בן 1,600: תגלית רשות העתיקות שמוצגת לציבור לאחר עבודה של עשרות שנים

לפני כ-35 שנה התגלה פסיפס צבעוני מדרום לקיבוץ אורים שבעוטף עזה. כעת, לאחר תהליך שימור הוא מוצג לציבור לראשונה במועצה האזורית מרחבים, בשיתוף פעולה של רשות העתיקות ומשרד המורשת

פסיפס המרשים לאחר עבודות השימור | אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

פסיפס המרשים לאחר עבודות השימור | צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

תוכן השמע עדיין בהכנה...

פסיפס באר שמע - אחד הפסיפסים המרשימים שהתגלו בדרום הארץ – הונגש לראשונה ונחשף לציבור במתחם המועצה האזורית מרחבים שבצפון מערב הנגב. הפסיפס הצבעוני בן כ-1,600 שנה ומציג 55 מדליונים מעוטרים בסצנות ציד, חיות ומראות של  חיי היומיום. במהלך החודשים האחרונים רשות העתיקות ביצעה תהליך שימור לפסיפס והוא והועבר לתצוגה במועצה, כחלק מפרויקט "עתיקות ליד הבית" של משרד המורשת ורשות העתיקות.

פסיפס באר שמע. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות | פסיפס באר שמע. צילום: אמיל אלג'ם, רשות העתיקות

הפסיפס נחנך ביום א' האחרון (25.05), במעמד שר המורשת, ח"כ עמיחי אליהו, ראש המועצה האזורית מרחבים שי חג’ג’ ומנהל רשות העתיקות אלי אסקוזידו, בטקס בהשתתפות תלמידים מבתי הספר בסביבה וקהילת האזור, שנהנו מהפנינג ססגוני של הפעלות ארכיאולוגיות, דוכני יצירה ונטיעות בטבע.

הפסיפס התגלה בשנת 1990 בשטחים החקלאיים שמדרום לקיבוץ אורים, בשולי חורבת באר שמע. בעקבות זאת, נערכה חפירה ארכיאולוגית בניהולם של דן גזית ושייקה לנדר מרשות העתיקות. לאחר מכן, הוא כוסה כדי לשמור עליו. "מדובר בפסיפס ייחודי מהתקופה הביזנטית (324–638 לספירה)", אמר לנדר. "הוא מציג 55 מדליונים עשירים בפרטים - דמויות מיתולוגיות, סלי פירות, בעלי חיים אקזוטיים, סצנות מחיי היום יום, סצנות צייד ועוד. הפסיפס נעשה ביד אמן; הוא מורכב מאבני פסיפס קטנות במגוון צבעים, ושולבו בו זכוכית וחרסים על מנת להעניק גיוון".

הכי מעניין

הפסיפס היה חלק ממנזר גדול, שהתפרנס מתעשיית היין. בחפירה, נחשפו במתחם גת גדולה ומחסנים של קנקנים, שיוצרו במקום. "נראה כי הדרך הקדומה שעליה ישב האתר, שימשה כמעין גבול בין המדבר, לחלק המיושב של הארץ בתקופה הביזנטית ואולי גם קודם לכן, בתקופה הרומית. "דרך זו, היא דרך הבשמים הנבטית-רומית – הציר שחיבר את חלוצה עם עזה. זה היה יישוב גדול, בסדר גודל של כמה מאות דונם, ששירת את עוברי האורח, אשר נזקקו למקום ללון בו ולהגנה מתקיפות של שבטים בדואיים".

"עם השנים, מצבה השימורי של רצפת הפסיפס התערער. על רקע זה, היא נחשפה מחדש, טופלה וחוזקה, והועתקה ממקומה המקורי, אל מתחם המועצה במרחבים" אמר עמי שחר, ראש מנהל שימור ברשות העתיקות.  "כעת, היא מוגנת מעבודות החקלאות והפיתוח, וסוף סוף, מוצגת לציבור. בתום עבודה מאומצת של צוות המומחים של רשות העתיקות, התוצאה מאפשרת לציבור להתרשם מיצירת אמנות מרהיבה בת 1,600 שנה".

לדברי אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, "האירוע נערך כחלק ממיזם 'עתיקות ליד הבית' של רשות העתיקות ומשרד המורשת, אשר מבקש להנגיש לציבור את נכסי העבר במרחב המגורים. במיוחד בימים אלה, יש חשיבות גדולה לחשיפת נקודות חן היסטוריות בעוטף, כאלה שיהיו אבן שואבת למבקרים. האתר החדש ישמש כגן ארכיאולוגי פתוח לקהל. שולבו בו שלטי הסבר, שביל גישה ופינות ישיבה, ואני מזמין את הציבור להתרשם מאחד הפסיפסים היפים שנראו כאן".

שי חג'ג, ראש המועצה האזורית מרחבים, אמר: "הפסיפס היפהפה הזה, שמהווה עדות חיה להתיישבות בנגב לפני כ-1500 שנה, יישמר כאן ויהפוך למוקד ביקור ולמידה לתיירים, תלמידים ותושבים מכל רחבי הארץ. זהו פרק נוסף בסיפור שאנחנו כותבים כאן במרחבים – סיפור של חיבור בין עבר, הווה ועתיד".