תגלית בהרודיון: הממצא ששופך אור על המתחם

המחקר על אחת היחידות הארכיטקטוניות הגדולות בהרודיון יוצג לראשונה בכנס מחקרי ארץ יהודה ה-9 שיתקיים ביום חמישי בבית הספר שדה כפר עציון.

תוכן השמע עדיין בהכנה...

שער הכניסה להרודיון | ר. פורת

שער הכניסה להרודיון | צילום: ר. פורת

גילויים חדשים על הפודיום הגדול בהרודיון נחשפים ושופכים אור על מטרת המבנה מתקופת הורדוס. מדובר במבנה מלבני עצום אשר שטחו כ-7,000 מ"ר, שנבנה על מדרון תלול בשילוב של חציבה ומילוי הנדסי. בעונת חפירה ראשונה שנערכה בפברואר–מרץ 2025, התגלו נתונים המאפשרים להציע שחזור ראשוני שלו לפיו לפודיום יש שני מפלסים, כניסות ממערב ואולי אף ממזרח, קמרונות תומכים – ואפילו עדויות אפשריות למרפסות או קולונדות. 

מאחורי המחקר עומד עמיחי ליפשיץ, סטודנט באוניברסיטה העברית, המוביל את הפרויקט במסגרת משלחת הרודיון בראשות ד"ר רועי פורת, ובהנחיית ד"ר אורית פלג-ברקת. לדברי ליפשיץ, "לאור המידע הנוכחי - והחלקי בשלב זה - נראה שלפודיום היו שני מפלסים, כאשר שימושו ומטרתו של המפלס העליון טרם התבררו".

המבנה שנחשף בהרודיון | עמיחי ליפשיץ

המבנה שנחשף בהרודיון | צילום: עמיחי ליפשיץ

כבר בעבודותיו של הארכיאולוג אהוד נצר הוצע לזהות את הפודיום כ"ארמון הגדול של הרודיון". אולם בשנים האחרונות צצים קולות מחקריים אחרים: פרופ’ יוסף פטריך וד"ר בני ארובס הציעו לזהות את המקום כרחבת טקס מרשימה שנועדה להדגיש את חזית הקבר המלכותי. 

הכי מעניין

תכנון הפודיום כחלק בלתי נפרד ממערך הצירים האדריכליים של ההרודיון, המחבר בין הארמון העליון להרודיון תחתית, מצביע על כך שלא מדובר בעוד אגף נסתר – אלא בלב המתחם, אולי אף בלב החזון ההרודיאני. חזון שבו שליטה במרחב הפיזי הייתה חלק בלתי נפרד משליטה פוליטית ורוחנית.

הצגת המחקר תתקיים כחלק ממושב הארכיאולוגיה של העת העתיקה בכנס מחקרי ארץ יהודה ה-9, הנערך לזכרם של ד"ר דוד וחנה עמית ז"ל. הכנס מתקיים בשיתוף בית הספר שדה כפר עציון, רשות העתיקות, קק"ל, מו"פ מזרח, רשות הטבע והגנים, אוניברסיטת בר אילן, ומרכז יסלזון לחקר תולדות ישראל לאור האפיגרפיה.

י"ד באייר ה׳תשפ"ה12.05.2025 | 15:05

עודכן ב