כל החגים מעוררים דיונים ומחלוקות, אבל אין חג שמצליח לגעת בנקודה הכי רגישה שלנו כמו שחנוכה עושה. לא מדובר בוויכוחים אידיאולוגיים או היסטוריים, רבים מול מעטים, מוסיף והולך או פוחת והולך. זהו דיון בעל חשיבות גבוהה יותר, וגורלי הרבה יותר: סופגניות לעומת לביבות. בכל שנה מחדש, עם פתיחת עונת הטיגונים הרשמית, ולקראת הדלקת הנרות כולם נדרכים ונדרשים לבחור צד.
אני בחורה שמשתדלת להיות בגם וגם, אבל מודה בלב שלם שבמקרה הזה אין שאלה – אני חד־משמעית, ומכל הלב, נמצאת במחנה הלביבות. יש בלביבה את הקראנצ'יות בקצוות, היא נמצאת תחת ההגדרה הגמישה של "מאכל מסורתי", ויודעת להתאים את עצמה לכל מצב רוח. הסופגנייה אומנם מגיעה עם הרבה יציבות, היא עגולה, רכה ומתוקה, אבל עם כל הכבוד, הלביבה גורמת לנו להוציא מעצמנו הרבה יותר יצירתיות. ישנה כמובן הקלאסית, שמכינים מתפוח־אדמה, אבל משם אפשר לעוף עם הדמיון – להכין מהרבה ירק, מגבינות מיוחדות, לקחת אותה למחוזות המלוחים או להיסחף לאזורים המתוקים.
הלביבה היא אזרחית העולם הגדול, יש לה גרסאות כמעט בכל מטבח: בפולין היא נקראת דרניקי, בהודו פקורות, בשוודיה ראגמוק, באיטליה פריטטה, ובאמריקה פשוט קוראים לזה פנקייק. מלבד תפוחי האדמה, אני מציעה כאן מתכוני לביבות נוספים. אפשר לגוון, לשחק עם טעמים, להכניס ירקות, לגשת לכיוונים אחרים מהעולם. הרי בסופו של דבר, הרעיון של החג הוא להאיר, לא? אז למה לא להאיר גם את הצלחת? חנוכה שמח!

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לביבות כרוב
טעמים מפתיעים עם נגיעות אסייתיות
מרכיבים
½ כרוב פרוס דק
5 גבעולי בצל ירוק קצוצים
¾ כוס קמח
½ כפית אבקת אפייה
3 ביצים
1 כף סויה
מלח
פלפל שחור
שמן לטיגון
לרוטב יוגורט
1 גביע יוגורט
4-5 גבעולי עירית קצוצים
1 כפית מיץ לימון
מלח
פלפל שחור
לרוטב סויה
¼ כוס רוטב סויה
¼ כוס מיץ לימון סחוט טרי
1 כפית שמן שומשום
2 כפיות סוכר
1 כפית ג'ינג'ר מגורד דק בפומפייה
½ צ'ילי אדום קצוץ (לא חובה)
מלח
אופן ההכנה
1. בקערה גדולה שמים את הכרוב וכפית מלח, מערבבים היטב עם הידיים (ממש סוחטים חזק את הכרוב עם המלח – המטרה היא שהכרוב יתרכך מעט).
2. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
3. במחבת גדולה מחממים שמן בגובה חצי ס"מ, וכשהשמן חם יוצקים בעזרת כף עץ תלוליות מתערובת הכרוב למחבת.
4. מטגנים 3-4 דקות, עד ששולי הלביבות מזהיבים, הופכים ומטגנים 2-3 דקות נוספות.
5. מוציאים לצלחת הגשה.
6. להכנת רוטב סויה או רוטב יוגורט: שמים בצנצנת את כל מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב.
7. מגישים את הלביבות עם אחד הרטבים או עם שניהם.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
רוֹשְׁטִי
לביבה מההרים המושלגים של שווייץ
מרכיבים
4 תפוחי אדמה
½ צרור עירית
2 ביצים
100 גרם גבינת פרמזן או גרנה פדנו מגורדת
מלח
פלפל
שמן זית לטיגון
להגשה
קרם פרש, שמנת חמוצה או יוגורט
עירית
סלמון
אופן ההכנה
1. קולפים את תפוחי האדמה ומגרדים אותם בפומפייה, סוחטים היטב מנוזלים ומעבירים לקערה.
2. קוצצים את העירית ומוסיפים לקערה יחד עם שאר המרכיבים, ומערבבים היטב.
3. מחממים במחבת בינונית 2-3 כפות שמן זית.
4. יוצקים את התערובת למחבת, ומשטחים לשכבה אחידה.
5. מטגנים 4-5 דקות על להבה בינונית, עד שהתחתית משחימה.
6. מניחים בזהירות צלחת על המחבת, הופכים את הרושטי על גביה, ומחליקים אותו חזרה למחבת עם הצד השחום כלפי מעלה.
7. מטגנים 4-5 דקות גם את הצד השני ומוציאים לצלחת הגשה.
8. מגישים עם קרם פרש ועירית קצוצה.
* חשוב לסחוט את תפוחי האדמה היטב, אחרת הם ממשיכים להפריש נוזלים, הבלילה תצא רטובה והרושטי עלול להתפרק במחבת.

צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency
לביבות ריקוטה מתוקות
חגיגה של הרבה מתוקים בצלחת אחת
מרכיבים
250 גרם גבינת ריקוטה
100 גרם קמח
½ כפית אבקת אפייה
3 ביצים
4 כפות סוכר לבן
מעט מלח
קליפה מגורדת מלימון אחד
1 כפית תמצית וניל
שמן לטיגון
להגשה
פירות טריים
קצפת
אבקת סוכר
כל תוספת שאוהבים
אופן ההכנה
1. שמים את כל המרכיבים במעבד מזון וטוחנים יחד עד לקבלת בלילה חלקה ללא גושים.
2. משמנים קלות מחבת גדולה, וכשהמחבת חמה יוצקים בעזרת כף עיגולים מהבלילה.
3. מטגנים 2-3 דקות מכל צד ומוציאים לצלחת הגשה.
4. מגישים את הלביבות כשהן חמות, מפדרים מעל אבקת סוכר, מוסיפים קצפת לצלחת ומסדרים פירות טריים.







