע, מונעים דווקא מהקורבנות הפלסטינים את שגרת חייהם, כביכול במסווה של הפרדת הניצים". ח"כ יאיר גולן הרים להנחתה כשאמר כי "מין הדין שדוד סונגו יתייחס לעדויות האלו ויאמר מה קורה פה לצה"ל, זה דבר בלתי מקובל ובלתי מתקבל על הדעת. מן הדין בדיון מהסוג הזה להציג את רמת האלימות בטח בתקופת המסיק בחתך רב שנתי, חברי הכנסת צריכים להכיר את התמונה עם התופעה המרגיזה והמקוממת הזאת".
אל"מ סונגו סתר את טענות זנדברג ועמדת גולן, והציג נתונים חמורים על אירועי הטרור של מחבלים במטרה להרוג יהודים. "אנחנו נמצאים לקראת סיומה של תקופת המסיק, לאחר כ-5 שבועות וש-90 אחוז ממה שתוכנן בוצע". לעומת שנים עברו, שב והבהיר סונגו כי "מגמת האירועים הלכה וירדה ובשבוע האחרון אנחנו עם אירוע אחד בלבד. יש ירידה של כ-50 אחוז מהאירועים בשנה שעברה".
בוועדה הייתה הסכמה מוחלטת כי אסור לאפשר אירועי טרור לאומניים משום צד, זאת לאחר שהודיע קצין אג"ם כי "בתחילת התקופה היה שבוע עם כמות אירועים גבוהה, אבל יש ירידה בארבעת השבועות האחרונים, וגם בהשוואה לשנים קודמות".
לפי עמותת השמאל "יש דין", בחודש וחצי האחרונים דווח על 42 אירועים, בעוד סונגו הציג 37 אירועים מתחילת המסיק זאת לעומת 66 אירועים בשנה שעברה. על הטענה כי חיילי צה"ל לא מתערבים, הוא הבהיר כי "אנחנו אכן מעדיפים שיהיה טיפול של משטרה או מג"ב, אבל אם כוחות צה"ל בודדים בשטח הם מתערבים".
בשלב הזה התערב היו"ר צבי האוזר, בכדי להעמיד את הפרופורציות על דיוקם מול אירועים של הפרות סדר מהצד הערבי. "אתה מדבר על פשיעה לאומנית? כ-300 אירועים. ובצד השני, הפלסטיני, זה בין 2,500-3,000 אירועים", הודה סונגו.