תוצרת יוטיוב, סגנון טראמפ: הסיפור של מפלגת הימין שמנערת את יפן

מפלגת "יפן תחילה", שהוקמה לפני חמש שנים ביוטיוב ומובלת על ידי מורה לשעבר, זינקה מ-2 ל־15 מושבים בבחירות האחרונות. בין ההבטחות: הגבלות על מהגרים, התנגדות לגלובליזציה – וקריצה לרוסיה

מנהיג מפלגת סנסיטו, סוהיי קאמיה | EPA

מנהיג מפלגת סנסיטו, סוהיי קאמיה | צילום: EPA

תוכן השמע עדיין בהכנה...

אידיאולוגיה פופוליסטית הולכת וצוברת תאוצה ביפן, כשפוליטיקאים ימניים מקומיים נוהים אחר גלי המחאה נגד "אליטיזם", "גלובליזם" והגירה – בדומה למה שקורה ברחבי העולם.
בזמן שראש הממשלה שיגרו אישיבה איבד את הרוב של קואליציית השלטון בבית העליון בבחירות שנערכו ביום ראשון, מפלגת "סנסייטו" – "יפן תחילה", שהוקמה רק לפני חמש שנים – זינקה משני מושבים ל־15.
האג'נדה של סנסייטו שואבת השראה ישירה מתנועות ימין ברחבי העולם, בהן "להפוך את אמריקה לגדולה שוב" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ה-AfD בגרמניה ומפלגת הרפורמה של נייג'ל פאראג' בבריטניה.
בין עיקרי המצע: החמרת הגבלות על הגירה והון זר, התנגדות לגלובליזם ולמדיניות מגדר "רדיקלית", בחינה מחודשת של מאמצי הדה-פחמוניזציה וחיסונים – וגם תמיכה בחקלאות אורגנית.
סנסייטו הוקמה ביוטיוב, ולטענת יו"ר המפלגה סוהיי קמיה, מורה ומנהל סופרמרקט בן 47, מטרתה היא "להחזיר את הכוח לידי העם".

"להחזיר את הכוח לידי העם"

AFP | מנהיג מפלגת האופוזיציה ביפן, סנסיטו, סוהיי קאמיה, נושא נאום קמפיין לקראת הבחירות

עובדים זרים? רק כתיירים

סקרים מראים כי נושא ההגירה רחוק מלהיות בראש סדר העדיפויות של הציבור היפני, שמוטרד הרבה יותר מהאינפלציה ומהמצב הכלכלי. אך עבור סנסייטו, זרם המהגרים – שעל אף שהוא דל בהרבה לעומת מדינות מפותחות אחרות, נחשב חיוני לכלכלת יפן המזדקנת – הוא מקור לצרות רבות: מעלייה במחירי הדירות ועד לתאונות דרכים.
"זה בסדר אם הם באים כתיירים", אמר קמיה באחת מהאסיפות. "אבל אם מכניסים עוד ועוד זרים רק כי הם עובדים בזול – אז המשכורות של היפנים לעולם לא יעלו".עם זאת הוא הבהיר: "אנחנו לא מפלגה שמדירה. מעולם לא קראנו לגרש זרים".

 

הכי מעניין

עמוד הפייסבוק של סוהי קמיה, מנהיג המפלגה

דיסאינפורמציה וקריצות למוסקבה

במקביל לעלייתה של סנסייטו, הציפו את הרשתות החברתיות פוסטים כוזבים, שחלקם הופרכו על ידי גופי בדיקת עובדות ואף על ידי הממשלה. בין השקרים: זרים משאירים אחריהם חשבונות רפואיים לא משולמים בסך כמעט 3 מיליארד דולר, ותושבים סיניים שמקבלים קצבאות רווחה הוכפלו תוך חמש שנים.
בכנס של סנסייטו בתחנת שינאגאווה בטוקיו, פעילי המפלגה בחולצות כתומות חילקו פלאיירים עם הכיתוב "די להרוס את יפן!". מצביעת המפלגה בת 44 סיפרה ל-AFP: "הם הצליחו לבטא את מה שאני הרגשתי הרבה זמן ולא ידעתי לנסח במילים".
נושא נוסף שמעורר ביקורת: קרבתה של המפלגה למוסקבה. בלוגר בכיר במכון למחקר מערכות מידע ומשפטים ביפן הזהיר כי "בוטים רוסים מנהלים מניפולציות בהיקף נרחב", כשהם נעזרים בבינה מלאכותית לתרגום חומרים רוסיים ליפנית.
קמיה עצמו אמר ל-AFP כי אינו "פרו־רוסי", אך טען: "הפלישה הרוסית לאוקראינה הייתה אמנם רעה, אך כוחות בארה"ב דחפו את רוסיה לבצע אותה". במהלך הקמפיין נאלץ קמיה להכחיש כי המפלגה מקבלת סיוע מרוסיה, לאחר שמועמד מטעמה התראיין לתקשורת הרוסית הממלכתית.

מנהיגי שמונה מפלגות פוליטיות, (משמאל לימין) מזכ"ל סנסיטו סוהיי קאמיה, יו"ר המפלגה הקומוניסטית היפנית טומוקו טמורה, נציג קומייטו הראשי טטסואו סאיטו, נשיא המפלגה הדמוקרטית של יפן יושיהיקו נודה, ראש ממשלת יפן ונשיא המפלגה הליברל-דמוקרטית שיגרו אישיבה, מושל אוסקה ונציג משותף של מפלגת החדשנות של יפן הירופומי יושימורה, נציג המפלגה הדמוקרטית למען העם יואיצ'ירו טמאקי, ונשיא רייווה שינסנגומי טארו יאמאמוטו | EPA

מנהיגי שמונה מפלגות פוליטיות, (משמאל לימין) מזכ"ל סנסיטו סוהיי קאמיה, יו"ר המפלגה הקומוניסטית היפנית טומוקו טמורה, נציג קומייטו הראשי טטסואו סאיטו, נשיא המפלגה הדמוקרטית של יפן יושיהיקו נודה, ראש ממשלת יפן ונשיא המפלגה הליברל-דמוקרטית שיגרו אישיבה, מושל אוסקה ונציג משותף של מפלגת החדשנות של יפן הירופומי יושימורה, נציג המפלגה הדמוקרטית למען העם יואיצ'ירו טמאקי, ונשיא רייווה שינסנגומי טארו יאמאמוטו | צילום: EPA

אפס מהגרים בלתי חוקיים

הצלחת סנסייטו הביאה לכך שגם מפלגות אחרות נקטו רטוריקה נוקשה יותר בנושא הגירה. מפלגת השלטון, LDP של אישיבה, התחייבה לממש מדיניות של "אפס זרים לא חוקיים" והודיעה כי תחזק את מערך הפיקוח על ההגירה.
מנגד, שמונה ארגוני זכויות אדם פרסמו גילוי דעת נוקב, עליו חתמו למעלה מ־1,000 גופים, בו התריעו מפני "התפשטות מהירה של קסנופוביה". "הטענה ש'הזרים מקבלים עדיפות' היא דמגוגיה חסרת בסיס", נכתב.

האם זו רק גחמה חולפת?

לדברי פרופ' הידהירו יאמאמוטו מאוניברסיטת טסוקובה, הפופוליזם לא תפס ביפן עד כה משום שמפלגת השלטון הוותיקה, LDP, תמיד תפקדה כמפלגת "סחבק לכולם", ודאגה גם למעמד הביניים העירוני, גם לחקלאים וגם לעסקים הקטנים.
ובכל זאת, הוא מטיל ספק ביכולת של סנסייטו להחזיק מעמד לאורך זמן. "אי אפשר להמשיך ולצבור תמיכה רק בגלל גחמה רגעית בציבור", אמר.